Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Transformácia hornej Nitry predmetom rokovania s ministrom životného prostredia

Predstavitelia vyšších územných celkov na Slovensku sa spolu so zástupcami rezortu kultúry a životného prostredia pozreli na priority krajov v týchto oblastiach.

K spoločným témam na oboch ministerstvách patrilo programové vyhlásenie vlády či reforma verejnej správy. Na ministerstve životného prostredia bola pozornosť venovaná Európskej zelenej dohode a postaveniu krajov v procese postupného prechodu na klimaticky neutrálne hospodárstvo. Rezonovala tiež téma presahu agendy vyplývajúcej z nového stavebného zákona a zákona o územnom plánovaní na posudzovanie vplyvu na životné prostredie či posilnenia kompetencií krajov v zákone o odpadoch.  „Ministra životného prostredia som oboznámil s Akčným plánom transformácie uhoľného regiónu horná Nitra, ktorý prijala ešte bývalá vláda. Transformačný proces počíta aj s ukončením činnosti uhoľnej elektrárne Nováky, ktorá patrí k najväčším znečisťovateľom životného prostredia v kraji,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že sa tak udeje do konca roka 2023.

S ministerkou kultúry hovorili župani o výzve na kultúrno-kreatívne centrá či spolupráci s krajmi na tvorbe legislatívy v kultúrnej oblasti. Prítomní vyjadrili podporu vzniku viaczdrojového financovania kultúry v regiónoch.

autor: bj

Fotogaléria

Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zdroj: Kancelária SK8
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK