Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

MFF MYJAVA 2012

mff myjava 2012Vo štvrtok 14. júna 2012 sa začne 53. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu MYJAVA 2012. Organizátori na ňom v tomto roku očakávajú účasť viac ako 1400 účinkujúcich zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Bulharska, a Turecka. Návštevníci jedného z troch najväčších folklórnych festivalov na Slovensku uvidia počas štyroch dní od 14. do 17. 6. 2012 spolu 33 programov.

Pripravené sú veľké choreografie v amfiteátri Trnovce, hudobné a tanečné vystúpenia, výstavy, divadelné predstavenia, ľudové rozprávania, súťaže, tanečné školy, ľudové zábavy... K festivalu už neodmysliteľne patrí aj sobotňajší „Jarmek pot myjafskú vežu“ so zameraním na ľudovoumeleckú výrobu a štylizované mestečko MY-A-VY v Trnovcoch so svojou ponukou tradičných jedál z Kuchyne starých materí. Práve toto mestečko si získalo v uplynulých festivalových ročníkoch veľa priaznivcov a dnes je prakticky ďalšou festivalovou scénou s programom a svojráznymi kopaničiarskymi obyvateľmi. Pre zaujímavosť, ti budú tento rok riešiť obecný problém so zrušením pálenice a výstavbou kostola, čo určite so sebou prinesie mnoho humorných situácií.

Výstavy festivalu inštalované v priestoroch Gazdovského dvora v časti Turá Lúka, v areáli Trnovce či v SNM – Múzeu SNR v Myjave budú zamerané na drotárske tradície, kováčstvo a obradový textil. Ako každý rok, ani teraz nebudú v programe chýbať vystúpenia zahraničných súborov, ktoré sa na festivale predstavia hneď šesťkrát. Diváci sa môžu tešiť na poľský vysokoškolský súbor Kujon pôsobiaci pri univerzite v meste Lodž, bulharský súbor Kardžali s repertoárom zo Šopského a Trácijského regiónu a turecký súbor Atasehik Beledyjesi Halk. Ten sa v Myjave predstaví piesňami a tancami z regiónov na čiernomorskom pobreží, Anatólie a turecko-gruzínskeho pohraničia.

Priaznivci domácich folklórnych telies by si nemali nechať ujsť piatkový program s tematikou kopaničiarskej svadby z 19. storočia, pri ktorom sa autori inšpirovali historickými záznamami evanjelického učiteľa Ľudevíta D. Kubányho publikovaných v monografií Myjavy vydanej pred 101 rokmi. V tomto pásme vystúpia myjavské súbory Kopaničiar, Kopaničiarik, Kopa, Kýčer z Turej Lúky a FS Brezová z Brezovej pod Bradlom.

Sobotňajší festivalový večer bude patriť folklórnym tradíciám stredného Považia, dolného Ponitria a dolného Tekova stvárneným v programe „Pot okjénkom viskakuvav“. Po nich príde na rad program nazvaný FOLKLOVE z repertoáru FS Technik, ktorý divákom ukáže tradičnú kultúru obcí Podzámčok, Horné Pršany, Zvolenská Slatina, Očová, Záriečie a ďalších.

Svoje miesto na myjavskom festivale majú samozrejme aj detské folklórne súbory. Už otvárací ceremoniál festivalu bude v réžií DFS Kopaničiarik z Myjavy, ktorý v tomto roku oslavuje 40. výročie svojho vzniku. Okrem toho sa mladí folkloristi z Bratislavy, Čunova, Modry, Krasnian a Devínskej Novej Vsi predstavia v nedeľnom programe Tanečný domček.

Záverečný galaprogram festivalu v nedeľu popoludní bude mať tematiku úpravy stodoly pred uložením úrody. Bude sa volať „Toto humno, samá díra!“ a vystúpi v ňom väčšina účinkujúcich na tohoročnom myjavskom festivale.

Hlavným organizátorom festivalu je Mesto Myjava, ktoré pri jeho príprave spolupracuje s Trenčianskym samosprávnym krajom, Centrom tradičnej kultúry v Myjave a SNM – Múzeom SNR v Myjave. Festival sa uskutoční s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Viac informácií o programe a organizácií festivalu získate na tomto webe v sekcii hlavného menu MFF MYJAVA 2012 alebo na www.folklorneslavnosti.sk. Televízny spot k MFF Myjava 2012.

Vstupné:

Piatok 15. 6. 2012
  • 5 €/dospelí
  • 2 €/deti
Sobota 16. 6. 2012
  • 6 €/dospelí
  • 2 €/deti
Nedeľa 17. 6. 2012
  • 5 €/dospelí
  • 2 €/deti
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK