Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Projekty grantového programu TSK „Zelené oči“ zveľadili verejné priestory v kraji, žiadať o grant možno aj v tomto roku

Na základe Všeobecného záväzného nariadenia (VZN) č. 27/2016 o poskytovaní grantov na podporu environmentálnych projektov na území Trenčianskeho kraja chce TSK podporiť občanov kraja v ich environmentálnom myslení a konaní. Cez grantový program TSK s názvom Zelené oči ponúka environadšencom možnosť získať peniaze na svoje enviroprojekty aj v roku 2017.

VZN legislatívne upravuje dotovanie malých projektov zameraných na ochranu a zlepšenie stavu životného prostredia a na zvýšenie environmentálneho povedomia občanov na území TSK. „Účelom vzniku grantu Zelené oči bola snaha TSK podporiť aktivity a činnosti obyvateľov kraja, ktoré sú zamerané na ochranu a zlepšenie stavu životného prostredia,“ uviedol na margo Zelených očí trenčiansky župan Jaroslav Baška. Žiadateľom sa pritom môžu stať nielen obce a nimi zriadené rozpočtové a príspevkové organizácie, ale aj podnikatelia s projektom s verejnoprospešným účelom. Na jeden enviroprojekt je možné čerpať maximálne 2 tisíc eur.      

Od začiatku fungovania Zelených očí bolo na Úrad TSK poslaných 17 žiadostí. Celková výška schválených projektových žiadostí v roku 2016 bola 4 078 eur,“ uviedol projektový manažér Zelenej župy Martin Macíček z Oddelenia investícií, životného prostredia a územného plánovania Úradu TSK. Schválený bol napríklad projekt bylinkovej záhrady a ovocného sadu v obci Bukovec, či v obci Dolné Vestenice projekt výsadby zelene v novovytvorenej pešej zóne. Viaceré zo žiadostí však boli z posudzovania vyradené pre nesplnenie formálnych náležitostí žiadosti. Z tohto dôvodu plánuje TSK usporiadať 15. februára 2017 informačný seminár pre žiadateľov, aby sa predišlo vyraďovaniu žiadostí. Viac informácií o informačnom seminári nájdete v priloženej pozvánke.      

Žiadosti o granty na jednotlivé enviroprojekty je možné podávať aj v roku 2017, v ktorom sa plánuje pristúpiť k zmene VZN za účelom vylepšenia procesu posudzovania žiadostí na základe skúseností z predchádzajúcich hodnotiacich kôl. O podrobnostiach a výzve na podávanie žiadostí bude TSK informovať na svojom webovom sídle. 

autor: bj

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK