Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Uhrovci vyhlásili Líderku roka 2016

V Kultúrnom dome v Uhrovci (okres Bánovce and Bebravou) sa v piatok 14. októbra 2016 vyhlasovali výsledky súťaže Vidiecka žena roka – Líderka roka 2016, ktorá sa konala v rámci konferencie Ženy do voza aj do koča. Celá konferencia sa konala pod záštitou europoslankyne Jany Žitňanskej a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku.  

V rámci konferencie sa uskutočnili aj viaceré sprievodné akcie, napríklad informačný seminár s názvom Spracovanie mlieka a predaj z dvora či workshop k projektu Rodový rozpočet v samospráve na pomoc a poradenstvo ženám zažívajúcim násilie. Program uzavrel spoločenský večer, kde sa vyhlásili a ocenili víťazky súťaže.

Hosťom sa prihovoril predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý poprial prítomným ženám všetko najlepšie a ocenil ich prínos v oblasti verejného života. „Som rád, že TSK mohol podporiť toto nádherné podujatie, ktoré sa koná v obci Uhrovec a je venované ženám, ženám na vidieku ako líderkám. Bez žien si neviem predstaviť fungovanie na svete a som veľmi rád, že takýmto spôsobom sa oceňujú ženy, ktoré pracujú na vidieku. Chcem vzdať úctu týmto ženám, ktoré sú líderkami, vytvárajú pracovné miesta, robia rôzne aktívne veci, venujú sa politike v regiónoch, na vidieku a naozaj si zaslúžia môj obdiv a jedno veľké poďakovanie,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Súťaž Vidiecka žena roka – Líderka roka 2016 je v poradí už 15. ročníkom tejto súťaže. Tá sa koná v rámci osláv Svetového dňa vidieckych žien, ktorým je 15. október. Organizátorom súťaže je Vidiecky parlament na Slovensku, ktorý chce takýmto spôsobom odmeniť, morálne oceniť a podporiť vidiecke ženy – líderky a zároveň upozorniť na ich výnimočnosť. Do súťaže mohli byť nominované ženy, ktoré svoj voľný čas venujú aktivitám v rôznych oblastiach verejného života a ktoré sú vo svojej komunite uznávanými osobnosťami. Súťažnými kategóriami, do ktorých mohli byť v rámci súťaže Líderka roka 2016 nominované ženy, boli žena aktivistka, žena politička, žena podnikateľka a žena remeselníčka.

V kategórii žena aktivistka zvíťazila Ľudmila Eva Kmeťová z Košút, predsedníčka ZO JDS v Košútoch, pod ktorej vedením sa pre členov JDS mesačne organizujú rôzne vzdelávacie, kultúrne a športové akcie. Kategóriu žena podnikateľka vyhrala Helena Petrusová z Plavnice, ktorá v maximálnej miere podporuje zamestnanie ľudí v poľnohospodárstve a podieľa sa na vývoji a inovácií zdraviu prospešných produktov. Ženou remeselníčkou sa stala Mária Mizeráková z Pobedima, ktorá je spoluzakladateľkou a cechmajsterkou Cechu čipkárov Slovenska a vedúcou rómskeho súboru Romano Kellen z Pobedima. Ženou političkou sa stala Zuzana Nebusová zo Spišských Tomášoviec, ktorá sa ako starostka spomínanej obce pričinila o zvýšenie životnej úrovne marginalizovanej rómskej komunity. Mimoriadne ocenenou ženou aktivistkou sa stala Eva Kurjaková, spoluzakladateľka združenia obcí Babia hora a jeho prvá predsedníčka, organizátorka rôznych výstav ručných prác.         

Podujatie finančne podporil TSK a okrem predsedu TSK Jaroslava Bašku sa ho zúčastnila aj poslankyňa Zastupiteľstva TSK a starostka Uhrovca Zuzana Máčeková a starostovia okolitých obcí.

autor: bj

Fotogaléria

Mimoriadne ocenenie Eva Kurjakova
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK