Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 17. týždni

Pondelok 22. apríla

Utorok 23. apríla

Streda 24. apríla

  • V areáli výstaviska Expo center Trenčín sa uskutoční pod záštitou predsedu TSK MUDr. Pavla Sedláčka, MPH. 8. ročník medzinárodnej dvojdňovej súťažnej prehliadky autonómnych robotov Trenčiansky robotický deň s cieľom popularizovať vedu a techniku medzi mladými ľuďmi nielen Trenčianskeho regiónu. Počas prvého dňa účastníkov čakajú prednášky a skúšobné jazdy a to od 8,30 h do 15,00 h. ako aj zaujímavé prezentácie, ktoré budú trvať počas obidvoch dní. O 14,00 h trenčiansky župan prijme zahraničných účastníkov Trenčianskeho robotického dňa v priestoroch Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Štvrtok 25. apríla

  • Na výstavisku Expo center bude pokračovať Trenčiansky robotický deň. Od 8,30 h bude štart súťaží, o 13,00 súťaž vyhodnotia a udelia ceny. Pokračovať budú prednášky a prezentácie. Hlavnou zahraničnou hviezdou Trenčianskeho robotického dňa 2013 bude americký vedec slovenského pôvodu Ladislav Emanuel Roth, ktorý sa podieľal na projektoch Apollo, Mariner a Viking a patrí medzi špičkových amerických vedcov zaoberajúcich sa vesmírom. Je zatiaľ jediným Slovákom, ktorý sa podieľal na navrhovaní vesmírnych sond USA a riadení ich prevádzky v kalifornskej Pasadene. Pracoval aj ako vedúci vedecký pracovník NASA a jeho prístroje a programy boli súčasťou projektov Apollo, Mariner, Viking a Magellan. Vo funkcii hlavného výskumného pracovníka viedol prieskum povrchu Marsu pomocou radaru. Roth napísal niekoľko desiatok vedeckých prác z kozmickej fyziky, predovšetkým z výsledkov výskumu terestriálnych planét. Na Trenčianskom robotickom dni 2013 bude Ladislav Emanuel Roth prednášať o nasadení a úspechoch robotických sond vo štvrtok 25. apríla o 10.00 h. Súčasťou podujatia bude o 12,00 h vernisáž výstavy fotografií Igora Diana na tému Roboticky asistované operácie a následná prezentácia robota vo forme videozáznamu. Viac o programe, prednáškach a prezentáciách na www.trencianskyrobotickyden.sk.
  • V zasadacej miestnosti Rektorátu Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne sa o 13,00 h začne valné zhromaždenie Euroregiónu Bílé/Biele Kartapy.
  • V rámci cyklu Poznávame Trenčanov sa vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne uskutoční o 16,00 h prezentácia knihy Martiny Monošovej Sladké sny.

Piatok 26. apríla

  • V KD Uhrovec sa o 9,00 h začne 18. ročník Krajskej súťaže v rétorike Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec. Súťaž vyhodnotia o 14,30 h.
  • Pri príležitosti 30. výročia založenia Športového gymnázia v Trenčíne sa v KaMC Trenčín o 16,00 h začne slávnostná akadémia, spojená s vyhlasovaním najúspešnejších športovcov roku 2012, ale aj celých troch desaťročí trvania školy.
  • Aeroklub Prievidza a Letecká škola SNA Košice organizovali v dňoch 14. – 26. apríla 6. ročník medzinárodných plachtárskych pretekov FCC gliding 2013 – Prievidza. V tento deň o 20,00 h čaká účastníkov tohto významného podujatia slávnostné vyhlásenie výsledkov.

Sobota 27. apríla

  • RKC Prievidza pozýva záujemcov na gazdovsko-remeselnícky deň v Mačove. Gazdovské dvory s ukážkami remesiel nášho regiónu sa otvoria o 9,00 h, o 12,00 h bude nasledovať II. ročník súťaže vo varení guláša a bohatý kultúrny program vrátane stavania mája o 16,00 h.
  • V Beckove sa o 12,00 h v priestoroch hradu začne program pri príležitosti slávnostného otvorenia turistickej sezóny.
  • Dom kultúry v Zemianskych Kostoľanoch bude od 12,00 h miestom Krajskej prehliadky detských folklórnych súborov.
  • Veľvyslanec SR v Rusku Jozef Migaš a veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Pavol Maratovič Kuznecov navštívia o cca 15,00 h Gymnázium Ľ. Štúra v Trenčíne. Veľvyslanci prevzali záštitu nad 1. ročníkom Festivalu ruskej kultúry v Trenčianskych Tepliciach, kde o 19,00 h v koncertnej sále Kúpeľnej dvorany slávnostne otvoria prvý koncert festivalu.

Nedeľa 28. apríla

  • Pri príležitosti 250. výročia narodenia Juraja Palkoviča sa vo Veľkých Chlievanoch o 10,00 h uskutoční slávnostná svätá omša v rímskokatolíckom kostole sv. Kataríny Alexandrijskej a odhalenie Pamätnej tabule Juraja Palkoviča.
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK