Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Aký bude koniec novembra v župných kultúrnych inštitúciách?

Bohatý na rozličné podujatia. Kultúrne zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho kraja ponúkajú širokú paletu akcií.

Jesenné počasie je ako stvorené na návštevy kultúrnych inštitúcií. Župa ich zriaďuje celkom 12. V krajskom meste si Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne pripravilo v sobotu 26.11.2022 tvorivé stretnutie na tému Sochárske dielo Jozefa Fizela. Viac o pobaltských štátoch sa nadšenci cestovania dozvedia vďaka besede s cestovateľkou Antoniou Dvoranovou, ktorá bude v stredu 23.11. v priestoroch Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne spojená s projekciou fotografií z jej najnovších potuliek po Európe. Bonusom budú zaujímavé informácie o hlavnom meste Fínska – Helsinkách.  

Na hornej Nitre sa verejnosť môže tešiť na 13. ročník Noci otvorených divadiel, ktorá sa uskutoční v tretiu novembrovú sobotu, t. j. 19.11.2022, v priestoroch Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi. Okrem toho si centrum pripravilo aj koncert komorného súboru Laugaricio Quartet v Nitrianskom Pravne (20.11.), výstavu sochára a výtvarníka Mgr. art. Martina Navrátila z Nitrianskych Sučian (od 21.11.2022 do 5.1.2023), cyklus vzdelávacích podujatí Spoznaj, zaži, nauč sa (25.11.) či prednášku kulturológa na tému Karpatskí Nemci v okolí Nitrianskeho Pravna - príchod, pôsobenie a úpadok (25.11.). Chýbať nebude ani filmová prehliadka outdoorových filmov so zimnou tematikou (30.11.).

Na západe kraja sa vďaka Centru tradičnej kultúry Myjava môžu návštevníci v rámci kuchárskej dielne naučiť vyrábať tradičné obradové cestoviny vianočného obdobia, tzv. hrtánky, ktoré vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín, a to v utorok 22.11.2022. Z dielne centra pochádza aj výchovno-vzdelávacie podujatie pre žiakov základných a materských škôl zamerané na zvyky v predvianočnom a vianočnom období. Súčasťou podujatia s názvom Vianoce v Gazdovskom dvore bude aj zdobenie medovníkov, výroba vianočných ozdôb a iné aktivity. 

Viac informácií k podujatiam nájdete na webových stránkach jednotlivých župných kultúrnych inštitúcií.

autor: bj

Fotogaléria

Cyklus vzdelávacích podujatí Spoznaj, zaži, nauč sa
Beseda s cestovateľkou Antoniou Dvoranovou vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne
Tvorivé stretnutie na tému Sochárske dielo Jozefa Fizela
Prednáška kulturológa na tému Karpatskí Nemci v okolí Nitrianskeho Pravna - príchod, pôsobenie a úpadok
Koncert komorného súboru Laugaricio Quartet v Nitrianskom Pravne
Výstava sochára a výtvarníka Mgr. art. Martina Navrátila
13. ročník Noci otvorených divadiel v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi
13. ročník Noci otvorených divadiel v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi
Podujatie Vianoce v Gazdovskom dvore z dielne Centra tradičnej kultúry Myjava
Filmová prehliadka outdoorových filmov so zimnou tematikou Snow Film Fest 2022
Filmová prehliadka outdoorových filmov so zimnou tematikou Snow Film Fest 2022
Kuchárska dielňa na tému Obradová cestovina - hrtánki
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK