Folklór oslavoval, na Myjave sa už po šesťdesiatykrát stretli domáce a zahraničné folklórne súbory; v Starej Turej sa po piatykrát diali divné veci

V amfiteátri Trnovce na Myjave si v tretí júnový piatok milovníci folklóru prišli na svoje, Stará Turá žila divnými vecami.

Multižánrový medzinárodný festival Divné veci s prvkami holandského site – specific theatre, ktorý od štvrtka 20. júna 2019 do soboty 22. júna 2019 hostila Stará Turá, si počas piatich rokov našiel miesto medzi divákmi. Každým rokom sa na javisku predstavia umelci z rôznych kútov sveta, ktorí divákom prinášajú netradičné autorské inšpiratívne predstavenia. Na festival zavítal aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Som rád, že festival Divné veci, ktorý sa v Starej Turej konal na viacerých miestach počas troch dní oživil staroturanské kopanice a priniesol niečo nové, na čo nie sú nielen obyvatelia mesta, ale aj okolia zvyknutí,“ uviedol trenčiansky župan. Organizátorke festival Monike Haasovej odovzdal k 5. narodeninám netradičný darček – zväzok mrkvy a krabičku cukru, ktoré demonštrovali podivnosti spájajúce sa so samotným festivalom. Podujatie bolo podporené z dotačného systému TSK.

Program 60. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2019 vyskladalo takmer dvetisíc účinkujúcich

Oslavy jubilejného 60. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2019 pri tejto významnej príležitosti odštartovali už v stredu 19. júna 2019. Takmer 2 tisíc účinkujúcich sľubovalo veľký folklórny zážitok, ktorý do priestorov amfiteátra Trnovce prilákal všetky vekové kategórie. Na festivale predstavili svoj repertoár nielen domáce, ale i zahraničné folklórne súbory, ktoré do regiónu prišli z Českej republiky, Egypta, Bulharska, Mexika a Moldavska.

Slávnostného otvorenia MFF Myjava 2019 sa v tretí júnový piatok zúčastnil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Medzinárodnému folklórnemu festivalu prajem, aby sa mu darilo aj do budúcnosti a tiež všetkým tým, ktorí zachovávajú naše nádherné kultúrne tradície. Medzi účinkujúcimi festivalu sú nielen folklórne skupiny zo Slovenska, ale aj zo zahraničia a rôznych kútov sveta a práve tu je krásne vidieť, že folklór dokáže ľudí a národy spájať a nie rozdeľovať,“ uviedol trenčiansky župan.

Tradičné pokrmy z kuchyne starých materí z rôznych regiónov boli lákadlom dreveného mestečka MY-A-VA, ktoré sľubovalo netradičný gastronomický zážitok. K ďalším sprievodným podujatiam festivalu patril aj tradičný „Jarmek pot myjafskú vežu“ či škola tylovej paličkovanej čipky myjavskej pahorkatiny.

autor: bj