Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

HoryZonty - nielen filmový festival

Päť blokov s 28 filmami a trinásť premietacích hodín, nesúťažné profesionálne snímky, z prostredia hôr, extrémnych športov, cestovania a prírody, súťažné amatérske filmy, ale aj zaujímaví hostia a ich prezentácie, besedy, sprievodné podujatia pre širokú verejnosť. Tohtoročný filmový festival sa koná pod záštitou predsedu TSK MUDr. Pavla Sedláčka, MPH v Posádkovom klube v Trenčíne od 14. do 16. novembra 2013.

K tradičným osvedčeným a divácky obľúbeným podujatiam festivalu sa organizátori snažia zaradiť každý rok aj novinku. Tou je tento rok špeciálna sekcia Umenie a šport v živote telesne postihnutých športovcov v sobotu v malej sále. Podujatie finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR. V rámci nej si môžu návštevníci vyskúšať aj lezenie na umelej stene "očami nevidiaceho", teda so zaviazanými očami. Hosťami tejto sekcie sú nevidomý horolezec Juraj Práger a ochrnutý športovec Marián Ligda.

Juraj Práger prišiel o zrak ako devätnásťročný. Táto strata ho ale neobrala o schopnosť snívať, a keď s pomocou kamarátov a rodiny opäť našiel zmysel života, pustil sa do plnenia svojich snov. Zdolal mnohé kopce v Tatrách, vrátane toho najvyššieho a ako prvý nevidiaci Slovák vyšiel aj na dva najvyššie vrcholy Európy. Marián Ligda ochrnul po vážnom úraze, ktorý ho „obral o nohy“. Pozbieral všetky sily a dnes je jedným z najlepších sit - ski lyžiarov na najextrémnejších svahoch sveta. Okrem toho je reprezentantom Slovenska v sledge hokeji, kajakuje, bicykluje na handbiku a pomáha telesne postihnutým. Sú skutočne títo ľudia hendikepovaní? Príďte si s nimi porozprávať, ako sa dá ďalej žiť po takejto rane osudu, o prekonávaní samého seba a o pozitívnom prístupe k životu.

Súčasťou sekcie budú aj filmy o živote telesne postihnutých športovcov, literárna súťaž pre deti a mládež, workshopy a tvorivé dielne i výstavy fotografií Juraja Prágera, Mariána Ligdu a maďarského horolezca Zsolta Erössa, ktorý bol hosťom festivalu minulý rok. Hoci v januári 2010 prišiel vo Vysokých Tatrách o nohu, už po necelom roku a pol vyliezol s protézou na osemtisícovku Lhotse. Do Himaláji sa vybral aj v máji tohto roku, no z vrcholu Kančendžongy sa už nevrátil.

V dejisku festivalu v Posádkovom klube to nebudú jediné výstavy, celkovo ich bude päť. Život Vlčích hôr vo fotografií priblíži Kamil Soóš, unikátne Oprášené kalendáre prinesie Pavol Barabáš, kronikár slovensko-českého horolezectva Milan Vranka zaspomína prostredníctvom fotografií na tragickú expedíciu na Everest v roku 1988, z ktorého sa nevrátili štyria slovenskí horolezci.

Zo zaslaných fotografií do fotosúťaže na tému Prírodné živly a živly v prírode vybrala porota do finále štyridsať, ktoré vystavia v dejisku festivalu a po skončení festivalu poputujú do priestorov KIC na Mierovom námestí. Tu si ich záujemcovia môžu pozrieť do 6. decembra.

HoryZonty ponúkajú oveľa viac ako len filmy

V sobotu 16. novembra sa podujatie presunie z dejiska festivalu do centra mesta Trenčín a do lesoparku Brezina. Uskutočnia sa tu sprievodné kultúrne a športové podujatia určené pre širokú verejnosť.

Na trať bežeckých pretekov o Pohár HoryZontov sa môže postaviť každý, kto si chce vyskúšať kondičku a trúfa si prebehnúť päť kilometrov lesnými cestičkami Breziny. Počty štartujúcich každoročné pribúdajú a vlani v dvadsiatich kategóriách súťažilo viac ako dvesto bežcov. Zabehať si môžu prísť celé rodiny, organizátori pripravili aj trať pre deti, ktorá meria cca100 metrov. Na deti v cieli bude čakať sladká odmena a ak bude pekné počasie, bude postavený aj na nafukovací hrad a lezecká stena. Štvrtý ročník pretekov sa uskutoční od 9. h do 14. h na priestranstve pred dejiskom festivalu, Posádkovým klubom.

Medzi stálice v programe patria súťaž Nosičov sen a jazda na psích záprahoch centrom mesta. So svojou svorkou záprahových psov a špeciálne upravenou štvorkolkou príde do Trenčína opäť priekopník mushingu na Slovensku Daniel Filo. Ide o lákavú atrakciu, vlani možnosť absolvovať okružnú jazdu po Mierovom námestí využilo približne 150 záujemcov.

Tradične pod Farskými schodmi sa koná súťaž vo vynáške pivného sudu na nosičských krošnách. Okrem 105 schodov sa pretekári, ktorí sa môžu prihlásiť priamo na mieste konania od 9. h musia popasovať aj s váhou nákladu. V prípade mužov je to 50 a u žien 30 kilogramov. Prácu horských nosičov si môžu vyskúšať aj deti, tým naložia náklad úmerne podľa veľkosti a veku, od malých batôžtekov pre najmenším drobcov až po viac ako desaťkilogramové náklady pre najodvážnejších tínedžerov. Víťaz si odnesie tekutú výhru.

Vlčie hory uvidia návštevníci HoryZontov v slovenskej premiére

Jeden z najvýznamnejších slovenských dokumentaristov Pavol Barabáš, medzinárodne uznávaný lezec Marek Holeček a filmár Erik Baláž, ktorého film Vlčie hory uvidia diváci v slovenskej premiére budú hlavnými hosťami tohtoročných HoryZontov. Festival sa bude konať v Posádkovom klube od 14. do 16. novembra.

Filmový festival HoryZonty ponúkajú oveľa viac ako len filmy. Tých je tento rok 28, ich premietnutie potrvá trinásť hodín. Filmové bloky sa budú striedať s ďalším programom, prídu zaujímaví hostia s prezentáciami svojich aktivít v horách, prírode, extrémnych športoch, bude priestor na besedy, diskusie. V dejisku festivalu si návštevníci budú môcť pozrieť päť fotografických výstav, na sobotu sú pripravené tradičné sprievodné akcie pre širokú verejnosť. Organizátori už skompletizovali zoznam hostí i program.

Účasť potvrdil jeden z najvýznamnejších slovenských dokumentaristov Pavol Barabáš. Rodák z Bošáce sa prostredníctvom svojich filmov zúčastňuje festivalu takmer každoročne, v roku 2009 bol členom filmovej poroty. Tento rok festival otvorí vo štvrtok filmom Stopy na hrebeni, multimediálnou prezentáciou Neznáme svety - Neznáme Tatry spojenou s besedou. HoryZonty symbolicky uzatvorí v sobotu jeho film Príbehy tatranských štítov. Barabáš sa na festivale predstaví aj ako autor dnes už bezpochyby raritných kalendárov Na výstavu s názvom Oprášené kalendáre priniesol kresby ľudí z hôr, turistov, nosičov, lyžiarov a kalendáre, pieskarské, skialpinistické či horolezecké, ktoré vznikali v 80. a 90. rokoch. Vtipnými kresbami zásoboval vtedy nielen vysokohorské chaty ale aj časopisy Krásy Slovenska, Iamesák a Hory.

Headlinerom piatkového večerného programu bude Erik Baláž, ktorý priblíži svojim najnovším filmom Vlčie hory jednu z posledných divočín v Európe. Film vznikal počas trojročného putovania lesmi Východných Karpát, na slovensko-poľsko-ukrajinskom pohraničí, kde Erik Baláž, spolu s kamarátmi Karolom Kaliským a Jozefom Fialom objavili jedinečný ekosystém a natočili unikátny film o svete takmer nedotknutom ľuďmi. Podarilo sa im zachytiť aj vlka - najplachejšie zviera zo všetkých. Viac Erik Baláž prezradí v besede po skončení filmu. V špeciálnom bloku podujatí podporenom International Visegrad Found vystúpia aj environmentalisti György Gadó z Maďarska a Zen Wojtas z Poľska.

Ďalší festivalový hosť lezec Marek Holeček porozpráva o jednej zo svojich mnohých expedícií v sobotu večer. Jeho výkony v skalách a prvovýstupy alpským štýlom získali viacero ocenení. Okrem úspechov v lezení má na svojom konte aj ocenenia za filmové dokumenty a prednášky na festivaloch. Medzinárodne uznávaný lezec nielen excelentne lezie, ale dokáže o svojej záľube aj pútavo písať a rozprávať. Do Trenčína príde po prvý raz a s prezentáciou s názvom Nedeľa nikdy neprichádza.

Festival Horyzonty sa koná v Trenčíne od roku 2006. Zameraný je na propagáciu dobrodružného filmu, všestrannú podporu zdravého životného štýlu a podporu alternatívneho využitia voľného času. Festival je miestom stretnutí širokej verejnosti, priaznivcov horských športov a filmov, ale predovšetkým mestských ľudí a mládeže, ktorí majú radi prírodu, adrenalín a zdravý spôsob života. Okrem prehliadky profesionálnych filmov a súťaže amatérskych filmov prináša festival aj viacero zaujímavých sprievodných akcií (Nosičov sen, Beh trenčianskou Brezinou), worshopy, besedy , prezentácie. Festival navštívili ako hostia mnohí športovci, nadšenci adrenalínových zážitkov, osobnosti slovenského i svetového horolezectva ako Zoltán Demján, Ivan Gálfy, Steve Lichtag, Piotr Pustelnik, Peter Hámor a ďalší. Festival sa teší veľkému záujmu návštevníkov. Minulý ročník navštívilo približne 4000 divákov a ďalších takmer 600 účastníkov sa aktívne zapojilo do sprievodných podujatí.

Partnerstvo HoryZontov s Vyšehradským fondom

Už počas šiesteho ročníka festivalu sa začalo partnerstvo HoryZontov s Vyšehradským fondom. Vďaka tejto spolupráci sa návštevníci z filmov, fotografií ale najmä z rozprávania hostí môžu dozvedieť o ich športových výkonoch, cestovateľských cieľoch či prírodných krásach krajín V4. Sekcia má názov Dobrodružstvá vo Vyšehradskom regióne. Tento rok dostala trochu inú podobu a rezonovať bude najmä tematika ochrany prírody a krajiny. „Určite však dobrodružstvom je. Má podobu hľadania a objavovania krehkých a vzácnych území a divokých zvierat uprostred hlbokých lesov,“ hovorí riaditeľka festivalu Mária Dutková.

Divočina v centre pozornosti

Filmom Vlci na obzore začne prezentácia maďarského environmentalistu Györga Gadó. Film zachytáva vzácne vlky, ktoré sa po svojom prirodzenom teritóriu pohybujú voľne a slobodne bez ohľadu na umelé, človekom vytvorené štátne hranice. Na túto tematiku nadviaže poľský zoológ Zenon Wojtas spoločne so Slovákom Kamilom Soóšom v prezentácii Divoká príroda Východných Karpát. Na divákov čaká prechádzka hlbokými lesmi Magurského národného parku a rozprávanie o rysoch, jeleňoch, diviakoch, orloch skalných a krikľavých, krkavcoch a samozrejme o vlkoch.

Slovenská premiéra

Slovenský ochranár a filmár Erik Baláž v premiére predstaví svoj najnovší film Vlčie hory. Film vznikal počas trojročného putovania lesmi Východných Karpát, na slovensko-poľsko-ukrajinskom pohraničí, kde spolu so svojimi kamarátmi Karolom Kaliským a Jozefom Fialom pátrali po éterických vlkoch a iných výnimočných zvieratách. Objavili pri tom jedinečný ekosystém a natočili unikátny film o svete takmer nedotknutý ľuďmi. Podarilo sa im zachytiť aj vlka - najplachejšie zviera zo všetkých. Viac prezradia tvorcovia filmu osobne.

Dobrodružstvo v skalách

Popri téme ochrany prírody na území krajín dostanú priestor aj výnimočné športové výkony. Túto tematickú časť bloku a zároveň krajinu našich západných susedov zastúpi vynikajúci český horolezec Marek Holeček. Jeho výkony v skalách a prvovýstupy alpským štýlom získali viacero ocenení. Na svojom konte má aj ocenenia za filmové dokumenty a prednášky na festivaloch. Do Trenčína príde po prvý raz a s prezentáciou s názvom Nedeľa nikdy neprichádza.

Viac o sekcii

Dobrodružstvá vo Vyšehradskom regióne je špeciálny festivalový blok venovaný možnostiam outdoorových aktivít v Poľsku, Maďarsku, Českej republike a na Slovensku. Tento rok mu bude dominovať tematika ochrany prírody a festivaloví hostia sú ľudia, ktorým záleží na zachovaní a ochrane divokej prírody krajín Vyšehradského regiónu. Okrem ochrany prírody sa aktívne venujú aj osvete a vzdelávaniu verejnosti. Predstavia neznáme prírodné lokality a chránené územia na slovensko-maďarskom a slovensko-poľskom pomedzí a pridajú aj informácie o možnosťami turistky v menej známych národných parkoch a chránených krajinných oblastiach pohraničia a susedných krajín.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK