Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Regionálne oslavy dňa baníkov v Handlovej 2014

Regionálne oslavy dňa baníkov v Handlovej

Regionálne oslavy dňa baníkov sa konajú každoročne v Handlovej. Svoj regionálny charakter nadobudli pred ôsmymi rokmi, kedy sa ich organizátormi stali mesto Handlová, Hornonitrianske bane Prievidza, a.s. a Združenie miest a obcí hornej Nitry (ZMOHN). Pozornosť tomuto sviatku baníkov, okrem iných významných delegácií, venoval aj Trenčiansky samosprávny kraj. Ten bol zastúpený jeho podpredsedom Richardom Takáčom a krajskými poslancami Františkom Támom, Jánom Cipovom a Štefanom Mjartanom.

Program v piatok 5.9.2014 sa niesol v duchu spomienok na tých baníkov, ktorí sa z baní v regióne hornej Nitry nevrátili, ale aj udeľovaniu ocenení Plaketa za rozvoj baníctva na hornej Nitre, ktoré je prejavom verejného uznania. Jeho cieľom je  spoločensky ohodnotiť  významné činy, aktivity a prínos jednotlivcov pri rozvoji baníctva na hornej Nitre. Slávnostný  deň obohatila aj omša v miestnom Kostole sv. Kataríny. Oslavy trvajú dva dni a sprevádza ich tradičný Banícky jarmok ako aj kultúrny program.

Symbolický pozdrav do baníckeho neba

Bane Cigeľ, Nováky a Handlová už nikdy nedovolili aby sa  468 baníkov stretlo so svojimi blízkymi. Ich mená sú vyryté na siedmych pilieroch pamätníka venovaného obetiam banských nešťastí, ktorý je jediný svojho druhu na Slovensku a v roku 2010 sa stal Národnou kultúrnou pamiatkou. V piatok sa stal aj miestom pietnej spomienky. Svojou účasťou a položením vencov si spomenuli na baníkov a ich rodiny delegácie za vládu Slovenskej republiky, Národnú radu Slovenskej republiky, Trenčiansky samosprávny kraj, Hornonitrianske bane Prievidza, a.s, mesto Handlová, Združenie miest a obcí hornej Nitry, Združenie obcí Handlovskej doliny, delegáciu z Nemeckého Voerde, odborových zväzov, štátnej správy, politických strán a hnutí, miestnych spolkov a verejnosti.

Primátor mesta Handlová Rudolf Podoba privítal prítomných a vo svojom príhovore ďalej uviedol. „Naše kroky na začiatku septembra v rámci Regionálnych osláv dňa baníkov vždy vedú sem na handlovský cintorín, aby sme s úctou a zapálením sviečok  postáli pri zozname skutočných chlapov, ktorý nemôžu zdieľať naše oslavy, chlapov, ktorým bane na hornej Nitre zobrali život“. Symbolický posielame do baníckeho neba pozdrav: Banícky stav nech je velebený, Zdar Boh bratia baníci!

Za vládu Slovenskej republiky  sa slova ujal minister životného prostredia Peter Žiga: „Prišli sme si uctiť tých, ktorí svojou ťažkou prácou prinášali teplo a svetlo na povrch zeme. Dávame tým najavo svoju úctu a upozorňujeme na potrebu celospoločenskej solidarity. Vždy som zastával názor, že Slovensko a tento región potrebujú baníkov. Vláda SR sa preto snaží o udržanie práce baníkov aj v budúcnosti, veď v týchto krajoch ich zamestnáva tisícky.“

Oceňujú na  Šachtágu

Banícky šachtág má dlhoročnú tradíciu viažúcu sa na slávnu banskoštiavnickú Banícku akadémiu. V rozličných podobách sa rozšíril po celej Európe. Pôvodne išlo najmä o šachtág spojený s popíjaním piva, spevom baníckych i ľudových piesní. Šachtág mal v Handlovej slávnostný charakter a jeho cieľom bolo uctiť si nových držiteľov „Plakiet za rozvoj baníctva na hornej Nitre“. V tomto roku si plakety odniesli Anton Bitarovský za celoživotný aktívny prínos pre baníctvo na hornej Nitre, Otto Országh za mimoriadne záslužné pracovné a morálne  činy v banskej prevádzke a in memoriam Leopold Kolarovič za vedecké a výskumné práce podporujúce rozvoj baníctva na hornej Nitre. Plakety si prevzali od vyhlasovateľov ocenenia, ktorých zastupovali primátor Handlovej Rudolf Podoba, predseda ZMOHN Peter Juríček a predseda predstavenstva a generálny riaditeľ HBP, a.s. Peter Čičmanec. Ten v priebehu šachtágu zhodnotil aj uplynulý banícky rok. Okrem iného spomenul, že bane na hornej Nitre celkovo vyťažili takmer dva milióny ton hnedého uhlia a aj naďalej sú najväčším zamestnávateľom na hornej Nitre.

autor: JP

Fotogaléria

Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - 01
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3514
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3518
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3521
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3524
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3525
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3527
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3533
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3535
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3538
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3540
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3543
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3545
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3546
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3548
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3550
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3551
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3553
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3554
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3559
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3561
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3563
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3564
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3565
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3568
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3569
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3572
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3573
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3575
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3576
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3578
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3582
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3588
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3608
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3612
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3613
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3621
Regionálne oslavy dňa baníkov v handlovej - CIMG3625
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK