Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Aktuálne informácie k regionálnym voľbám 2013

Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa nezadržateľne blížia – predseda Národnej Slovenskej republiky Pavol Paška ich vyhlásil na 9. novembra 2013.

Politické strany, politické hnutia alebo ich koalícia a nezávislí kandidáti mohli podávať kandidátne listiny do 30. septembra 2013 a už na druhý deň boli známe tieto výsledky:

Kandidáti na voľby predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja:

  1. Ing. Jaroslav Baška (SMER - sociálna demokracia)
  2. Mgr. Marián Herdel (nezávislý kandidát)
  3. Mgr. Jozef Lohyňa (KDH, SDKÚ - DS, MOST - HÍD, NOVA, SAS, OKS)
  4. Mgr. Juraj Smatana (Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska)
  5. Ing. Peter Palko (KSS)
  6. Ing. Ľubomír Žabár (nezávislý kandidát)

Počet uchádzačov o post poslanca - 300

Z toho nezávislí - 93
Politické strany - 207
Počet politických strán 16

Volebné obvody - 9, počet uchádzačov o post poslanca TSK z obvodov:

  1. Bánovce nad Bebravou 19
  2. Ilava 28
  3. Myjava 12
  4. Nové Mesto nad Váhom 23
  5. Partizánske 24
  6. Považská Bystrica 37
  7. Prievidza 71
  8. Púchov 16
  9. Trenčín 70

Voliči budú 9. novembra voliť v Trenčianskom kraji v deviatich volebných obvodoch, ktoré sú s výnimkou okresov Partizánske a Prievidza totožné s okresmi. Sídlami volebných komisií bude deväť okresných miest Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Najviac poslancov desať, bude mať v budúcom zastupiteľstve kraja okres Prievidza, osem poslancov zvolia v okres Trenčín, po päť poslancov budú mať okresy Považská Bystrica, Nové Mesto nad Váhom a Ilava, štyroch okres Partizánske, po troch okresy Púchov a Bánovce nad Bebravou. Dvaja poslanci budú v regionálnom zákonodarnom zbore zastupovať okres Myjava. Pre voľby predsedu tvorí samosprávny kraj jeden jednomandátový volebný obvod.

V stredu 2.10.2013 po prvýkrát v priestoroch Trenčianskeho samosprávneho kraja zasadla Volebná komisia TSK. Jej členov delegovalo 5 politických strán.

Na prvom zasadnutí členovia Volebnej komisie TSK zložili sľub a vyžrebovali predsedu a podpredsedu komisie.

Predsedom sa stal Mgr. Juraj Gerlici, delegovaný stranou SMER – sociálna demokracia, podpredsedom Ing. Ondrej Beracka, ktorého delegovala strana SNS. Členmi komisie sú aj Stanislav Malinovský za koalíciu KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, Nová väčšina - Dohoda, Sloboda a solidarita a OKS, Ľubica Pummerová za KSS a Teresa Pavlásková za ĽS-HZDS. Jednou z prvých úloh Volebnej komisie TSK bude preskúmanie kandidátnych listín a registrácia kandidátov pre voľby poslancov i predsedu TSK. Potom volebná komisia zašle zoznam kandidátov podľa volebných obvodov Ústrednej volebnej komisii a obvodným úradom na území samosprávneho kraja.

Volebná komisia samosprávneho kraja bude usmerňovať činnosť obvodných volebných komisií a okrskových volebných komisií, ďalej bude rozhodovať o sťažnostiach na postup obvodných volebných komisií, po voľbách bude zisťovať a uverejňovať celkové výsledky volieb v samosprávnom kraji a bude plniť ďalšie úlohy, vyplývajúce zo zákona.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK