Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 29. týždni

Streda 21. júla 2010

  • Na rodnom dome Milana Rastislava Štefánika v Košariskách o 11,00 h. aj za prítomnosti zástupcu Trenčianskeho samosprávneho kraja slávnostne odhalia tabuľu tejto významnej osobnosti.

Piatok 23. júla 2010

  • Predseda TSK MUDr. Pavol Sedláček, MPH, o 9,00 h. prijme početnú francúzsku delegáciu, ktorá región navštívi v rámci osláv 130. výročia narodenia M. R. Štefánika. Predstaví im kraj a politiku regionálnej samosprávy a hostia potom navštívia Trenčiansky hrad.
  • V Galérii Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi sa o 17,00 h. uskutoční vernisáž jubilejnej výstavy Tvár času.
  • Trojdňové celoštátne oslavy 130. výročia narodenia M. R. Štefánika v Košariskách sa v začnú o 18. h vernisážou výstavy fotoamatérov v piatich kategóriách Čo nemohol zachytiť svojím objektívom M. R. Štefánik. Jej súčasťou bude digitálna prezentácia fotografií Obrazopis sveta objektívom M. R. Štefánika. O 20,00 h. sa začne filmový večer o tejto významnej osobnosti a o 22,00 h. účastníkov čaká nočné pozorovanie hviezdnej oblohy Ja s udivením hľadím do vesmíru pod odborným výkladom pracovníkov Tekovskej hvezdárne Levice na lúke nad kostolom.

Sobota 24. júla 2010

  • Druhý deň osláv sa začne o 10,00 h. hudobnými pozdravmi Štefánikovmu rodnému kraju súbormi z rôznych kútov Slovenska a Moravy. O 12,00 h. vyštartujú účastníci prvého ročníka cyklistických pretekov v kategórii cross-country. O 14,00 h. sa začne Deň s Ozbrojenými silami a zbormi SR s bohatým kultúrnym programom, o 18,00 h. sa uskutoční slávnostné otvorenie novej cyklotrasy 4CYKLOREGIO - projektu cezhraničnej spolupráce s trasou z Brezovej pod Bradlom do Hodonína. Deň o 19,00 h. ukončia muzikanti z ľudových hudieb programom V Košariskách pri muzike.

Nedeľa 25. júla 2010

  • Posledný deň celoštátnych osláv 130. výročia narodenia M. R. Štefánika uvedú o 9,00 h. slávnostné Služby Božie v Evanjelickom Chráme božom v Košariskách, o 10,30 h. bude nasledovať slávnostný akt položenia vencov a kytíc pred rodným domom M. R. Štefánika. O 11,00 h sa turisti vydajú na pochod na Bradlo a o 11,00 h. sa začne vernisáž výstavy M. R. Štefánik, významný slovenský cestovateľ a jeho nasledovníci a uvedenie do života rovnomennej knihy. Vyvrcholením osláv bude o 13,00 h. celoštátna slávnosť s tradičným programom na Bradle, na ktorej bude prítomný aj predseda TSK MUDr. Pavol Sedláček, MPH. Nad oslavami prevzal záštitu prezident SR Doc. JUDr. Ivan Gašparovič, CSc. Podujatie finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.
  • Na Javorine sa o 9,00 h. položením kytíc pri pamätníku na česko-slovenskej hranici začnú tradičné Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov s pestrou prehliadkou kultúrnych tradícií ale i country hudby z oboch strán česko-slovenskej hranice. Slávnosti tradične podporia predstavitelia Trenčianskeho, Trnavského, Juhomoravského a Zlínskeho kraja.

 

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK