Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na hornej Nitre dnes odštartoval 14. ročník Zimných slávností Hornonitria

Folklór na hornej Nitre prechádza všetkými generáciami

Keďže v minulosti neexistoval priestor pre celospoločenskú prezentáciu folkloristov z regiónu hornej Nitry a ich činnosti, pred 14. rokmi sa objavil nápad vytvoriť projekt, ktorý zastreší viacero aktivít folklórnych skupín. Tak vznikli Zimné slávnosti Hornonitria, ktoré v Pravenci odštartovali dnes dopoludnia. „Projekt chce mapovať ľudovú kultúru vo viacerých jej podobách, v hmotných i v nehmotných. Dnes popoludní sme začali v Nitrianskom Pravne výstavou Tajomstvá remesla, na ktorých sa prezentuje drotár Tibor Bartoš a čipkárka Božena Tomanová. Pokračujeme Zimnými slávnosťami folklóru v Pravenci, o týždeň v nedeľu sa stretneme v Porube na Dňoch detského folklóru, na ktorých sa predstavia detské folklórne kolektívy pravnianskej doliny a tiež hostia, ktorými budú mladí heligonkári z Rabčíc na Orave. Ďalším tradičným podujatím zaradeným do tohto projektu je Pamätnica Jozefa Strečanského, ktorá bude venovaná súťaži mladých inštrumentalistov interpretujúcich ľudovú pieseň. Ďalej je to prehliadka speváckych skupín Karpatských Nemcov nazvaná Súzvuky, tento rok sa bude konať v Tužine, a jarmok s názvom Deň majstrov pravnianskej doliny, ktorý sa uskutoční v Malinovej,“ priblížila jednotlivé súčasti projektu Zimné slávnosti Hornonitria Ľudmila Húsková, riaditeľka Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktoré sa spolu s o. z. Hornonitrie a obcami pravnianskej doliny podpísalo pod organizáciou podujatia.

Zimné slávnosti folklóru, ktoré svojou osobnou účasťou podporil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ponúkli prehliadku deviatich folklórnych zoskupení prevažne z pravnianskej doliny, ale aj z jej okolia. „Teší ma, že folkloristi nevystupujú len počas hlavnej letnej sezóny a že kalendárny rok začína takto slávnostne. Mal som dnes možnosť vidieť niekoľko účinkujúcich a dovolím si skonštatovať, že v každom zoskupení funguje niekoľko generácií. Preto som rád, že vďaka tejto peknej tradícii sa bohatstvo folklóru zachová pre mnoho ďalších generácií,“ nešetril chválou na repertoár folklórnych skupín predseda TSK. „Zišli sa tu vynikajúce kolektívy z okolia obce Nitrianske Pravno. Historicky platí dedina – rodina, čiže isté väzby tu existujú dodnes. Aj preto tieto kolektívy dokážu vytvoriť neopakovateľnú atmosféru na takýchto podujatiach a zabaviť seba i ostatných,“ uzatvoril starosta obce Pravenec Róbert Mikulášik a dodal, že práve prostredníctvom folklóru sa dozvedáme o zvykoch a tradíciách našich predkov, o tom, čo ich bavilo a tešilo.

Prezentujúce sa súbory sa predviedli nielen pred širokou verejnosťou pravnianskej doliny. Okrem trenčianskeho župana do Pravenca zavítal aj podpredseda TSK Richard Takáč, predseda Združenia miest a obcí hornej Nitry Vojtech Čičmane, starostovia obcí pravnianskej doliny a ďalší hostia. Zimné slávnosti Hornonitria trvajú až do 4. marca, kedy ich uzavrie jarmok tradičnej ľudovej tvorby Majstri pravnianskej doliny.

autor: vr

Fotogaléria

a
c
d
e
f
g
h
j

Súvisiace video

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK