Krajský seminár o najnovších archeologických výskumoch

V kongresovej sále Trenčianskeho samosprávneho kraja sa vo štvrtok 17. septembra uskutočnil krajský vlastivedný seminár, venovaný najnovším archeologickým výskumom na území Trenčianskeho samosprávneho kraja a mesta Trenčín. Aktívnu účasť na ňom prijali naslovovzatí odborníci, ktorí pripravili blok zaujímavých prednášok na aktuálne témy.

Krajský seminár o najnovších archeologických výskumoch

Na území Trenčianskeho samosprávneho kraja i mesta Trenčín sa uskutočnilo v posledných rokoch niekoľko archeologických výskumov. Vyvolané boli investičnou činnosťou  Mesta Trenčín na Štúrovom námestí, súkromným investorom na Ulici P. O. Hviezdoslava, alebo výstavbou nákupných centier v predmestských oblastiach. Vzhľadom k tomu, že proces archeologickej činnosti sa od začiatku výstavby prvého nákupného centra pred asi desiatimi rokmi v Belej pri Trenčíne stal dlhodobou skutočnosťou, nemôže zostať bez záujmu verejnosti. Obmedzenia dostupnosti, vyvolané investičnou činnosťou na prístupových cestách, ako aj vnútorných komunikáciách sú verejnosťou tolerované,  nie však nastálo. Trvajú už takmer desať rokov a  znižujú priechodnosť komunikácií.  Ohradené priestory nielenže vzbudzujú pozornosť, predstavujú aj nebezpečenstvo na ceste a chodníkoch.

Na pomenovaných lokalitách sa na realizácii archeologických výskumov podieľali Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied v Nitre a Trenčianske múzeum v Trenčíne. Hoci boli tieto archeologické výskumy realizované na frekventovaných miestach, vo vedomí širokej laickej i odbornej verejnosti prevažuje názor,  že nie sú doposiaľ dostatočne spropagované ich výsledky, ako aj kultúrna hodnota objavených archeologických nálezov.

Krajský seminár o najnovších archeologických výskumoch

Práve tento  krajský vlastivedný seminár predstavoval fórum, kde sa prostredníctvom odborníkov, priamych účastníkov archeologických výskumov, prezentoval priebeh i výsledné závery uvedených výskumov.

„Verím, že  verejnosť nielenže ocení  myšlienku zorganizovať stretnutie tohto charakteru, ale aj úprimný záujem Trenčianskeho samosprávneho kraja o vytvorenie priestoru pre širokospektrálnu propagáciu aktuálneho stavu archeologicko-historického výskumu. Chceme tak zároveň spolu s tu prítomnými odborníkmi vyslať signál verejnosti k uvedomeniu si nadčasových kultúrnych hodnôt," uviedol pri otvorení seminára predseda TSK MUDr. Pavol Sedláček, MPH.