Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Až 32 obrazov klientov CSS – DEMY spoznala verejnosť na Národnej prezentácii handicapovaných umelcov 2017

Deti a mladí ľudia z Centra sociálnych služieb (CSS) – DEMY v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v dňoch 6.-10. februára 2017 na pozvanie Slovenskej agentúry na podporu zdravotne postihnutých občanov vystavovali svoje diela na Národnej prezentácii handicapovaných umelcov SR 2017.

Na výstave, ktorá sa konala pod záštitou prezidenta Asociácie zamestnávateľských združení a zväzov SR (AZZZ SR) Tomáša Malatinského v priestoroch Galérie SPP v Bratislave, sa z celkovému počtu 150 vystavovaných diel prezentovalo až 32 obrazov vytvorených rukami klientov CSS – DEMY v Trenčíne. „Na prezentáciu výtvarných diel našich klientov sme sa pripravovali dlhodobo – až niekoľko mesiacov. Tieto práce vznikajú síce veľmi pomaly, ale s o to väčšou trpezlivosťou a láskou pod dohľadom našich zamestnancov. Vytváranie týchto neopakovateľných umeleckých diel je nielen aktívnym trávením voľného času, ale najmä cielenou terapiou,“ uviedol riaditeľ Centra sociálnych služieb – DEMY v Trenčíne Tibor Gavenda.

Vďaka rozmanitým výtvarným technikám majú i ťažko hendikepované deti a mladí ľudia možnosť slobodne objavovať vlastnosti rozličných materiálov, čím si rozvíjajú aj svoju spontánnu tvorivosť, vnímanie, myslenie a jemnú motoriku. „Pre ľudí s akýmkoľvek druhom postihnutia nie je prvoradé samotné vytvorenie umeleckého diela. Je to ich forma komunikácie s okolím, ich sebavyjadrenie. Sme radi, že aj klienti nášho zariadenia dostali priestor na prezentáciu svojich diel, pretože za každým z nich je vidieť aj kus neľahkej práce zamestnancov,“ uviedla poverená riadením Oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK Elena Nekorancová.

autor: bj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK