Deň cestnej techniky

Moderné frézy na asfalt, nakladacie lyžice, sypače,  radlice i  sekačky trávy pri cestách... Tieto i ďalšie typy strojov bolo možné vidieť na Predvádzacom dni cestnej techniky v Trenčíne. Podujatie sa uskutočnilo 12. marca 2008  v areáli Domova mládeže na Staničnej ulici v Trenčíne .Oficiálne ho otvoril  predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja MUDr. Pavol Sedláček, MPH, ktorý prevzal nad podujatím záštitu.

Trenčiansky župan pripomenul, že po zmene Správy ciest TSK z rozpočtovej na príspevkovú organizáciu, stala sa táto - v rámci vlastnej podnikateľskej činnosti -  výhradným distribútorom cestnej techniky z českej firmy Korekt v Slovenskej republike. Na prezentáciu jej najnovších výrobkov na zimnú i letnú údržbu ciest boli pozvaní zástupcovia odborov dopravy ostatných slovenských krajov, Slovenskej správy ciest, Národnej diaľničnej spoločnosti, ako aj firmy, ktoré sa zaoberajú údržbou mestských komunikácií. Trenčiansky župan vyslovil presvedčenie, že prezentácia pomôže všetkým, ktorí sa zaoberajú údržbou ciest, posunúť kvalitu tejto činnosti dopredu.

Hlavný organizátor podujatia – riaditeľ Správy ciest TSK  Ing. Stanislav Lališ pripomenul, že SC TSK  nie je len výhradným dovozcom tejto techniky, ale že zabezpečuje aj jej servis na Slovensku. Za najpozoruhodnejšie novinky označil najmä rôzne špeciálne prídavné zariadenia, ktoré umožňujú využiť jeden stroj obmenou prídavných zariadení na viacero činností, sú to teda oveľa všestrannejšie mechanizmy, ako niekdajšie cestné stroje. V porovnaní s inými podobnými dovážanými zariadeniami, majú české stroje pre slovenských cestárov aj prijateľnejšie ceny.
Podľa riaditeľa spoločnosti Korekt Jaroslava Charváta je táto nová forma slovensko – českej spolupráce pokračovaním dlhodobých kontaktov Realizačných dielní v Blansku a v Považskej Bystrici, ktoré sa datujú od roku 1985.

Súčasťou predvádzacieho dňa boli aj praktické ukážky niektorých cestných strojov.