Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 9. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 9. týždni roku 2018.

Pondelok, 26. februára 2018

V pondelok 26. a v utorok 27. februára 2018 sa v Bruseli koná stretnutie pracovných skupín Platformy pre transformáciu uhoľných regiónov Európskej únie. Diskutovať sa bude aj o problematike transformácie regiónu hornej Nitry v súvislosti s jej prechodom od uhlia. Na dvojdňové stretnutie vycestovali aj zástupcovia Trenčianskeho samosprávneho kraja, na čele s predsedom Jaroslavom Baškom.

V Kongresovej sále administratívnej budovy Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v pondelok 26. februára 2018 o 15.30 h uskutoční stretnutie Valného zhromaždenia Trenčianskej regionálnej komory SOPK.

Utorok, 27. februára 2018

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na vzdelávacie podujatie z cyklu „Učíme sa umeniu“ v utorok 27. februára 2018 o 16.00 h do priestorov centra na Záhradníckej ulici v Prievidzi. Prednáška spojenú s workshopom na tému „Zátišie“ povedie lektorka Jana Ficová. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Streda, 28. februára 2018

„Ako ďalej v agrorezorte?“ je názov pracovného workshopu, ktorý sa bude konať v stredu 28. februára 2018 o 10.00 h v priestoroch Strednej odbornej školy v Pruskom. V programe dostanú priestor témy ako duálny systém vzdelávania, jeho uplatnenie v praxi, Agrion – spolupráca so školou či náborová činnosť na škole.

V stredu 28. februára 2018 sa o 14.00 h v priestoroch Posádkového klubu v Trenčíne uskutoční vernisáž výstavy 1. československého armádneho zboru v bojoch za oslobodenie Československa 1944-1945. Autorom výstavy je významný vojenský historik J. Bystrický. Návštevníci si ju môžu pozrieť počas pracovných dní od 8.00 h do 16.00 h až do 29. marca 2018. Organizátorom podujatia je Klub vojenskej histórie protifašistického odboja – Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Trenčín, Trenčiansky samosprávny kraj, Mesto Trenčín a Posádkový klub Trenčín.

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne, Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), Galéria Miloša Alexandra Bazovského (GMAB) v Trenčíne (oboje v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK), Krajská odbočka Spolku slovenských spisovateľov v Trenčíne a Miestny odbor Matice slovenskej v Trenčíne pozývajú na stretnutie s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Ruskej federácie v Slovenskej republike Alexejom Leonidovičom Fedotovom v stredu 28. februára 2018 o 16.30 h do priestorov GMAB v Trenčíne.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v stredu 28. februára 2018 o 17.00 h na vernisáž výstavy obrazov insitných maliarov zo Srbska Juraja Lavroša a Vladimíra Galasa s názvom Domov do priestorov centra na Záhradníckej ulici v Prievidzi. Autori žijú a tvoria v dedinke Padina spadajúcej pod obec Kovačica v srbskej Vojvodine. Názov odkazuje na významné výročia, ktoré si v roku 2018 na Slovensku pripomíname – viac ako 200 rokov od začiatkov osídľovania Dolnej zeme a 70 rokov od návratu dolnozemských Slovákov do vlasti svojich predkov. Výstavu si môžu návštevníci pozrieť až do 16. marca 2018.

Štvrtok, 1. marec 2018

Pri príležitosti 73. výročia tragických udalostí, pri ktorých došlo k zavraždeniu Rómov zo zo zaisťovacieho tábora v Dubnici nad Váhom sa vo štvrtok 1. marca 2018 o 12.30 h uskutoční pietny akt v areáli ZVS Holding v Dubnici nad Váhom. Organizátorom podujatia je Občianske združenie In Minorita a uskutoční sa v rámci projektu Ma bisteren!

Mesto Nováky a Zbor pre občianske záležitosti pozýva pri príležitosti 11. výročia tragickej udalosti vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky na pietnu spomienku venovanú obetiam vo štvrtok 1. marca 2018 o 14.00 h do Parku Štefana Moyzesa v Novákoch.

Piatok, 2. marec 2018

V Kongresovej sále Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v piatok 2. marca 2018 uskutoční prezentácia návrhu Zmien a doplnkov č. 3 Územného plánu Veľkého územného celku Trenčianskeho kraja.

V piatok 2. marca 2018 sa o 11.00 h na pôde Úradu Trnavského samosprávneho kraja uskutoční zasadnutie Združenia samosprávnych krajov SK 8. Hlavným cieľom stretnutia je reštartovať činnosť Združenia SK8 a vzájomnej spolupráce samosprávnych krajov.

Nedeľa, 4. marec 2018

Dobrovoľný hasičský zbor Pobedim pozýva v nedeľu 4. marca 2018 o 15.00 h do zasadacej miestnosti hasičskej zbrojnice na Výročnú členskú schôdzu.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi pozýva na výstavu s názvom A sláva národa hodná je obetí, ktorá je usporiadaná pri príležitosti 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Široká verejnosť si ju môže prezrieť do februára 2018 na Záhradníckej ulici v Prievidzi.

Trenčianske múzeum v Trenčíne expozícia Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom pozýva na výstavu miniatúrnych betlehemov Jozefa Práznovského s názvom Betlehemy ako ich nepoznáte do priestorov Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom.  Návštevníci si výstavu môžu pozrieť až do 28. februára 2018.

Farebný február, alebo, Maľuj ako Chagall je názov podujatia Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi, ktoré je určené pre všetky ročníky základných a stredných škôl. V termíne od 12. do 28. februára 2018 v dňoch školského vyučovania v čase otváracích hodín múzea budú žiaci farebne tvoriť , inšpiráciou im budú diela svetového maliara Marca Chagalla. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pozýva na výstavu Ľudovít Bránsky – Metamorfózy Trenčína a krajiny do výstavných priestorov galérie na Palackého ulici v Trenčíne. Výber z tvorby malieb, kresieb a grafiky galéria pripravila pri príležitosti nedožitého 100. výročia narodenia umelca. Kurátorkou výstavy je Ela Porubänová. Návštevníci galérie si môžu výstavu pozrieť až do nedele 4. marca 2018.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne pripravila aj výstavu ďalšieho umelca – Mariána Sučanského pod názvom Nepokoj v duši pri príležitosti nedožitého 80. výročia narodenia umelca. Vo výstavných priestoroch galérie na Palackého ulici v Trenčíne si maľby a kresby autora môžete pozrieť až do nedele 4. marca 2017. Kurátorkou výstavy je Ela Porubänová.

Vo výstavnom programe Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi na rok 2018 dostala priestor aj výstava pozostávajúca z originálnych litografií knižných ilustrácií Marca Chagalla, predstaviteľa svetovej avantgardy. Exponáty pochádzajú od súkromného zberateľa a spravuje ich agentúra Art Expo International. Knižné ilustrácie sú témou výstavy Marc Chagall: Očakávanie zázraku, ktorá je pre verejnosť prístupná od soboty 20. januára do nedele 18. marca 2018.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá od 15. februára 2018 do 27. júla 2017.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Považskej Bystrici pozýva na výstavu retro hračiek s názvom Hračky minulosti do priestorov kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava ponúka rôznorodú ukážku veľkého množstva hračiek – od tradičných ľudových až po retro hračky. Samostatný kútik je venovaný detským kočíkom či prenosnému bábkovému divadlu skriňového typu, predstavujúce ďalší zaujímavý kúsok zo zbierkového fondu múzea. Pre malých i veľkých návštevníkov bude výstava sprístupnená od štvrtka 1. marca až do 13. mája 2018.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK