Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Pred rokom podpísali memorandum, dnes na hrade nosia ich kostýmy či sedia na lavičkách z ich dielne

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) presne pred rokom uzatvorilo memorandum o spolupráci s tromi župnými strednými školami. Na základe spoločnej dohody sa počas tohto obdobia podarilo napríklad aj osadiť lavičky v amfiteátri Trenčianskeho hradu, vykosiť hradné nádvorie či získať pre múzeum nové kostýmy.

V marci minulého roka sa na Trenčianskom hrade stretli riaditelia Strednej umeleckej školy (SUŠ) v Trenčíne, Strednej odbornej školy stavebnej (SOŠS) Emila Belluša v Trenčíne a Strednej odbornej školy v Pruskom s riaditeľom Trenčianskeho múzea v Trenčíne, aby spoločne podpisom Memoranda o spolupráci prispeli k zvýšeniu atraktivity a komfortu návštevníkov expozícií spadajúcich pod Trenčianske múzeum v Trenčíne. Vedenie múzea od spolupráce so školami očakávalo pomoc nielen pri zveľaďovaní priestorov hradu, ale aj pri príprave aktivít určených pre návštevníkov. Na oplátku mohli študenti svoje nápady a zručnosti realizovať priamo v praxi na jednej z najnavštevovanejších kultúrnych pamiatok v kraji.

Upravený trávnik na Trenčianskom hrade, nové kostýmy počas prehliadok i vymenené lavičky v hradnom amfiteátri

Žiaci jedinej poľnohospodárskej školy v Trenčianskom kraji, SOŠ v Pruskom sa venovali najmä úprave okolia Trenčianskeho hradu. Pokosili a upravili trávnatú plochu na nádvorí hradu i v časti južného opevnenia, kde je naplánovaná rekonštrukcia prístupovej cesty z lesoparku Brezina. Študenti tiež vyzdobili priestory počas slávnostného otvorenia novej expozície venovanej Jozefovi Miloslavovi Hurbanovi v kúrii Ambrovec v Beckove pri príležitosti minuloročného 200. výročia narodenia tohto rodáka z Trenčianskeho kraja.

Počas prehliadok a detských okruhov na Trenčianskom hrade si mohli návštevníci všimnúť nové kostýmy pre sprievodcov i detské pláštiky, ktoré pre Trenčianske múzeum ušili študenti SUŠ v Trenčíne. „V rámci odboru Scénická a kostýmová tvorba sme vyrobili 40 detských kostýmov a dva gotické kostýmy pre sprievodcov. Žiaci grafického dizajnu spracovali návrhy pracovných listov na Detský okruh v rámci prehliadok Trenčianskeho hradu. V súčasnosti priebežne fotíme interiér a exteriér Trenčianskeho hradu a jeho okolie počas ročných období pre potreby múzea,“ opísal spoluprácu riaditeľ SUŠ v Trenčíne Ivan Štefka.

Študenti umeleckej školy sa o svoj tvorivý potenciál podelili aj venovaním 7 obrazov, ktoré namaľovali do súťaže na počesť maliara Ladislava Medňanského. „V spolupráci chceme pokračovať aj tento rok, v pláne máme osloviť pedagógov a žiakov umeleckej školy, aby pre nás vytvorili vlajky, ktoré budú umiestnené na Trenčianskom hrade,“ priblížil riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko.

Skvelú súčinnosť eviduje Trenčianske múzeum aj so SOŠ stavebná Emila Belluša v Trenčíne, v spolupráci s ktorou sa vymenili lavičky v hradnom amfiteátri či zrealizovali drobné stavebné práce v centrálnom depozitári v Novom Meste nad Váhom. Zároveň sa počas zimných a jarných mesiacov pripravujú pre pobočky múzea v Uhrovci a Beckove nové drevené brány a oplotenia.

Za jeden rok spolupráce medzi 4 subjektmi v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK sa ukázalo, že podpísané memorandum malo svoje opodstatnenie. „Spoluprácu so všetkými menovanými školami vnímame veľmi pozitívne a veríme, že budúcnosť prinesie ďalšie nové projekty, na ktorých budeme môcť participovať a spoločne sa tak podieľať na zveľaďovaní dominanty Trenčína,“ povedal riaditeľ múzea Peter Martinisko. Zo spolupráce však neprofituje len Trenčianske múzeum v Trenčíne, ale aj študenti, pedagógovia jednotlivých stredných škôl, a najmä turisti a návštevníci jednotlivých expozícii múzea.

autor: mp

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK