Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja obnovuje svoj vozový park za viac ako milión Eur

Zimnú údržbu na cestách II. a III. triedy krajskí cestári od minulého týždňa vykonávajú s modernejšou technikou. Na ôsmich strediskách Správy ciest (SC) Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) pribudli nové nadstavby na vykonávanie posypu. Nadstavby aj s možnosťou  posypu so soľankou, ktorá zvyšuje účinnosť posypu, sú využívané na strediskách SC v Považskej Bystrici, Ilave, Myjave, Novom Meste nad Váhom, Nitrianskom Rudne, Prievidzi, Partizánskom i v Bánovciach nad Bebravou. „Nové nadstavby na vozidlá nám umožňujú presnejšie dávkovanie  posypového materiálu, čím sa znižuje jeho celková spotreba a zvyšuje sa efektívnosť zimnej údržby. Presnejším dávkovaním posypového materiálu môžeme jeho množstvo znížiť približne o 30%,“ povedal riaditeľ SC TSK Radovan Karkuš s tým, že podstatným elementom je aj možnosť využívať soľanku, ktorá je účinná aj pri veľkých mrazoch a dokáže zvýšiť účinnosť posypu. „Predpokladáme preto pokles finančných prostriedkov určených na zimnú údržbu, ako aj zníženie percenta škodlivín na životné prostredie,“ skonštatoval ekonomické výhody aj pozitívny dopad na životné prostredie trenčiansky župan Jaroslav Baška. Nadstavby na vozidlá zakúpila SC TSK prostredníctvom kapitálových výdavkov na rok 2016 zo župného rozpočtu vo výške 237 240 tis. EUR.

Prínosom pre životné prostredie sú aj nové vozidlá značky Peugeot, ktoré cestárom na cestmajsterstvách v Nitrianskom Rudne, Bánovciach nad Bebravou, v Novom Meste nad Váhom a na Myjave umožňujú prepravovať náradie a materiál na údržbu ciest ekologickejšie. „Všetky tieto vozidlá spĺňajú prísnu emisnú normu EURO 6. Vzhľadom na to, že nahradili významne staršie vozidlá určené na tento účel, ich prevádzka je voči životnému prostrediu neporovnateľne šetrnejšia. Vozidlá sú vybavené prvkami na zvýšenie bezpečnosti práce na ceste a vhodne prispôsobené ako na prepravu osôb, tak aj potrebného materiálu,“ dodal Karkuš. Vozidlá pre SC TSK boli financované zo župnej pokladnice v celkovej sume 155 988 tis. EUR.

S obnovou vozového parku krajských cestmajsterstiev bude župa pokračovať aj tento rok. Pribudnúť by mali ďalšie 3 úžitkové vozidlá na prepravu osôb a materiálu, ďalšie 3 posypové nadstavby, tri nové nakladače a tiež kosiace rameno. Na tento účel župa vyčlenila na rok 2017 v rámci rozpočtu 525 000 EUR, kosiace rameno bude financované z vlastných zdrojov SC TSK.

autor: vr

Fotogaléria

BN-1
BN-2
BN-3
BN-4
NR-1
NR-2
NR-3
NR-4
DSC09867
DSC09868
DSC09869
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK