Prehľad očakávaných udalostí v 41. týždni

Utorok, 8. október 2019

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na besedu s autorkou románov, televíznych scenárov, rozhovorov, reportáží a množstva poviedok pre deti Ivanou Havranovou. Beseda sa uskutoční v utorok 8. októbra 2019 o 16.00 h v spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici č. 1 v Trenčíne. Vstup voľný. Viac informácií nájdete na www.vkmr.sk.

Streda, 9. október 2019

Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica pozýva v utorok 9. októbra 2019 o 11.00 h do priestorov Divadla Aréna v Bratislave, kde sa uskutoční slávnostná certifikácia škôl ocenených v programe Zelená škola. Medzi ocenenými sa nachádzajú aj dve stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Medzinárodný certifikát Zelená škola a vlajku siete Eco-Schools získali Stredná športová škola v Trenčíne - školský internát a Stredná spojená škola, I. Krasku, v Púchove.

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS), Krajská a Základná organizácia 02 JDS v Trenčíne a Rada Akadémie tretieho veku v Trenčíne pozývajú v stredu 9. októbra 2019 o 13.30 h na prvý seminár XXXIII. ročníka Akadémie tretieho veku, ktorý sa bude konať v Kultúrnom centre Stred Dlhé Hony v Trenčíne. Témami októbrového seminára budú Vekom podmienená makulárna degenerácia a Sme vo vesmíre sami?

Štvrtok, 10. október 2019

Stredná odborná škola Pruské v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 10. októbra 2019 o 10.00 h na oslavu 70. výročia založenia školy. Slávnostná akadémia sa uskutoční v priestoroch školy v Pruskom za účasti trenčianskeho župana Jaroslava Bašku.

Klub cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov pod záštitou Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na celoslovenskú súťaž O najkrajšiu tortu Slovenska, ktorá sa bude konať vo štvrtok 10. októbra 2019 od 10.00 h do 18.00 h v Divadle Púchov.

Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti pozýva vo štvrtok 10. októbra a piatok 11. októbra 2019 do priestorov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, kde sa bude konať konferencia s názvom Participatívne rozpočty v praxi, samospráva – školy.

Piatok, 11. október 2019

V piatok 11. októbra 2019 o 9.00 h sa v priestoroch sobášnej siene mestského úradu v Trenčíne uskutoční pri príležitosti konania laických ľudových misií v Trenčíne podujatie s názvom Modlitebné raňajky.

Jednota dôchodcov na Slovenku pozýva v piatok 11. októbra 2019 od 9.00 h na celoslovenskú prehliadku ručných prác seniorov s názvom Zlaté ruky, ktorá sa uskutoční v priestoroch výstaviska EXPO Center, a. s., v Trenčíne spoločne s výstavou Senior expo, výstavou potrieb pre seniorov a výstavou Za zdravý životný štýl seniorov.

Slávnostné otvorenie výstav Jahrada a Senior expo sa uskutoční v piatok 11. októbra 2019 o 10.00 h v na výstavisku EXPO Center, a. s., v Trenčíne v pavilóne č. 7.

Únia žien Slovenska pozýva od piatku 11. októbra do nedele 13. októbra 2019 na celoslovenské podujatie s názvom Slovenska Iniciatíva Creativa 2019. Piatkový a sobotňajší kultúrny program sa od 14.00 h uskutoční na Mierovom námestí v Trenčíne. V nedeľu sa program podujatia presunie na Trenčiansky hrad, kde od 15.00 h budú otvorené workshopy. Zároveň sa v priestoroch hradu o 18.00 h bude konať slávnostný galavečer spojený s ocenením kreatívnych žien Slovenska.

Sobota, 12. október 2019

Výbor Slovensko – moravskej hasičskej ligy pozýva v sobotu 12. októbra 2019 o 9.00 h na Slovenský superpohár v požiarnom útoku 2019, ktorý sa uskutoční v priestoroch futbalového štadióna v Púchove.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja je návštevníkom k dispozícii nová stála expozícia zostavená z výberu diel Miloša Alexandra Bazovského. Jej súčasťou sú aj stručné informačné texty približujúce život a dielo autora, obohatené aj o fotografie z maliarovho súkromného archívu. Súbor diel jedného z najvýznamnejších slovenských umelcov obsahuje výber známych i málo vystavovaných autorových prác – olejomaľby, gvaše, tempery a kresby, ktoré približujú charakteristické znaky, kolorit a techniky Bazovského výnimočného umeleckého prejavu. Viac informácií na www.gmab.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pri príležitosti celoročných osláv 50. výročia vzniku galérie pripravila začiatkom roka otvorenie novej stálej expozície diel ďalšej generácie výtvarníkov trenčianskeho regiónu zo zbierok galérie pod názvom Trenčania a výtvarníci trenčianskeho regiónu staršia a stredná generácia. Aj keď ide o súčasných umelcov, časové rozpätie ich tvorby je veľmi rozsiahle. Najstarší prezentovaný umelec Rudolf Moško sa narodil v roku 1926 a najmladšia autorka Petronela Vlhová v roku 1980. Expozícia tak predstaví diela žijúcich umelcov, z ktorých mnohí patria medzi renomované a verejnosti dobre známe osobnosti trenčianskeho regiónu. Nová expozícia má upozorniť na stále vyvíjajúcu sa tvorbu umelcov v kontexte takmer 50 rokov a jej rôznorodosť. Viac informácií na www.gmab.sk.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu s názvom Práca – láska – statočnosť, ktorá je venovaná 100. výročiu tragickej smrti osobnosti Milana Rastislava Štefánika. Návštevníci si ju môžu v priestoroch knižnice pozrieť až do decembra 2019. Výstavu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň hlavným partnerom projektu. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva od júla do novembra 2019 na výstavu Čarovná moc rastlín. Múzeum výstavu pripravilo v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Viac info na www.muzeumpb.sk.

Podjavorinské múzeum Nové Mesto nad Váhom a Trenčianske múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývajú od 1. augusta 2019 do 26. októbra 2019 na výstavu autorskej kresby Martina Vincurského s názvom Historia Picta – Dejiny v obrazoch. Viac na www.muzeumtn.sk.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi na Záhradníckej ulici č. 19 pozýva na výstavu s názvom Čas v nás – výber z tvorby akademického maliara Pavla Petráša ml. z Liptovského Mikuláša. Výstava potrvá od 2. októbra do 31. októbra 2019 v Galérii Regionart pri RKC v Prievidzi.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva od 3. októbra 2019 do 20. januára 2019 na výstavu s názvom Herbár ľudu Váhu. Výstavu spájajúcu etnografiu ľudového odevu Považia s umeleckou fotografiou Michala Zahornackého môžu návštevníci vidieť na Trenčianskom hrade. Vernisáž výstavy sa uskutoční vo štvrtok 10. októbra 2019 o 17.00 h v kasárni Trenčianskeho hradu.

Výstava venovaná životu a dielu Vojtecha Zamarovského s názvom Cestovateľ stáročiami 100 rokov Vojtecha Zamarovského sa na Trenčianskom hrade uskutoční od 10. októbra 2019 do 10. januára 2020. Vernisáž výstavy bude v piatok 11. októbra 2019 o 16.00 h v kasárni Trenčianskeho hradu. Expozíciu pripravilo Trenčianske múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Na týchto podujatiach môžu byť vyhotovené fotografické záznamy pre účely prezentácie Trenčianskeho samosprávneho kraja. Viac informácií nájdete na: https://www.tsk.sk/trenciansky-samospravny-kraj/urad-tsk/ochrana-osobnych-udajov.html?page_id=545126

autor: mp