Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Relax v kúpeľoch či návšteva hradov a zrúcanín – aj takýto bol rekordný rok župy v číslach

V roku 2023 sa podarilo Trenčianskemu kraju oživiť cestovný ruch. Potvrdzujú to aj rekordy v návštevnosti mnohých historických pamiatok, kúpeľov či múzeí. Úspech zaznamenali aj rozrastajúce sa cyklotrasy a dobrodružstvo v kempingu.

Minulý rok vzrástol v Trenčianskom kraji celkový počet návštevníkov o viac ako 16 %. Zaujímavý je však aj skok v počte zahraničných turistov, ktorých návštevnosť oproti roku 2022 vzrástla o 31 %. V tejto skupine dominujú českí turisti, ktorých bolo 53 %, nasledovaní návštevníkmi z Nemecka - 10,7 % a Poľska - 6,6 %. Kategóriu top 5 návštevníkov uzatvárajú rakúski - 3,8 % a maďarskí turisti - 2,3 %.

Rekordnú návštevnosť v roku 2023 zaznamenali aj kultúrne pamiatky. Hrad Matúša Čáka privítal takmer dvestotisíc návštevníkov, čo predstavuje nárast o 15 % oproti roku 2019. Hrad Tematín zaznamenal dvojnásobný nárast návštevnosti, pričom momentálne prebiehajú rekonštrukčné práce na severnom paláci. Zrúcanina hradu Sivý Kameň tiež zaznamenala pozitívne štatistiky. Hrad Beckov a Bojnický zámok sa tiež vrátili na predpandemickú úroveň návštevnosti. Hrad Beckov sprístupnil verejnosti zrekonštruovanú stranu západného paláca 1. marca 2024.

„Turisti vyhľadávajú, okrem klasického ubytovania v našom kraji, čoraz dobrodružnejšie a udržateľnejšie riešenia ubytovania v podobe kempingu či karavaningu. Potvrdzuje to aj zvýšený počet návštevníkov, napríklad v Campingu v Manínskej tiesňave,“ ozrejmil zastupujúci výkonný riaditeľ KOCR Trenčín región Pavol Štefčík.

Stále väčšie množstvo turistov vyhľadáva oddych v podobe kúpeľov. Trenčianske Teplice sú považované za európsky unikát a dlhodobo sú obľúbené medzi zahraničnými návštevníkmi. Nedávno zaviedli online rezervačný systém pre termálne bazény, čo ešte zvýšilo ich popularitu. Podobne si udržiavajú vysoký štandard aj Kúpele Bojnice či najmladšie kúpele na Slovensku, Kúpele Nimnica.

V minulom roku viac ako 11 000 ľudí navštívilo Hvezdáreň Partizánske, kde mohli preskúmať tajomstvá vesmíru. Hvezdáreň bola tiež súčasťou letnej turistickej hry pre deti „Po stopách škriatka Trenčanka“, organizovanej KOCR Trenčín región. Ďalším pozitívnym príkladom návštevnosti bola najnavštevovanejšia ZOO Bojnice, ktorá privítala viac ako 345 500 ľudí, a to vrátane svojho 25 miliónteho návštevníka. Viac informácií nájdete na webe KOCR Trenčín región.

autor: ek

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK