Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Výstava Etnofolk odhaľuje dedičstvo ľudovej kultúry 4 stredoeurópskych krajín

Pod vedením Etnologického ústavu Akademie věd České republiky sa spojilo viacero vedeckých inštitúcií, aby založili jednotný internetový portál o ľudovej kultúre etnofolk.eu. Vo výstavnej miestnosti Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici, ktorého zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj, je od 14. decembra 2016 zároveň sprístupnená výstava s rovnomenným názvom. Jadro výstavy Etnofolk tvorí prezentácia kultúrneho dedičstva 4 stredoeurópskych krajín – Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Slovinska.

Výstavu zrealizovali považskobystrickí múzejníci spolu s Ústavom etnológie Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Sprístupnenie výstavy sme nerobili formou vernisáže, ale formou komentovanej prehliadky výstavy, spolu s on-line prehliadkou internetového portálu etnofolk.eu pre študentov Strednej priemyselnej školy,“ informovala Petronela Rágulová, poverená riadením považskobystrického múzea.

Ľudová kultúra dnes už nie je súčasťou každodenného života, jednotlivé prvky tradičnej kultúry postupne strácajú svoj praktický význam a prestávajú plniť svoje pôvodné funkcie. Iné časti sa postupne transformujú a prispôsobujú súčasnému modernému človeku. Dnešný človek vníma vlastnú kultúru inak ako jeho predkovia, etnický rozmer ľudovej kultúry sa často stráca. S postupným šírením globalizácie sa tak objavila potreba chrániť dedičstvo predchádzajúcich generácií. Uchovávanie a pestovanie kultúrneho dedičstva je dôležitou výzvou pre súčasné spoločnosti, pretože stelesňuje kontinuitu ich historického vývoja a predstavuje zdroj hodnôt, ktoré spájajú minulosť, súčasnosť a budúcnosť do súvislého a pochopiteľného celku. Európske národy tak odvodzujú veľkú časť svojej identity práve z dedičstva ľudovej kultúry.

Portál ETNOFOLK ako výstup projektu „Preservation and Enhacement of Folk Culture Heritage in Central Europe“ je unikátnym zdrojom informácií o ľudovej kultúre v strednej Európe, jej ochrane a možnostiach využitia pre vzdelávanie, turistický ruch a ďalšie oblasti. Je to bohatý zdroj atraktívnych a užitočných informácií o kultúrnom dedičstve ľudovej kultúry krajín strednej Európy. Informácie z portálu ETNOFOLK sú určené predovšetkým výskumným pracovníkom, učiteľom, študentom, muzeologickým pracovníkom, architektom, podnikateľom, miestnym a regionálnym politikom, ale aj všetkým kreatívnym jedincom so záujmom o ľudovú kultúru. Vzhľadom na zapojenie partnerov zo štyroch krajín je portál koncipovaný ako viacjazyčný. Znalostná báza je doplnená možnosťou automatických prekladov. Hlavnými cieľovými skupinami portálu sú turisti, odborníci a podnikatelia .

Okrem 10 banerov ponúka výstava Etnofolk aj 3D-ukážky zo zbierkového fondu Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici. Pri vstupe do miestnosti je nainštalovaná imitácia časti tradičnej izby našich predkov. Téma ľudového stravovania je prezentovaná prostredníctvom dobových jedálenských súprav. V sklených vitrínach pri baneroch zasa nájdu návštevníci ukážky rôznych betlehemov, rozmanité sakrálne predmety ako súčasť ľudovej zbožnosti našich predkov, či ukážku ženského ľudového kroja zo Zliechova. Počas prehliadky výstavy majú návštevníci možnosť aj online-prehliadky internetového portálu etnofolk.eu. Výstava je v priestoroch Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici sprístupnená pre verejnosť do konca marca 2016. Vstupné je 1€, pre študentov, ZŤP a znevýhodnené skupiny obyvateľstva je vstupné 0,50€.

Spracovala:

Mgr. Petronela Rágulová, PhD.

etnologička Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK