Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prezentácia obnoveného Gymnázia J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou

V areáli Gymnázia J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou vo štvrtok 2. februára slávnostne prezentovali ukončený europrojekt v oblasti infraštruktúry vzdelávania.

Myšlienka na predloženie projektu s názvom „Rekonštrukcia Gymnázia Janka Jesenského Bánovce nad Bebravou“ sa začala kreovať v roku 2007, kedy bol projekt zaradený do Zásobníka projektov Trenčianskeho samosprávneho kraja. Zahrnutý bol do prioritnej osi 1 – Infraštruktúra vzdelávania v Regionálnom operačnom programe, ktorý je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF) a Štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Ako pripomenul v slávnostnom príhovore predseda TSK MUDr. Pavol Sedláček, MPH, hlavným cieľom projektu bolo zlepšiť kvalitu podmienok pre vzdelávací proces, prostredníctvom rekonštrukcie budovy strednej školy, ako aj obstaraním moderného vybavenia učebne fyziky, vrátane vybavenia informačno-komunikačnými technológiami.

Skompletizovaný projekt bol predložený na Riadiacom orgáne – Ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja SR dňa 21. októbra 2008. Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja schválilo predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok a financovanie projektu na svojom zasadnutí 27. augusta 2008. Po zhodnotení a schválení projektovej žiadosti a následnom odsúhlasení použitých postupov verejného obstarávania bola dňa 22. júna 2011 verifikovaná Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, táto zmluva nadobudla účinnosť dňa 30. júna 2011.

Dňa 11. marca 2010 uzatvoril TSK zmluvu na vykonanie diela s firmou COMBIN BANSKÁ ŠTIAVNICA, Kysihýbelská 29, 969 01 Banská Štiavnica. Realizácia stavebných prác sa skutočne začala 28. júna 2011. Po ukončení stavebných prác bol dňa 15. novembra 2011 vyhotovený Zápis o odovzdaní a prevzatí stavby. Kolaudačné rozhodnutie bolo vydané v januári 2012.

V rámci stavebných prác bol zrekonštruovaný objekt hlavnej budovy Gymnázia Janka Jesenského – zateplil sa obvodový plášť a strechy, zrealizovala sa výmena všetkých drevených okien za plastové, vymenili sa vstupné vráta, vstupné a vnútorné dvere, zrealizovala sa rekonštrukcia hygienických priestorov tak, aby spĺňali kritériá hygienických predpisov. Nainštalovala sa nová plynová kotolňa v suteréne – ide o 4 kotle s tepelným výkonom 8,3 – 42,5 kW a zároveň došlo k výmene výhrevných telies budovy. Zároveň sa uskutočnila rekonštrukcia elektroinštalácie – rozvádzačov a umelého osvetlenia. Dôležitým prínosom bola aj komplexná rekonštrukcia učebne fyziky – stavebné práce i moderné technické vybavenie. Celkové výdavky na realizáciu projektu dosiahli sumu: 1 135 332,50 Eur.

Obnovené objekty už naplno zabezpečujú modernejšie možnosti štúdia, skvalitnili sa podmienky na poskytovanie vzdelávania. Projektom sa zvýšila tepelná a hygienická pohoda pre študentov, učiteľov, nepedagogických pracovníkov, rodičov i ďalších návštevníkov školy. zabezpečila sa stavebno-technická kvalita objektov, znížila sa energetická náročnosť. Vzniknuté úspory bude možné investovať do skvalitňovania výchovno-vzdelávacieho procesu v tejto strednej škole.

Fotogaléria

Celkový pohľad na účastníkov slávnosti.
Župan P. Sedláček a riaditeľka školy E. Kacvinska pri strihaní pásky.
Fasáda rekonštruovanej hlavnej budovy žiari novotou.
Prehliadka zmodernizovanej učebne fyziky.
Obnova školy je ďalším príkladom využitia eurofondov v kraji.
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK