Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V slovenskom národnom tíme sa na Svetovom kulinárskom pohári v Luxembursku predstavili aj zástupcovia SOŠ obchodu a služieb v Púchove

EXPOGAST Culinary World Cup je oficiálne považovaný za majstrovstva sveta v gastronómii a po olympijskej gastronomickej  súťaži IKA Erfurt je druhou najväčšou gastronomickou prehliadkou a exhibíciou kulinárskeho umenia na svete. Tento rok zastúpili Slovenskú republiku na súťaži až dva tímy.

Počas posledných novembrových dní sa v hlavnom meste Luxemburského veľkovojvodstva uskutočnil medzinárodný veľtrh potravinárstva a gastronómie EXPOGAST Luxemburg 2018. Svetového pohára sa zúčastnilo viac ako 3000 kuchárov a cukrárov v rôznych kategóriách  z toho 30 národných seniorských tímov, 15 juniorských národných tímov a 15 tímov v komunitnom stravovaní, ktoré súťažili v príprave menu. Počas piatich dní tak bolo podaných 5 200 kompletných trojchodových jedál.

Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov sa na tejto súťaži zúčastnil už po siedmykrát. Po jeho boku pricestoval prvýkrát i juniorský tím. Na Slovensko sa naši kuchári vrátili  s novými skúsenosťami, informáciami z oblasti modernej gastronómie a so vzácnymi oceneniami. Národné tímy priniesli bronzové medaily za teplú kuchyňu, za studenú kuchyňu a za moderný bufet.

V oboch tímoch mal zastúpenie aj Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), a to v podobe Jozefíny Zaukolcovej, majsterky odbornej výchovy Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb v Púchove, ktorej je župa zriaďovateľom a študentky rovnakej školy Aleny Pažitnej. „Keď sme videli výsledky boli sme veľmi prekvapení a šťastní. Chcem poďakovať celému tímu, že sme to spolu zvládli a tiež Slovenskému zväzu kuchárov a cukrárov, vďaka ktorému sme mohli do Luxemburska vycestovať a odniesť si veľa nových skúseností,“ povedala Pažitná.

Umenie carvingu predviedol študent SOŠ obchodu a služieb v Púchove na celosvetovom fóre

SOŠ obchodu a služieb v Púchove malo zastúpenie aj na ďalšej medzinárodnej súťaži, a to na EXPOGAST 2018 Villeroy & Boch – Svetový kulinársky pohár: Vatel-Club. Až 75 štátov súperilo medzi sebou vo vyrezávaní do ovocia a zeleniny. Žiak župnej púchovskej SOŠ Erik Šamaj reprezentoval svoj región kompozíciou s názvom Rodný môj kraj. „Erikovi pomáhal aj náš bývalý žiak Patrik Smaha, ktorý sa v carvingu tak zdokonalil, že sa týmto umením živí a pracuje na ostrove Kostarika,“ uviedla Jozefína Zaukolcová. 

K vynikajúcim výsledkom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.       

Zdroj: SOŠ obchodu a služieb Púchov   

 

autor: lb
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK