Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Predseda TSK rokoval v Bruseli

V dňoch 15. a 16. februára 2012 sa predseda TSK zúčastnil na prvom tohtoročnom plenárnom zasadnutí Výboru regiónov (VR), ktorý je poradným orgánom inštitúcií EÚ zastupujúcim miestnu a regionálnu samosprávu.

Na programe bolo aj stanovisko VR k Revízii nariadenia o Európskom zoskupení územnej spolupráce (EZÚS) a stanovisko o budovaní európskej kultúry viacúrovňového riadenia. Posledné spomínané stanovisko schválilo plénum VR jednomyseľne. Stanovisko odporúča, aby mestá a regióny boli viac zapojené do tvorby, implementácie a hodnotenia politík EÚ s územným dopadom, čím sa vytvoria nevyhnutné základy pre úspech týchto politík. V stanovisku sa konštatuje, že snahy VR o viacúrovňové riadenie dosahujú výrazný pokrok v partnerských inštitúciách za posledné roky. Týka sa to aj Lisabonskej zmluvy, ktorá zavádza viacúrovňové riadenie do fungovania EÚ, rovnako ako nedávny návrh Európskej komisie o budúcej kohéznej politike, ktorý uznáva dôležitú úlohu miestnej a regionálnej samosprávy pri tvorbe a implementácii programov EÚ. VR je čím ďalej tým viac uznávaný inými inštitúciami ako zdroj expertízy v tejto oblasti. Napriek spomínanému vývoju je ešte stále potrebné veľa vykonať. VR bude pokračovať v pravidelnom hodnotení vývoja regionalizácie a decentralizácie v EÚ s cieľom merať pokrok pri dosahovaní politickej, právnej a fiškálnej autonómie miestnej a regionálnej samosprávy.

Členovia VR tiež v rámci programu schválili víťazov súťaže Európsky podnikateľský región 2013 z regiónov Nord-Pas de Calais (Francúzsko), južné Dánsko a Štajersko (Rakúsko).

Predseda TSK v rámci pracovnej návštevy Bruselu rokoval aj s predstaviteľom Európskej komisie, Generálneho riaditeľstva pre energetiku. Predmetom rokovania bola energetická efektívnosť a pripravenosť samospráv v tejto oblasti, ako aj finančné nástroje na plnenie energetických cieľov a posilňovanie kapacít.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK