Prehľad očakávaných udalostí v 38. týždni

Pondelok 16. septembra

• Centrum tradičnej kultúry v Myjave organizuje pre žiakov výchovno-vzdelávacie podujatie Varenie slivkového lekváru. Tradičné varenie sladkej dobroty, spojené s rozprávaním o ovocinárskych tradíciách na kopaniciach, školou spevu a tradičným občerstvením, sa bude konať v Gazdovskom dome v dňoch 16. – 20. septembra.

Utorok 17. septembra

• Centrum sociálnych služieb Nádej Dolný Lieskov organizuje v rekreačnom zariadení Podskalie dvojdňové športové hry klientov CSS so začiatkom o 13,00 h.
  • V Kongresovej sále TSK sa o 10,00 h uskutoční výmenná študijná cesta k projektu Lidské zdroje – bohatství Bílých Karpat z OP Přeshraniční spolupráce SR – ČR 2007, oblasti podpory 1.6. Fond mikroprojektov, zameraného na oblasť riadenia ľudských zdrojov a podporu ďalšieho vzdelávania. Zúčastnia sa ho zástupcovia Zlínskeho aj Trenčianskeho kraja.

Streda 18. septembra

• V trenčianskom Penzióne na Sihoti sa o 10,00 h začne dvojdňové pracovné rokovanie odborov dopráv samosprávnych krajov. Okrem iného jednotlivé kraje odprezentujú činnosť odboru za obdobie rokov 2009 – 2013, vymenia si skúsenosti vo vysporiadavaní  pozemkov pod cestami II. a III. triedy, zaoberať sa budú problematikou tranzitu nákladných vozidiel nad 12 t po cestách II. a III. triedy a ďalšími aktuálnymi témami.
  • V Kongresovej sále TSK sa o 10,00 h uskutoční seminár  Slovenskej národnej knižnice v Martine, zrealizovaný pri príležitosti 130. Výročia vzniku Slovenského spolku Detvan v Prahe – spolku s najdlhším trvaním a tradíciou. O 11,00 h bude vo vestibule TSK otvorená výstava Slovenský spolok Detvan v Prahe 1882 – 2012.
  •
  • Hornonitrianske múzeum v Prievidzi uskutoční vo svojich priestoroch odborný seminár Prievidza v historickom dianí. O 9,00 h bude určený pre školskú mládež, o 13. h pre verejnosť.

Štvrtok 19. septembra

• V Prievidzi uskutočnia každoročne sa konajúce podujatie Dni otvorených dverí v múzeu, ktoré sa koná v rámci celoeurópskeho projektu Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Termín konania podujatia je 19. - 20. septembra 2013 od 9,00 h – 17,00 h v priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.
  • V Múzeu Slovenských národných rád v Myjave sa o 15,00 h uskutoční spomienkové stretnutie pri príležitosti 45. výročia vzniku Múzea Slovenských národných rád a  165. výročia vzniku I. Slovenskej národnej rady.
  • Výpravy za umením je názov podujatia pre deti od 6 rokov a ich rodičov (tvorivé prechádzky po aktuálnych výstavách), ktoré sa uskutoční o 16,00 h v Galérii M. A. Bazovského v Trenčíne.
  • Na pešej zóne pred knižnicou na Jaselskej ulici v Trenčíne sa o 16,00 h uskutoční stretnutie pod holým nebom s undergoudovým prozaikom, poetom, hudobníkom, fotografom, cestovateľom Pavlom „Hiraxom“ Baričákom. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v spoločenskej miestnosti VKMR na Hasičskej ulici.

Piatok 20. septembra

• Jozef Heriban a jeho hostia sa predstavia na besede vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne o 16,00 h. Slovenský spisovateľ a scenárista predstaví svoju novinku Prelet sťahovavých vtákov.
  • Vo hvezdárni v Partizánskom sa o 18,00 h začne zaujímavé stretnutie s prof. RNDr. Vladimírom Porubčanom, DrSc., vedúcim oddelenia astronómie a astrofyziky UK v Bratislave, ktorý príde porozprávať o nálezoch meteoritov na Slovensku.

Sobota 21. septembra

• Na námestí v Bánovciach nad Bebravou sa o 10,00 h začne Mňam FEST - farmársky deň na propagáciu regionálnych - slovenských potravín a poľnohospodárskej produkcie.

Nedeľa 22. septembra

• O 14,00 h bude slávnostne otvorená rozhľadňa na vrchu hájnica Haluzice.