Stredná odborná škola Jána Antonína Baťu v Partizánskom zaznamenala výrazný úspech v oblasti odborného vzdelávania. Za rok 2025 bola ocenená Národnou cenou kvality v odbornom vzdelávaní a príprave v kategórii Kariérové poradenstvo. Významné uznanie si z medzinárodného strojárskeho veľtrhu odniesol aj študent školy.
Ocenenie je výsledkom dlhoročného úsilia celého školského tímu. Podpora žiakov pri výbere povolania je rovnako dôležitá ako samotné vzdelávanie. Získané uznanie posilňuje dôveru rodičov i žiakov, ktorí tak vidia, že ich budúcnosť je pre školu skutočnou prioritou. „Sme škola, ktorá nie je len miestom, kde sa odovzdávajú vedomosti, ale priestorom, kde sa formujú hodnoty, charakter a osobnosť mladých ľudí. Škola, ktorá spája teóriu s praxou, podporuje kreativitu, kritické myslenie a učí, ako sa postaviť za svoje sny,” uviedla Katarína Hartmannová, riaditeľka školy.
Škola sa môže pochváliť aj ďalším úspechom. Študent Samuel Jerguš Rábek získal na medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre Čestné uznanie Techfórum za ekologický prístup v oblasti aditívnej výroby. „Talent sa u nás neprejavuje len v klasických vedomostiach, ale najmä v šikovnosti, tvorivosti a v komplexnom myslení. Každý žiak má svoju silnú stránku – našou úlohou je mu pomôcť objaviť ju a rozvíjať,“ hovorí riaditeľka školy a pokračuje „do súťaží žiakov prihlasujeme z dvoch dôvodov, aby ukázali svoju šikovnosť a aby sme zistili ako na tom žiaci aj škola je v zručnostiach, v ktorých súťažíme.”
Súťaže sú pre študentov veľmi dôležité. Na jednej strane im dávajú motiváciu pracovať na sebe, učiť sa precíznosti, samostatnosti a zodpovednosti. Zároveň majú možnosť porovnať sa s rovesníkmi z iných škôl a získať prvé skúsenosti s reálnym svetom práce. „Súťaže im tiež často otvárajú dvere k ďalším príležitostiam – pozvanie do firiem, ponuky na spoluprácu, či dokonca pracovné miesta. Navyše, úspech v súťaži posilňuje ich sebavedomie a hrdosť na to, čo dokážu. A v neposlednom rade – prinášajú aj radosť, zážitky, nové priateľstvá a pocit, že ich snaha má zmysel,” uzatvára Katarína Hartmannová.