Vodiči prvýkrát prešli novou rýchlostnou cestou R2 Ruskovce – Pravotice

Vo štvrtok 6. októbra 2016 priamo na rýchlostnej ceste R2 slávnostne otvorili úsek Ruskovce – Pravotice. Rýchlostná cesta R2 tak na predmetnom úseku bude plniť funkciu cestného obchvatu mesta Bánovce nad Bebravou. Celková dĺžka úseku R2 Ruskovce – Pravotice je 10,760 km. Obchvat odovzdala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) do prevádzky po necelých troch rokoch výstavby.

Pásku slávnostne prestrihli spoločne minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky (SR) Arpád Érsek, zástupca Európskej komisie v SR (informačný a komunikačný tajomník) Michal Hrbatý, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, poslanec Národnej rady SR Ľubomír Želiezka, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ NDS Juraj Valent, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Investičné stavby, a. s., Philippe Corbel a primátor Bánoviec nad Bebravou Marián Chovanec.

Minister dopravy Árpád Érsek vyzdvihol, že sa podarilo vybudovať prvý úsek rýchlostnej cesty medzi Trenčínom a Prievidzou: „Obchvat najviac pomôže obyvateľom Bánoviec, ktorých veľmi zaťažuje tranzitná doprava. Verím, že využívaním novej cesty sa v meste zvýši plynulosť dopravy, zníži nehodovosť a pomôže to aj životnému prostrediu.“ Nový úsek rýchlostnej cesty ocenil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý zároveň vyjadril, že je potrebné v budúcnosti prepojiť západ a východ kraja: ,,V príprave sú ďalšie dve časti R2, od diaľnice D1 po Mníchovu Lehotu a Mníchova Lehota a Ruskovce. My, samozrejme, budeme tlačiť na NDS v pozitívnom slovazmysle, aby pokračovala v budovaní týchto ďalších úsekov, pretože je to nevyhnutné, aby sme prepojili západ a východ Trenčianskeho kraja," podčiarkol župan.

Zmluvná cena bánovského obchvatu dosiahla 88,2 milióna eur bez DPH (105,82 milióna eur vrátane DPH), financovaný bol z eurofondov a štátneho rozpočtu. Realizovala ho spoločnosť Investičné stavby, a. s., so sídlom v Košiciach. Novootvorená rýchlostná cesta má dva jazdné pruhy (jeden pre každý smer), úsek spoplatnený pre osobné autá nebude.

Novootvorený 10-kilometrový cestný úsek je súčasťou rýchlostnej cesty R2, ktorá patrí do medzinárodného európskeho ťahu E 572 v smere západ – východ. Začína sa na križovatke D1 Trenčín a končí sa v Košiciach.

autor: pš