Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Radi bicyklujete alebo chodíte na turistiku? Zapojte sa do 2. ročníka Vrchárskej koruny Trenčianska

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) rozbehol projekt Zelená župa v roku 2015. V rámci neho podporuje župa okrem iného aj rozvoj nemotorovej dopravy a budovanie cyklochodníkov a cyklotrás. O tom, že Trenčianska župa na čele s jej predsedom Jaroslavom Baškom je cyklistickým krajom, svedčí skutočnosť, že zamestnanci Úradu sa tradične v máji zapájajú do projektu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky Do práce na bicykli. Minulý rok sa im v 4 župných tímoch podarilo našliapať viac ako 4 200 km a ušetriť viac ako 1,1 tony emisií CO2. Milovníci cyklistiky a turistiky sa v roku 2016 mohli zapojiť aj do prvého ročníka Vrchárskej koruny Trenčianska.

S projektom Vrchárskej koruny Trenčianska, ktorého cieľom je propagácia cyklistických a turistických krás Trenčianskeho kraja, prišla trojica nadšencov cyklistiky, Radoslav Tilandy, Michal BartákPavol Babica. Korene tohto cyklisticko-turistického projektu siahajú za hranice, k našim bratom na Morave. Inšpiráciou pre projekt VKT bola Vrchárska koruna Valašska, ktorá 1. apríla štartuje už svoj piaty ročník. Vrchárska koruna Trenčianska bola vzorom pre Vrchársku korunu Liptovskú, ktorej prvý ročník odštartuje už čoskoro.        

Vrchársku korunu Trenčianska získa každý cyklista, turista či bežec, ktorý v čase od 10. apríla do 30. novembra 2017 zdolá 20 predpísaných vrcholov, na mieste sa odfotí a nahrá fotky na webovú stránku Vrchárskej koruny Trenčianska. „V poradí druhý ročník VKT odštartuje tento rok prvým večerným výjazdom na hrad Beckov v pondelok 10. apríla,“ uviedol jeden z organizátorov VKT Radoslav Tilandy.    

K hlavným partnerom projektu patrí aj tento rok Trenčiansky samosprávny kraj a krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región. „Sme radi, že projekt zahŕňa nielen cyklistov, ale aj peších turistov a bežcov. Teší nás, že sa doň môžu zapojiť aj rodiny s deťmi, a tak projekt Vrchárskej koruny Trenčianska podporuje aktívne trávenie voľného času,“ uviedla výkonná riaditeľka KOCR Trenčín región Eva Frývaldská.  

Prvého ročníka VKT sa osobne zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Minulý rok bolo vybraných 20 kopcov na Považí a prevažne prihraničného charakteru. Som preto rád, že tento rok to bude 20 vrcholov zo všetkých okresov kraja a dúfam, že sa do druhého ročníka zapojí viac cyklistov, športovcov, záujemcov a turistov, ktorí majú radi prírodu v Trenčianskom kraji,“ uviedol trenčiansky župan. Do prvého ročníka sa zapojilo viac ako 150 nadšencov. 

Poznáte rozhľadne či hrady v kraji? VKT vám ich predstaví

Organizátori VKT vybrali pre tento rok 20 naozaj zaujímavých kopcov. Sú medzi nimi nielen najvyššie vrcholy kraja, ale aj rozhľadne či hrady. Štyri z nich ponechali organizátori z minulého roku, a to Považský Inovec (1 042 m), Veľkú Javorinu (970 m), Panskú Javorinu (942 m) a Mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle (543 m).   

Zdolanie dvoch vrcholov čaká na cyklistov a turistov VKT v okrese Trenčín. Jedným z nich je vysielač Nad oborou (657 m). Druhým vrcholom je najvyšší vrchol okolia kúpeľov Trenčianske Teplice, kopec Klepáč (575 m).

Najvyšší a najmasívnejší vrch západnej časti Javorníkov, vrchol Makyta (922 m), ktorý leží na pomedzí Trenčianskeho a Zlínskeho kraja, ponúkne púchovský okres. Nová asfaltka čaká na cyklistov na vrchole Zrnová (854 m), ktorý bol tento rok tiež zaradený medzi vrcholy.

Na hornej Nitre, v okrese Partizánske, vás vďaka VKT kroky zavedú na Michalov vrch (541 m). Na tomto strategicky výhodnom mieste nad rozhraním Nitrianskej a Tekovskej župy stál kedysi hrad, ktorý na prelome 13. a 14. storočia vyhorel a zanikol. V najvyššom bode zostala po Michalovom hrade v skale len vytesaná vnútorná stena a miestami málo zreteľné stopy valu.

Zdolanie najvyššieho vrchu Trenčianskeho kraja Vtáčnika (1346 m) čaká na účastníkov v okrese Prievidza. S nadmorskou výškou 1 141m sa k nemu v prievidzskom okrese pridá aj najvyšší vrch Malej Magury, Magura. Tretím vrcholom v tomto okrese je vysielač Čierny vrch (997 m).   

Spoznávanie histórie na vás čaká v okrese Považská Bystrica. Na vrchu Stratenec (1 055 m) si budete môcť uctiť padlých v 2. svetovej vojne pri pamätníku z roku 1969. Z malej rozhľadne na Stratenci účastníkov určite poteší výhľad na slovenskú i moravskú stranu. Posedenie na oddych počká na účastníkov VKT na vrchole Orgoňova Kýčera (959 m). Podľa povesti na toto miesto utiekol posledný uctievač pohanských modiel starý Orgoň a založil tu osadu Orgoňovce.

Krásny výhľad na celú Vážsku nivu poskytne cyklistom i turistom v okrese Nové Mesto nad Váhom Veľký Plešivec (484 m). Stretnúť tu môžete aj paraglidistov či rogalistov, ktorí vrchol často využívajú ako miesto štartu. V oblasti, ktorá je tiež vyhlásená za prírodnú rezerváciu,  sa vyskytuje aj ojedinelý druh stepnej trávy – Kavil tenkolistý. Pri dobrej viditeľnosti môžete dovidieť až na chladiace veže atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Účastníkov určite poteší aj ďalšia zástavka v novomestskom okrese – zrekonštruovaná zrúcanina hradu Beckov (250 m) na 60 metrov vysokom brale.

V západnej časti kraja, v okrese Myjava, ponúkne rozhľadňa Poľana najkrajší výhľad z troch rozhľadní postavených v rámci projektu cezhraničnej spolupráce „Pozrime sa cez hranice z výšky“. Z 20 metrovej výšky si vychutnáte pohľad na Biele Karpaty, masív Veľkej Javoriny, Myjavskú pahorkatinu, Malé Karpaty, Považský Inovec, Tríbeč, Vtáčnik i Strážovské vrchy.

V Ilavskom okrese priláka účastníkov 594–metrový vrchol Butkov, z ktorého je nádherný výhľad na lom, obec Ladce, Biele Karpaty, Strážovské vrchy a Javorníky. Osviežiť sa chutnou vodou zasa budete môcť pri kaplnke Brezová (650 m).

Zástavkou, ktorú prinesie VKT v okrese Bánovce nad Bebravou, je hrad Uhrovec. Tento neskororománsky hrad bol postavený medzi rokmi 1251 a 1293. Zrúcanina hradu sa síce nachádza v ťažšie dostupnom teréne, ale zdolanie aj tejto zastávky určite stojí za to.                     

Ak teda patríte k nadšencom cyklistiky či turistiky, môžete na registrovať na stránke: https://vkt-bike.sk/registracia/.   

autor: bj

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK