Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Akadémia k 130. výročiu narodenia M. R. Štefánika

Kongresová sála Trenčianskeho samosprávneho kraja sa vo štvrtok 10. júna stala dejiskom konania akadémie, uskutočnenej pri príležitosti 130. výročia narodenia diplomata, politika a vedca Milana Rastislava Štefánika. Prítomní, medzi nimi študenti zo stredných škôl v pôsobnosti TSK, na nej privítali predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja MUDr. Pavla Sedláčka, MPH, riaditeľa Vojenského historického ústavu pplk. Mgr. Miloslava Čaploviča, PhD., správcu Diplomatického múzea Ministerstva zahraničných vecí PhDr. Miroslava Musila, PhD., starostku obce Košariská a predsedníčku organizačného výboru celoštátnych osláv 130. výročia narodenia M. R. Štefánika v Košariskách a na Bradle Mgr. Annu Abramovičovú, rektora TnUAD v Trenčíne prof. Ing. Ivana Kneppa, DrSc. a ďalších významných hostí.

„Náš samosprávny kraj dal Slovensku viacero významných rodákov. Spomeniem napríklad Ľudovíta Štúra, Jozefa Miloslava Hurbana či Alexandra Dubčeka. Do tejto hviezdnej zostavy neodmysliteľne patrí aj slávny rodák z Košarísk - Milan Rastislav Štefánik,“ uviedol v úvodnom príhovore predseda TSK MUDr. Pavol Sedláček, MPH. „Práve tento svetobežník spod Bradla sa svojimi rôznorodými životnými aktivitami zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti novodobých dejín Slovákov. Svojou obetavou a zanietenou prácou významnou mierou prispel k zviditeľneniu Slovákov nielen v rodine európskych národov, ale aj v širšom svetovom meradle. Osobnosť Milana Rastislava Štefánika nemožno vnímať len ako človeka minulosti, ktorý v určitom historickom čase zohral pre Slovákov významnú úlohu ako astronóm, politik, generál francúzskej armády, zakladateľ československého štátu a prvý československý minister vojny. Je to predovšetkým príklad človeka, ktorý dokázal svojím talentom, osobnou ctižiadosťou, pracovitosťou, ale aj mimoriadnou inteligenciou, diplomaciou a zvláštnym čarom osobnosti vykonať pre svoju vlasť veľa záslužného. Svoje životné krédo i lásku k národu zhrnul Štefánik do troch slov: Veriť – Milovať – Pracovať. A on skutočne v súlade s týmto krédom aj žil. V tom predovšetkým je aktuálnosť odkazu a veľkosť generála Milana Rastislava Štefánika. Teší ma, že v publiku na tejto spomienkovej slávnosti prevažujú mladé tváre študentov našich stredných škôl. Práve títo mladí poslucháči sú zárukou, že odkaz slávneho rodáka z Košarísk sa nám podarí preniesť aj do nasledujúcich desaťročí.“

Život a dielo generála M. R. Štefánika a Prejavy úcty M. R. Štefánikovi v občianskej spoločnosti a v brannej moci v rokoch 1919 – 1939 boli nosnými témami prednášok, s ktorými vystúpili PhDr. Miroslav Musil, PhD. a pplk, Mgr. Miloslav Čaplovič, PhD. Na celoštátne oslavy 130. výročia narodenia M. R. Štefánika v Košariskách a na Bradle, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. – 25. júla, prítomných pozvala Mgr. Anna Abramovičová.

Trenčiansky župan na akadémii odovzdal tri pamätné listy: historikovi, dlhoročnému pracovníkovi Trenčianskeho múzea a zakladateľovi Klubu trenčianskych historikov PhDr. Milanovi Šišmišovi za významný prínos pre rozvoj, propagáciu a popularizáciu histórie Trenčianskeho samosprávneho kraja, akademikovi, poprednému slovenskému a európskemu vedcovi, emeritnému rektorovi Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne Prof. Ing. Ivanovi Planderovi, DrSc. za prínos k rozvoju vedy a vysokého školstva v Trenčianskom samosprávnom kraji a za šírenie odkazu M. R. Štefánika a predsedovi Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika v Trenčíne JUDr. Ivanovi Kudlovi za významný prínos pre šírenie a udržiavanie odkazu osobnosti Milana Rastislava Štefánika.

Niektoré menej známe fakty či súvislosti prítomným, ale aj ďalším návštevníkom Trenčianskeho samosprávneho kraja osvetlí tiež výstava dokumentov, ktorá je sprístupnená vo vstupných priestoroch budovy TSK.

Fotogaléria

Pozvánka
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK