Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky samosprávny kraj získal striebro za elektronické aukcie, ušetril viac ako 70 tis. Eur

Na 10. ročníku medzinárodnej konferencie eBF (www.ebizforum.sk), ktorá sa venuje aktuálnym otázkam problematiky verejného obstarávania a firemného nákupu získal vo štvrtok 6.11.2014 v Ostrave Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) 2. miesto v kategórii START v súťaži Fair Sourcing Award (FSA) 2014, za férový nákup a zavedenie elektronického obstarávania celoplošne aj pre všetky organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK (86 organizácií).

Súťaž vyhlasuje slovenská a česká asociácia poskytovateľov a užívateľov elektronických nástrojov pre verejné obstarávanie a firemný nákup (APUeN) v spolupráci s organizátormi eBF. Súťaží sa v troch kategóriách, START, TREND a MASTER. Prvá je určená eAukčným nováčikom a hodnotia sa výsledky ich prvého roka s eAukciami.

E-sourcing, teda realizácia výberových konaní elektronickou cestou, je rešpektovaným a rýchlo rastúcim odborom, ktorý očisťuje verejný priestor od korupčného správania a súkromným firmám i verejným inštitúciám šetrí milióny.

Po tom, ako boli vyškolení všetci verejní obstarávatelia z podriadených organizácií a takisto zamestnanci Úradu TSK, TSK používa systém pre elektronické aukcie od augusta 2014.

Originalita riešenia

Originalita aukčného systému TSK spočíva v tom, že komplexne zastrešuje všetky organizácie napojené na rozpočet TSK a nielen samotný Úrad TSK. Všetky organizácie majú na základe internej smernice povinnosť robiť elektronické aukcie nad predpokladanú hodnotu 1000 eur.

Podľa dostupných informácií je TSK prvý verejný obstarávateľ na Slovensku, ktorý využil  iný typ elektronickej aukcie, ako je bežné.

TSK zaviedlo do užívania podriadenými organizáciami i rôzne typy eAukcií, teda okrem klasickej eAukcie aj typy japonskej ticker eAukcie a holandskej eAukcie.

Za posledné 3 mesiace využívania elektronických aukcií TSK ušetril viac ako 76 000€, čo predstavuje  úsporu 11,81%. Prebehlo 65 eAukcií (z toho 41 klasického anglického typu, 19  eDopytov jednoduchých elektronizovaných dopytov a 5 NIPPONov).  Do týchto aukcií bolo pozvaných 338 uchádzačov. Reálne v eAukciách  súťažilo 159 dodávateľských ponúk. V priemere teda je v jednej  eAukcii porovnávaných 2,45 ponúk.

Tento výborný výsledok dokladuje zvýšenie transparentnosti verejného obstarávania, zvýšenie súťaživosti a informovanosti dodávateľskej obce.

NIPPON nie je štandardne používanou aukciou. Napriek tomu ju využila organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK – Centrum tradičnej kultúry v Myjave na predmet zákazky: Výroba metodickej publikácie pre heligonkárov. Z cca 870€ po 4 hodinách a 10 minútach zostala cena na úrovni cca 375€. Paradoxom je, že sa nejednalo o veľký objem zákazky.

 

Prínos riešenia aj v predaji majetku

Elektronizovanie procesov skrátilo „obstarávacie“ doby jednotlivých verejných  obstarávateľov, zefektívnilo vynakladanie finančných prostriedkov z rozpočtových kapitol TSK. Takisto zvýšilo možnosť dohľadania prípadných chýb v procesoch a zvýšilo možnosť štatistických meraní.

Zvýšenie transparentnosti TSK dosiahol prepojením aukčného portálu s webovými stránkami, kde má verejnosť možnosť „v priamom prenose“ sledovať vynakladanie finančných prostriedkov na chod organizácií v kraji. Zvýšil sa i priemerný počet dodávateľov v zákazkách.

Zaškolením zamestnancov jednotlivých verejných obstarávateľov TSK prispel k napĺňaniu cieľov TSK, teda k zvyšovaniu efektívnosti, hospodárnosti, transparentnosti a rovnakého zaobchádzania.

Pre zvýšenie efektívnosti pri predaji a prenájme nepotrebného majetku TSK sú takisto v určitých prípadoch využívané elektronické aukcie a to opätovne všetkými podriadenými organizáciami ako aj Úradom TSK. Zavedením tohto spôsobu predaja a prenájmu majetku boli prestavané zastarané zásady upravujúce predaj a prenájom majetku.

Doplňujúce informácie

Klasický typ eAukcie - ide o anglickú reverznú multipoložkovú, multikriteriálnu aukciu (nazývanú aj „ERMMA“, kde dodávatelia porovnávajú svoje ponuky online, no v reálnom čase vo virtuálnej aukčnej sieni - v podstate bojujú medzi sebou.

NIPPON - japonská ticker aukcia, kde sa zadá vyvolávacia cena, aukčný stroj v určitých intervaloch znižuje o určený krok a dodávatelia postupne akceptujú jednotlivé kroky. Ak neakceptujú, idú z kola von.

Výsledky FSA:
Kategória START (celkovo 8 nominovaných)

1. miesto - OKK Koksovny, a. s.

2. miesto - Trenčiansky samosprávny kraj

3. miesto - TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a. s.


Kategória TREND (celkovo 10 nominovaných)

1. miesto - Dalkia ČR, a. s.

2. miesto - Městská část Praha 2

3. miesto - Žilinský samosprávny kraj


Kategória MASTER (celkovo 5 nominovaných)

1. miesto - Holger Plein/RWE Service GmbH

2. miesto - Tomáš Veit/Plzeňský Prazdroj, a. s.

3. miesto - Lucie Šebelová/Siemens - Turbo machinery, s. r. o.


Zoznam nominovaných v kategórii START:
Město Uherský Brod, Trenčiansky samosprávny kraj, Lodzka spólka Infrastrukturalna Sp.z.o.o., OKK Koksovny, a.s., Zoologická zahrada hl.města Prahy, Třinecké železárny, a.s., Mincovňa Kremnica, Slovenský olympijský výbor.

 

O Smernici TSK

Každá organizácia sa riadi podľa Smernice, kde na zákazky podľa § 9 ods. 9 Zákona č. 25/2006 Z. z. sú prednastavené dve šablóny (EZJZ pod 1000 eur a EZJZ nad 1000 eur, pozn.: EZJZ = elektronické zadávanie jednoduchých zákaziek). Verejné obstarávanie v podlimitnom a nadlimitnom postupe je riešené ad hoc a buď zabezpečuje TSK centrálne pre všetky podriadené organizácie alebo jednotlivé organizácie po predchádzajúcom súhlase TSK samostatne.

EZJZ sa všetky povinne zverejňujú na stránke tsk.sk/eaukcie, čo zvyšuje transparentnosť celého procesu. Dodávatelia tak nachádzajú jeden centrálny bod, kde sa môžu dozvedieť informácie od všetkých podriadených organizácií, ako aj Úradu TSK. pre zaistenie i vnútornej transparentnosti prvé kolo EZJZ prebieha zapečatenou formou (elektronizované listinné ponuky), administrátor teda vložené ponuky uchádzačov nevidí.

Centrálne obstarávanie (podlimit + nadlimit) zvyšuje prehľadnosť, efektívnosť, no najmä hospodárnosť. Tá je dosahovaná kumulovaním menších obstarávaní do väčších objemov. Túto kumulatívnosť TSK dokázal už tým, že všetky podriadené organizácie vybavil aukčným nástrojom. Predtým niekoľko organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK používalo vlastné riešenia aukčných nástrojov. Zastrešenie jedným centrálnym nástrojom tak prinieslo samo o sebe finančné úspory.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK