Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Cena EP za žurnalistiku udelená novinárom z Poľska, Švédska, Maďarska a Británie

Európsky parlament 13. októbra 2010 po tretíkrát udelil výročnú cenu EP za žurnalistiku. Predseda Parlamentu Jerzy Buzek ju odovzdal novinárom z Poľska, Švédska, Maďarska a Británie, ktorí sa stali víťazmi v štyroch kategóriách - tlač, rozhlas, televízia a internet. Každý z víťazov dostal 5000 eur.

Witold Szabłowski, z poľského denníka Gazeta Wyborcza, sa stal víťazom v kategórii "tlač", za jeho článok nazvaný "More dnes vyplaví dve telá". Dojímavým spôsobom v ňom opisuje problematiku nelegálnej imigrácie smerujúcej do EÚ. Porota označila článok za "plný informácií, živý a autentický", pričom jeden z porotcov uviedol, že čítať ho bolo "ako čítať literárne dielo".

Kajsa Norell a Nuri Kino, zo švédskeho rádia Sveriges Radio Ekot, vyhrali cenu v kategórii "rozhlas", za ich reportáž o finančnej pomoci EÚ určenej Turecku, ktorú uskutočnili na tureckom vidieku aj v Ankare. Ako táto investigatívna reportáž preukázala, fondy EÚ určené tureckým farmárom na miestnej úrovni sa k nim nie vždy dostávajú. Podľa poroty ide o "vynikajúcu investigatívnu prácu" so "správnou dĺžkou a načasovaním".

Zsolt Németh z MTV Hungary sa stal víťazom v kategórii "televízia" za jeho program nazvaný "Eufória". Program vysvetľuje históriu EÚ spôsobom určeným ľuďom menej znalým v problematike EÚ a mladej generácii. Porota ocenila vysokú kvalitu spomínaného programu a jeho obrazotvornosť, ktorá podľa nich programom venovaným problematike EÚ často chýba. Tento maďarský program je podľa poroty "atraktívny, zábavný a zároveň náučný".

James Clive-Matthews z Veľkej Británie zvíťazil v kategórii "internet", za jeho blogový článok "EUtópia - Aké percento zákonov pochádza z EÚ?". Porota uviedla, že pán Clive-Matthews vykonal "mimoriadnu výskumnú prácu", pričom jeho dielo je "zrozumiteľné, presvedčivé a poukazuje na zmysel autora pre humor". Jeho článok tiež označili za "plný informácií a zaujímavý". Autor, ktorý je jedným z mála blogerov vážne sa venujúcich témam súvisiacim s EÚ, vykonal podľa porotcov serióznu štatistickú a komparatívnu prácu, pričom sa mu zároveň podarilo napísať článok, ktorý "je radosť čítať".

Pri odovzdávaní ceny predseda EP Jerzy Buzek uviedol: "Svojim rozhodnutím vytvoriť a odovzdávať toto ocenenie chce Európsky parlament preukázať svoju podporu nezávislej a kritickej žurnalistike. Viem, že vysvetľovať fungovanie EÚ, jej politík a rozhodnutí je často zložité, no je to zároveň nevyhnutné".

"Pochádzam z krajiny, kde takmer 50 rokov nemohli novinári publikovať príspevky o tom, čo skutočne videli, písať to, čo si skutočne mysleli a hovoriť nahlas o tom, čo cítili. Preto viem, aké vzácne sú tieto spoločné európske hodnoty. Domnievam sa, že je ešte dôležitejšie načúvať tým, ktorí sú voči nám kritickí, pretože nám tým nastavujú zrkadlo a nútia nás vysvetľovať svoje politiky lepšie, a niekedy nám aj pomôžu všimnúť si chyby, ktorých sme sa možno dopustili."

Po skončení slávnostného ceremoniálu, na ktorom sa zúčastnili takmer všetci nominovaní zo všetkých členských krajín Únie, sa uskutočnila panelová diskusia na tému "Novinári - ohrozený druh?". Prítomní boli aj 50 mladí novinári - účastníci workshopu usporiadaného Parlamentom. Na snímke: slovenské nominantky Martina Štefániková/TV Trenčín/ a Táňa Rundesová /Hospodárske noviny/ v rozhovore s predsedom EP Jerzym Buzekom.

 

Fotogaléria

Cena EP za žurnalistiku
Cena EP za žurnalistiku
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK