Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

O post župana sa uchádza šesť záujemcov

Zapisovateľka volebnej komisie Trenčianskeho samosprávneho kraja v stanovenej lehote (do polnoci 5. októbra) prijala 399 kandidátnych listín na poslancov do VÚC a 6 na predsedu TSK. O post župana sa uchádza súčasný predseda TSK Pavol Sedláček (Smer-SD, ĽS-HZDS), Martin Fedor (SDKÚ-DS, KDH s podporou OKS, SaS), Miloš Radosa (Liga-OLS, Slobodné fórum, Strana zelených), Juraj Liška (nezávislý), Lenka Ďurechová (Úsvit) a Jozef Čambalík (Kresťanská ľudová strana). Za krajských poslancov kandidujú ľudia zo štrnástich
politických strán, troch politických koalícií a nezávislí. Definitívne počty potvrdí až volebná komisia Trenčianskeho samosprávneho kraja.
Voľby v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji sa začnú v sobotu 14. novembra o 7,00 h a skončia sa o 22,00 h. Ak si to vyžadujú miestne potreby, môže obec posunúť začiatok volieb na skoršiu hodinu. Obec pritom musí voličov informovať o mieste, čase a spôsobe konania volieb. Okrem ôsmich predsedov samosprávnych krajov, tzv. županov si obyvatelia krajov zvolia aj poslancov krajských zastupiteľstiev.
V prípade, že ani jeden z kandidátov na predsedu samosprávneho kraja nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, uskutoční sa dňa 28. novembra 2. kolo volieb. Do druhého kola postúpia tí dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov v prvom kole. V druhom kole je za predsedu zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov. Pri rovnosti hlasov sa vykonajú nové voľby.
V regionálnych voľbách nemajú voliči možnosť voliť svojich krajských zástupcov mimo miesta svojho bydliska. Voliť môže volič len vo volebnom okrsku, do ktorého patrí podľa svojho trvalého bydliska.
Ústredná volebná komisia uverejní celkové výsledky volieb bezodkladne po podpísaní zápisnice o výsledku volieb.

Tak ako v predchádzajúcich regionálnych voľbách bude Trenčiansky samosprávny kraj rozdelený na deväť volebných obvodov (podľa bývalých okresov) a občania si celkovo zvolia do regionálneho parlamentu 45 poslancov. Desať poslancov bude z okresu Prievidza, osem z okresu Trenčíne, po päť poslancov si zvolia v Považskej Bystrici, v Novom Meste nad Váhom a v Ilave, štyroch poslancov bude mať okres Partizánske, po troch Bánovce nad Bebravou a Púchov dvaja poslanci budú z okresu Myjava. Pre voľby predsedu tvorí kraj jednomandátový volebný obvod. Sídlom volebnej komisie Trenčianskeho samosprávneho kraja bude nová budova TSK, obvodné volebné komisie budú sídliť v bývalých okresných mestách s jedinou výnimkou - v Dubnici nad Váhom bude umiestnená obvodná volebná komisia pre Ilavský obvod. Všetky obvodné komisie budú pracovať v stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

 

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK