Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prezentácia TSK v partnerských regiónoch

Dni cezhraničnej spolupráce - Česko

Príprava 2. ročníka júnových Dní cezhraničnej spolupráce je hlavným cieľom jednodňovej pracovnej cesty delegácie TSK do Zlínskeho kraja – v utorok 20. 2. 2007. Popri podpredsedovi TSK – PaedDr. Jozefovi Božikovi a riaditeľovi úradu TSK – Ing. Dušanovi Lobotkovi sú v delegácii vedúci odborov regionálneho rozvoja a cestovného ruchu, dopravy, školstva , kultúry, ale aj krízového manažmentu, ktorých čakajú osobitné rokovania so zlínskymi partnermi. V dopravnej sekcii sa bude napríklad hovoriť o dobudovaní infraštruktúry k rýchlostnej komunikácii R6 na slovenskej strane, o súčinnosti krokov k realizácii prepojenia I/50 na českej a R2 na slovenskej strane, ako aj o súčinnosti pri tvorbe cestovných poriadkov na železničných tratiach Horní Lideč – Púchov a Bylnice – Trenčianska Teplá. V kultúrnej sekcii sa bude diskutovať aj o príprave viacerých výmenných výstav, spoločných stretnutí umelcov, ale aj medzinárodných festivaloch v Myjave či oslavách bratstva Čechov a Slovákov na Javorine.

Duševné zdravie - Francúzsko

V dňoch 23. a 24. februára 2007 sa bude konať v meste Clermont vo Francúzsku kolokvium na tému „Vývoj praxe v oblasti mentálneho zdravia. Skúsenosti v Európe“. Vzhľadom na to, že ide o závažnú a stále veľmi aktuálnu problematiku, škála príspevkov je široká, od vymedzenia miesta psychiatrie v rámci medicíny, cez miesto a práva pacientov v systéme psychiatrickej starostlivosti, vzdelávanie personálu, sieť zdravotníckej a sociálnej starostlivosti, vzťahy v komplementárnom pôsobení s inými partnermi až po najčastejšie diagnózy v súčasnosti. Prednášatelia a účastníci workshopov budú psychiatri a ďalší predstavitelia inštitúcií, ktoré poskytujú medicínsku a sociálnu starostlivosť psychiatrickým pacientom. Na kolokviu sa stretnú odborníci z francúzskeho regiónu Pikardia, z nemeckého Durínska a z nášho Trenčianskeho kraja. TSK budú na kolokviu zastupovať MUDr. Helena Žiačiková psychiatrička z Považskej Bystrice, MUDr. Marián Bridík, riaditeľ NsP v Ilave a poslanec zastupiteľstva TSK, Ing. František Martus, riaditeľ Domova sociálnych služieb Dolný Lieskov, Mgr. Elena Štefíková, MPH, vedúca Odboru zdravotníctva a humánnej farmácie TSK, Ing. Andrea Kajanová, poverená vedením Odboru sociálnej starostlivosti TSK, PaedDr. Sylvia Maliariková, referentka Odboru medzinárodnej spolupráce TSK a Mgr. Beáta Balková, zástupkyňa TSK v Bruseli.

Festival smiechu – Chorvátsko

Na Istrii, v partnerskom regióne Trenčianskeho kraja, sa od 25. januára do 25. februára 2007 koná jedinečné podujatie - Festival smiechu. Jeho súčasťou sú divadelné, hudobné, folklórne vystúpenia a autorské čítania spisovateľov, ktoré sa konajú v 16 mestách, v divadlách, kluboch, ale aj na voľných priestranstvách. Spoločným menovateľom vystúpení je pochopiteľne humor a veselosť. Okrem chorvátskych súborov sa tohto už ôsmeho ročníka Festivalu smiechu zúčastnia umelci z Talianska, Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Čiernej Hory, Macedónska, Rakúska, Rumunska a Slovenska. Zo Slovenska, z Trenčianskeho kraja sa v dňoch 23. a 24. februára predstaví folklórno-divadelná skupina Košovan z Kanianky s divadelným pásmom s námetom pochovávania basy a s prvkami folkóru typickými pre náš kraj. Zároveň predstavia tamojšiemu publiku výstavu kresleného humoru prievidzského výtvarníka Igora Lackoviča.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK