Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčianska župa podporí unikátnu železnicu

Šesťkilometrová Trenčianska elektrická železnica (TREŽ), ktorá v tomto roku oslávi 106. výročie od svojho vzniku, po dlhšej dobe opäť obnovila svoju prevádzku. Už 6. januára 2015, pri príležitosti osláv Troch kráľov, električka previezla na trase spájajúcej obec Trenčianska Teplá s kúpeľným mestečkom Trenčianske Teplice prvých cestujúcich.

TREŽ sa v poslednej dobe potýkala s ťažkosťami financovania jej prevádzky, ktorá je nerentabilná. Aj z toho dôvodu pristúpil TSK k spolufinancovaniu projektu obnovy prevádzky na trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice. Ako uviedol predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý tiež absolvoval jazdu trojkráľovou električkou TSK vyčlenil na túto aktivitu 25 000,- Eur zo svojho rozpočtu“. Jaroslav Baška je rád,  že sa takýmto spôsobom podarilo zachovať chod tejto unikátnej slovenskej úzkorozchodnej železnice .

Obnovenie chodu TREŽ privítal aj Štefan Škultéty, primátor mesta Trenčianske Teplice a zároveň dodal, že obnovenie jej prevádzky vníma ako prvý krok, za ktorým by mohla nasledovať revitalizácia budovy železničnej stanice v Trenčianskych Tepliciach z fondov Európskej únie.

Z vysokej účasti na tejto akcii sa okrem predsedu TSK tešil aj Milan Berec, starosta obce Trenčianska Teplá. Podľa jeho slov, obec Trenčianska Teplá robí všetko preto, aby prevádzka na tejto trati bola zachovaná, o čom svedčí aj fakt, že na rok 2015 prispela na chod TREŽ, rovnako ako mesto Trenčianske Teplice, sumou 5 000 Eur.

Podľa slov Dušana Nosála, riaditeľa neziskovej organizácie Trenčianska elektrická železnica: Električka je pripravená na pravidelnú prepravu cestujúcich v mesiacoch júl a august každý piatok, sobotu a nedeľu“. Električka bude slúžiť najmä na prepravu kúpeľných hostí, nakoľko cestovný poriadok je nastavený pre príchody a odchody rýchlikov, ktoré využívajú kúpeľní hostia.

TREŽ bude v roku 2015 pokračovať v organizovaní príležitostných jázd. Najbližšie sa bude môcť verejnosť znovu previesť na Trenčianskej elektrickej železnici dňa 31.1.2015, kedy je naplánovaná „Jazda za vysvedčenie“. Predbežný plán ďalších jázd električky:

Akcia

Deň

Jazdy za vysvedčenie

31.1.2015

Fašiangy s električkou

Február 2015

Sväto floriánska električka

2.5.2015          

Deň detí s električkou

30.5.2015

106 rokov električky     

27.6.2015        

Hodová električka

September 2015

Hudobná električka

24.10.2015

Mikuláš s električkou    

28.11.2015       

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK