Prehľad očakávaných udalostí v 49. týždni

Pondelok, 1. decembra 2014

• O 10.00 h sa v priestoroch SPŠ Dubnica nad Váhom uskutoční podpis Memoranda o spolupráci medzi TSK a SPŠ Dubnica nad Váhom.
  • V Gazdovskom dvore, Myjava – Turá Lúka sa od 1. decembra 2014 do 5. decembra 2014 uskutočnia Vianoce v Gazdovskom dvore. Výchovno-vzdelávacie podujatie zamerané na zvyky v predvianočnom a vianočnom období na Myjavsku. Súšasťou podujatia bude i zdobenie medovníkov a iné aktivity. Organizátorom podujatia je Centrum tradičnej kultúry v Myjave.
  • Trenčiansky samosprávny kraj v spolupráci so športovým klubom 1. FBC Trenčín organizujú už 8. ročník florbalového turnaja pre študentov stredných škôl s názvom TSK FLORBALKI SK CUP 2014. Turnaj sa odohrá pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Ing. Jaroslava Bašku. TSK FLORBALKI SK CUP 2014 je rozdelený v tomto ročníku na dva samostatné turnaje. Prvý turnaj sa uskutočnil v pondelok 20.10.2014 v Mestskej športovej hale na Sihoti v Trenčíne.  Finálový turnaj TSK FLORBALKI SK CUP 2014 sa odohrá v pondelok (1.12) opäť v Mestskej športovej hale na Sihoti v Trenčíne. Turnaja sa zúčastnia školy z regiónu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Utorok, 2. decembra 2014

Streda, 3. decembra 2014

• V zasadacej miestnosti SOŠ Pruské – školský internát sa o 10.00 h začne pracovný workshop na tému: „Ako ďalej v poľnohospodárskom školstve“.
  • V Posádkovom klube Trenčín sa o 10.30 h začne slávnostná akadémia k 95. výročiu založenia Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne.

Štvrtok, 4. decembra 2014

Na výstavisku EXPO CENTER a.s., Trenčín sa o 13.00 h uskutoční slávnostné otvorenie 10. ročníka medzinárodnej výstavy vína, vody a destilátov VINUM LAUGARICIO.

Vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne (Hasičská 1, 2. posch.) sa o 16.00 h uskutoční prezentácia novej knihy významného slovenského spisovateľa z Dobrej Rudolfa Dobiáša: Príbehy z prítmia. Ide o výnimočnú pozvánku do Literárneho klubu Omega.

Piatok, 5. decembra 2014

• DSS Púchov – Nosice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa o 10.00 h začne Deň otvorených dverí.
  • Vo Verejnej knižnici M. Rešetku v Trenčíne (Hasičská 1, 1. posch.) sa o 9.30 h začne program Víla Jazmínka a škriatok Vendelín - beseda žiakov základných škôl s obľúbenou autorkou pre deti, trenčianskou rodáčkou Zuzanou Csontosovou, spojená s prezentáciou jej novej knihy. Počet miest je obmedzený, účasť treba vopred nahlásiť. Kontakt: 032/7460715, deti@vkmr.sk.)
  • V obciach Chynorany a Brodzany sa od 5. decembra 2014 do 7. decembra 2014 uskutoční XXI. Slovenský festival poézie Beniakove Chynorany. Spoluorganizátorom je Trenčiansky samosprávny kraj a Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.
  • V Galérii Miloša A. Bazovského v Trenčíne sa o 17.00 h uskutoční vernisáž výstavy TRENČÍN 2014 – Výber zo súčasného slovenského sochárstva. Výstava potrvá do 15. marca 2014.
  • SOŠ Považská Bystrica sa o 11.00 h začne slávnostná recepcia pri príležitosti 40. výročia založenia školy.
  • V Dome kultúry v Púchove sa o 19.00 h začne „Večer majstrov SMF 2014“ – dekorovanie majstrov motocyklového športu. Viac informácií nájdete na www.smf.sk.

Sobota, 6. decembra 2014

• V Kultúrnom centre STRED (Dlhé Hony), Trenčín sa o 9.00 h začne podujatie „Tradičné hudobné – spevné – tanečné tradície nielen v trenčianskom regióne“. Organizátorom je Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.
  • V Hvezdárni v Partizánskom sa o 16.00 h začne podujatie „1. sobota - Zaujímavosti zimnej hviezdnej oblohy“. Čo môžeme pozorovať na zimnej hviezdnej oblohe sa môžete dozvedieť prostredníctvom prezentácie v prvú sobotu v mesiaci. Aktuality z kozmonautiky, doplnené bohatým obrazovým materiálom a video-sekvenciami.  V prípade jasnej oblohy, bude večerné pozorovanie.
  • Na Trenčianskom hrade s o 17.00 h začnú Stridžie dni. Stridžími dňami sa označovali významné dni zimného slnovratu, najmä na Katarínu (25. november), Ondreja (30. november), Barboru (4. december), Mikuláša (6. december), Luciu (13. december) a Tomáša (21. december), kedy sa podľa poverových predstáv predpokladala zvýšená aktivita nečistých síl, ktorým sa ľudia bránili magickými znakmi, predmetmi a rituálmi. Prehliadky temným hradom a jeho podzemím v sprievode Lucií, bosoriek a strašidiel sa budú niesť v znamení tajomného príbehu z čias stredovekej justície v meste Trenčín. Organizátorom podujatia je Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.