Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Po Úrade TSK sa počas DOD prechádzali hrdinovia

Po minuloročnom úspechu Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) otvoril svoje priestory všetkým vekovým kategóriám už po druhýkrát. Deň otvorených dverí (DOD) sa niesol v atmosfére „Hrdinu remesla“, projektu na zatraktívnenie a spopularizovanie štúdia na stredných odborných školách. Úrad TSK svoje brány otvoril o 9.00 hodine a návštevníkov privítal príhovorom hovoriaceho robota zo Strednej priemyselnej školy Bzinská z Nového Mesta nad Váhom. Po ňom sa prítomným prihovoril predseda TSK Jaroslav Baška. Podľa jeho slov sa otvorenie župy osvedčilo. 2. ročník DOD so sebou priniesol vyšší počet návštevníkov, a tiež bohatší program, v ktorom si každý mohol nájsť tému a oblasť, ktorá ho zaujala. „Robíme to preto, aby sa verejnosť dozvedela na čo samosprávne kraje sú a aké majú kompetencie. Takýmto spôsobom chceme povedať, že Trenčianska župa je otvorená svojim obyvateľom, a že je tu pre nich. Chceme sa aj pochváliť, čo sme za ten rok urobili,“ začal v úvode trenčiansky župan.

DOD si so záujmom prezreli aj obaja podpredsedovia TSK Jozef Trstenský a Richard Takáč. Viacerí poslanci zastupiteľstva TSK z rôznych okresov zobrali so sebou aj žiakov, aby im priblížili sídlo kraja. Počas celého dňa bol pre návštevníkov pripravený pestrý sprievodný program s prezentáciami kraja a školeniami, ale aj rôzne súťaže s peknými cenami. Atmosféru spríjemňoval detský folklórny súbor Radosť. Na DOD sa predstavili organizácie, ktoré patria do zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Tvorivé dielne tradičných remesiel sociálnych zariadení v Trenčianskom kraji si mohli prítomní pozrieť na prízemí spolu s prezentáciami moderných technológií stredných odborných škôl.

Predstavili sa všetky oblasti, ktoré má v pôsobnosti TSK. Stredné školstvo, kde bola predstavená stratégia stredných odborných škôl a systém duálneho vzdelávania spolu s reprezentantmi firiem, s ktorými majú školy uzatvorenú zmluvu o spolupráci. Odprezentovalo sa i zdravotníctvo a zdravý životný štýl. Predstavili sa dve stredné zdravotnícke školy a považskobystrická, myjavská a bojnická nemocnica, ktoré má TSK vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Návštevníci si mohli vyskúšať simuláciu prvej pomoci, a tiež si mohli dať vyšetriť krv na stanovišti Národnej transfúznej služby SR. Oblasť dopravy bola zastrešená rôznymi zaujímavými prezentáciami a diskusiami, od rekonštrukcií ciest II. a III. triedy a projektom zvýšenej bezpečnosti na nich, ako aj čerpanie eurofondov na ich opravy a zabezpečenie novej techniky. Rušno bolo pri skúšobných testoch z autoškoly pod dozorom kapitánov z Policajného zboru v Trenčíne.

Kultúrny program sa niesol v duchu Ľudovíta Štúra, nakoľko si tento rok pripomíname 200. výročie od jeho narodenia v Uhrovci. Jeho rodný dom patrí Trenčianskemu múzeu, ktorý je v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Tiež tu bol predstavený Trenčiansky hrad s jeho novinkami pre návštevníkov.

Návštevníkom sa okrem zamestnancov Úradu TSK venovali a previedli po priestoroch aj žiaci zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne, ktorí si pripravili nielen občerstvenie a ochutnávky z ich kuchyne, ale možnosť skrášliť sa od budúcich kaderníčok a vizážistiek. V rámci DOD TSK 2015 sa prezentovala nová inštitúcia, založená na podporu cestovného ruchu v kraji. Tím krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región účastníkom predstavil nielen fungovanie a ciele organizácie, ale aj významné turistické lokality, pamätihodnosti či zaujímavé miesta v kraji, ktoré sa oplatí navštíviť. Balóniky s logom Trenčín región si odniesli aj malí hostia z Francúzska. Návštevníci sa zapojili do súťaže s otázkami o našom kraji. Odmenou za vedomosti o Európskej únií od informačného centra Europe Direct Trenčín boli zaujímavé ceny.

Na DOD TSK 2015 boli predstavené dva projekty Zelená župa a s ňou súvisiaca Vážska cyklotrasa, ktoré podporujú zdravý životný štýl a ekologické presúvanie sa obyvateľov TSK medzi jednotlivými mestami a obcami. Projekt Zelenej župy sa nesie v duchu zlepšenia environmentálnej situácie v regióne. Od znižovania energetickej náročnosti všetkých budov v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, po využívanie obnoviteľných zdrojov energie, na ktorých sa dá ušetriť veľmi veľa finančných prostriedkov. Priamo na DOD si mohli návštevníci vyskúšať jazdu v elektromobile od spoločnosti Greenway. „V mestách a obciach chceme znižovať CO2 emisie a spaliny, ktoré vznikajú z motorov a takýmto spôsobom prispieť k skvalitneniu životného prostredia,“ uviedol trenčiansky župan. Taktiež zdôraznil, že TSK nemá krajské ekocentrum, ktoré by environmentálne vzdelávalo obyvateľov a šírilo osvetu, pripravovalo sériu prednášok ako sa má separovať, atď.

Včerajší deň si TSK taktiež pripomenul ročné výročie od podpísania memoranda o spolupráci s Krajskou organizáciou Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) v Trenčíne. V súvislosti s Medzinárodným dňom seniorov, ktorý si pripomíname 1. októbra, na Trenčiansku župu zavítali desiatky dôchodcov. Do spevu pozývali dva seniorské spevácke súbory Kolovrátok a Studienka. TSK podporuje solidaritu a súdržnosť, ktorá by mala byť medzi generáciami. Podľa slov trenčianskeho župana je cieľom DOD spojiť mladšie ročníky so seniormi a vytvoriť im priestor na zblíženie sa a integráciu do spoločnosti. Predseda TSK Jaroslav Baška za prítomnosti publika udelil ďakovné listy dorastenkám Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Nosice, dorastencom - dobrovoľným hasičom z Trenčianskych Bohuslavíc a víťazom pohára hasičskej súťaže DHZ Zbory. Udelením pamätného listu ocenil dlhoročnú prácu pedagóga Miroslava Kozáka za pripravovanie študentov na medzinárodné chemické olympiády, kde dosahujú skvelé výsledky a úspešne prezentujú gymnázium V. B. Nedožerského v Prievidzi, kde študujú.

DOD TSK 2015 sa niesol v znamení „Hrdina remesla“. Nielen hrdina remesla pre školákov v rámci projektu „Hrdina remesla“, ale aj hrdinovia tradičných remesiel, hrdinovia seniori, hrdinovia športovci. Žiaci stredných škôl zo SOŠ sklárska v Lednických Rovniach, SOŠ Pruské a SOŠ stavebná v Trenčíne si na tento deň pripravili masky jednotlivých hrdinov remesla a celý deň sa v nich pohybovali po Úrade TSK. Z rúk trenčianskeho župana si za ich snahu a tvorivosť prevzali pekné ceny. Jaroslav Baška zároveň vyžreboval výhercu notebooku Jakuba Mazúra z Handlovej, ktorý sa po spustení kampane "Hrdina remesla" registroval na stránke www.hrdinaremesla.sk. DOD na Úrade TSK privítal takmer 1600 návštevníkov z celého Trenčianskeho kraja, z tohto počtu polovicu tvorili školáci a škôlkari. Pri vstupe dostali pásky, s ktorými po prehliadke kompetencií v priestoroch Úradu TSK mohli zavítať do priestorov Galérie M.A. Bazovského a Trenčianskeho hradu zdarma. Túto možnosť v hojnom počte využili. Pásky mali aj vecný charakter s možnosťou zapojenia sa do losovania o výhry hodnotných cien v tombole.

Tento ročník sa okrem Hrdinov remesiel niesol aj v znamení zdravého životného štýlu. Preto si návštevníci namiesto minuloročných cukríkov odnášali jablká od domáceho pestovateľa ovocia od spoločnosti Fructop v Trenčianskom kraji. Trenčianska samospráva tým podporuje prácu regionálnych pestovateľov a poľnohospodárov.

-ds-

Fotogaléria

Sponzor DOD Fructop a elektromobil
DOD
DOD (1)
DOD (2)
DOD (3)
DOD (4)
DOD (5)
DOD_TSK
DOD_TSK (1)
DOD_TSK (2)
DOD_TSK (3)
DOD_TSK (4)
DOD_TSK (5)
DOD_TSK (6)
DOD_TSK (7)
DOD_TSK (8)
DOD_TSK (9)
DOD_TSK (10)
DOD_TSK (11)
image001
image002
image003
image004
image005
image006
Kópia – DOD_TSK (9)
TSK (1)
TSK (2)
TSK (3)
TSK (4)
TSK (5)

Súvisiace video

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK