Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Ničivá povodeň ohrozila Trenčiansky samosprávny kraj

Kým prvé vlny tohtoročných povodní spôsobili v máji spúšť najmä na Myjavsku a ostatný Trenčiansky kraj relatívne obchádzali, v nedeľu 15. augusta ničivé lejaky ohrozili najmä v posledných rokoch ťažko skúšanú hornú Nitru. Intenzívny dážď spôsobil dramatické zvýšenie toku riečky Handlovka a Nitra a prívalová vlna ohrozila obyvateľov predovšetkým Handlovej, Prievidze, Novák a ďalších častí tohto regiónu. Stačilo pár hodín a tieto oblasti boli vyhlásené za miesta ohrozenia. Žiaľ, nielen ohrozenia majetku, ale aj ľudských životov.
Prívalová vlna opadla a obce, mestá, celý kraj sa začal spamätávať, vydesení ľudia začali odpratávať následky a vyčíslovať škody.
Najhoršie boli samozrejme straty na životoch. Obyvatelia celého Trenčianskeho samosprávneho kraja môžu len vysloviť úprimnú sústrasť rodinám dvoch obetí. Toto boli najväčšie škody, ktoré živel spôsobil a ktoré sa ničím nedajú nahradiť.
Neľahká úloha - vyčíslenie škôd - čaká aj všetky organizácie v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Aj keď o konkrétnych číslach je zatiaľ predčasné hovoriť, s istotou môžeme povedať, že vodný živel spôsobil nemalé škody predovšetkým na stredných školách v pôsobnosti TSK. Medzi najviac poškodené patrí SOŠ v Handlovej, kde bola poškodená strecha na hlavnej budove školy, až do výšky 5 m bola zaplavená a znefunkčnená kotolňa, stolárska a údržbárska dielňa, znefunkčnené stroje, vyplavené dielne, zatečené učebne. Veľké škody utrpela SOŠ obchodu a služieb v Prievidzi so štyrmi zaplavenými objektmi. Voda zaplavila pivničné priestory na SOŠ T. Vansovej, na SOŠ Polytechnickom, na SOŠ na Vinohradníckej ulici. Na Gymnáziu v Novákoch voda pretiekla cez okná, v SOŠ takisto úradovala spodná voda i voda z kanalizácie. V Hornonitrianskom múzeu ničivý živel zaplavil starú časť objektu až do výšky 1,5 m, kde znehodnotil výstavné panely, služobné vozidlo a nánosy blata spôsobili ďalšie ešte nevyčíslené škody. V Hornonitrianskej knižnici zaplavilo nábytok v pivničných priestoroch na Košovskej ceste.
Poškodenú strechu zaznamenali v centrách sociálnych služieb Domino a Humanity v Prievidzi - v prvom bola vytopená kotolňa, zatečená strecha, v druhom na Viničnej ulici bol zaplavený celý hospodársky trakt, kotolňa, práčovňa, sušiareň, žehliareň, sklady ovocia i sklady MTZ.
Samostatnou kapitolou sú cesty v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Predovšetkým treba vyzdvihnúť, že pracovníci Správy ciest TSK zareagovali veľmi promptne a okamžite po udalosti v čase od 10,00 h až do neskorých nočných hodín 18 pracovníkov regulovalo premávku, osádzalo dopravné značenie, odstraňovalo nánosy a zrezávalo krajnice, odstraňovalo prekážky z mostov a vykonávalo všetky potrebné práce a to nielen na cestách II. a III. triedy, ktoré sú v pôsobnosti TSK. Svoje sily, ale aj potrebnú techniku bez zaváhania vložili aj do prác na cestách I. triedy a to na postihnutej časti I/50 Prievidza - Handlová na úseku 175 - 182 km a I/64 Prievidza - Nitrianske Pravno na úseku 141 - 154 km. Pri pomocných prácach boli nasadené všetky potrebné mechanizmy - autodréger, UKN 320, UNS 252, motorové píly, gréder, nákladné vozidlá, Avia i osobné autá. Z ciest TSK bol najväčší ruch na ceste III/050266 - Veľká Čausa, Chrenovec - Brusno na úseku 0,00 - 4,42 km, na ceste III/05071 Ráztočno - Morovno na úseku 0,00 - 1,910 km a na ceste III/05069 - Malá Čausa na úseku 0,00 - 3,005 km.
Pri predbežnom hodnotení Trenčiansky samosprávny kraj zaznamenal na cestách III. triedy tieto škody:

  • cesta III/050266 - podmytý priepust /most Veľká Čausa,
  • v obci Chrenovec -Brusno zanesené priekopy v dĺžke cca 100m
  • III/05068 - vymyté priekopy v dĺžke 50m, krajnice, výmoly - oprava OŠD
  • III/05067 - podmytý oporný múr v dĺžke 2,5 km
  • III/05071 - zosuv svahu v piatich miestach v dĺžke 60 m, vytrhaný asfalt v dĺžke 25m
  • III/05069 - vytrhaný asfalt v dĺžke 50m,zosuv svahov priekop na piatich miestach, zmyté
  • priekopy, poškodený most Malá Čausa
  • III/06533 - Ráztočno, Remata - upchaté priepusty, výmoly krajníc, pod tunelom vymletá
  • cesta - oprava OŠD
  • III/05071 - poškodený most obe strany odtrhnuté zábradlie aj lavica pre peších, podmyté
  • krídla mostov - Ráztočno-Morovno.

Fotogaléria

Vchod do pivnice
Upratovanie
P8171405
P8151379
Ničivá povodeň ohrozila trenčiansky samosprávny kraj
Ničivá povodeň ohrozila trenčiansky samosprávny kraj
Ničivá povodeň ohrozila trenčiansky samosprávny kraj
Ničivá povodeň ohrozila trenčiansky samosprávny kraj
Ničivá povodeň ohrozila trenčiansky samosprávny kraj
Ničivá povodeň ohrozila trenčiansky samosprávny kraj
Ničivá povodeň ohrozila trenčiansky samosprávny kraj
Ničivá povodeň ohrozila trenčiansky samosprávny kraj
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK