Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Trenčiansky samosprávny kraj má ako jediný na Slovensku „Hrdinu remesla“

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), ako zriaďovateľ stredných škôl, nie je úplne spokojný so systémom náborov na odborné školy. Chce ho preto zmeniť. Ako jediný na Slovensku pripravil kampaň pre nábor žiakov na odborné školy modernou a pútavou formou pre deti. Kampaň je prioritne určená pre žiakov siedmych a ôsmych ročníkov základných škôl  a je zameraná na nábor pre odborné školy a remeselné odbory. Začínajúci projekt „Hrdina remesla“ predstavili predseda TSK Jaroslav Baška, predseda Komisie školstva pri Zastupiteľstve TSK a riaditeľ SPŠ Dubnica nad Váhom Pavol Bagin, riaditeľ Strednej odbornej školy, Dubnica nad Váhom  Miroslav Dziak, za zamestnávateľov: Vladimír Lobotka, podpredseda predstavenstva Konštrukta Industry, a.s. Trenčín, Eva Domanová, Head of HR department, Matador Industries, a.s., Dubnica nad Váhom, Mário Zajac, člen predstavenstva ZŤS špecial, a.s., Dubnica nad, Váhom, za SOPK Ján Václav, riaditeľ Trenčianskej regionálnej komory SOPK, za Slovenskú živnostenská komoru (krajská zložka komory Trenčín) Bohumil Miko a vedúca odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková.

Plagát - Hrdina remesla

Projektu „Hrdina remesla“ predchádzali memorandá aj pripravovaná školská legislatíva

„Už v priebehu minulého roka sme pripravovali pôdu pre novodobých remeselných hrdinov. Prvým krokom bola optimalizácia siete stredných škôl. V rámci nej sme sa snažili o podporu zdravých, perspektívnych škôl odborného zamerania, a to najmä podpisom memoránd,“ na tlačovej konferencii dnes uviedol trenčiansky župan, Jaroslav Baška. Memorandá o spolupráci medzi Trenčianskym samosprávnym krajom a strednými odbornými školami, ktoré sú aj rámcovými dohodami o spolupráci medzi školami a zamestnávateľmi, spojili osem odborných škôl a viac ako stovku zamestnávateľov v Trenčianskom kraji. Aktuálne bolo dnes podpísané memorandum v Prievidzi, medzi SOŠ obchodu a služieb „Kalina“, TSK, Slovenskou poľnohospodárskou komorou, Republikovou úniou zamestnávateľov, Slovenskou živnostenskou komorou a 9 významnými zamestnávateľmi regiónu hornej Nitry. Význam TSK pripisuje aj vzniku Centier odborného vzdelávania, ktoré sú zatiaľ v kraji štyri. „Verím, že už v priebehu roku 2015 budú akreditované aj ďalšie naše stredné odborné školy, aby aj naďalej mohli po odbornej stránke kvalitatívne rásť,“ dodal Jaroslav Baška.

Projekt aktuálne reaguje aj na pripravovaný zákon o odbornom vzdelávaní, ktorý by mal od septembra 2015 umožniť žiakom stredných škôl vzdelávať sa aj formou duálneho vzdelávania. V tomto smere už bolo podpísané memorandum o spolupráci, ktoré zahŕňa vzájomnú spoluprácu na pilotnom projekte duálneho vzdelávania v Strednej priemyselnej škole, Nové Mesto nad Váhom a spoločnosťami Askoll, Heidelberg, Hella, Manz, Vacuumschmelze. Škola ponúka 4 – ročné štúdium ukončené maturitou a certifikátom udeleným Slovensko-nemeckou obchodnou a priemyselnou komorou za praktickú časť vyučovania v odboroch mechatronik a priemyselný mechanik.                                         

Platné VZN o počte tried bude kritériom hodnotenia úspešnosti kampane

Trenčiansky samosprávny kraj pracuje na zmenách v školstve od nástupu nového vedenia župy. So zmenami prichádzalo aj niekoľko nepopulárnych krokov, ktoré súvisia v prvom rade s poklesom detí študujúcich na stredných školách, ako aj duplicitou študijných odborov hlavne v ekonomických smeroch. V závere roka 2014 trenčianska župa prijala v oblasti školstva veľmi dôležitý dokument, Všeobecne záväzné nariadenia č. 10/2014 o počte tried prvého ročníka v členení na jednotlivé študijné odbory alebo jednotlivé učebné odbory a počte spoločných tried prvého ročníka v členení na jednotlivé príbuzné študijné odbory alebo jednotlivé príbuzné učebné odbory stredných škôl v územnej pôsobnosti TSK pre prijímacie konanie v školskom roku 2015/2016 (skrátene VZN o počte tried).

Predbežne bude projekt vyhodnotený v priebehu mája t.r. a v septembri kraj už bude mať v rukách konkrétne výsledky o počte prijatých žiakov na stredné odborné školy v tých odboroch, ktoré zadefinoval vo VZN o počte tried na šk. rok 2015/2016. „Od rozbehnutej kampane očakávame predovšetkým stret záujmu žiakov o odborné štúdium s potrebami podnikateľov. Kľúčovým je pritom informovanie žiakov o tom, aké stredné školy sú pre nich optimálnou voľbou. Chceme im ukázať, že dnes sa oplatí byť hrdinom remesla,“ vysvetlil predseda TSK.

Pavol Bagin, riaditeľ SPŠ v Dubnici nad Váhom, ako jeden zo zástupcov odborného školstva vyzdvihol ojedinelý prístup, ktorý si vedenie Trenčianskeho samosprávneho kraja zvolilo na ceste ku kvalitnejšiemu školskému systému a zvýšeniu zamestnanosti. „Ako pedagóg oceňujem zvolenú kreatívnu metódu, pretože najväčším problémom, s ktorým školy v súčasnosti bojujú, je problém získať študentov. Verím, že deti vďaka nej prejavia zvýšený záujem o technické odbory,“ konštatoval.

„Podnikateľská verejnosť tento projekt víta a veľmi oceňuje. Ak chceme vytvárať aj vlastné produkty, nejde to bez šikovných, vzdelaných a kvalifikovaných absolventov. Podmienkou konkurencieschopných výrobkov sú mladé talenty. Tie potrebujeme prioritne zaujať a oslovovať čo najskôr. Preto sa do tohto projektu veľmi radi zapojíme,“ vyjadril „Hrdinom remesla“ sympatie Vladimír Lobotka, podpredseda predstavenstva Konštrukta Industry, a.s., Trenčín.

Začínajúci projekt  „Hrdina remesla“ spája komunikačne  žiakov základných škôl,  stredné školy  a zamestnávateľov resp. podnikateľov  

Vzbudiť záujem žiakov o štúdium remesiel, resp. technických odborov a ukázať, že remeslo má zlaté dno, že ak som zručný mechanik, viem si nájsť svoje miesto nielen na pracovnom trhu, ale získam aj spoločenský status, sú hlavnými prvkami kampane, ktorej cieľom je aktívne naštartovať efektívnu komunikáciu medzi žiakmi základných škôl, stredných škôl a zamestnávateľmi.

Ako nájdete aj na stránke, ktorá oslovuje deti: „Hrdina drieme v každom z nás. Potrebuješ iba príležitosť, aby si ho v sebe prebudil. Ovládnutím remesla a zdokonaľovaním svojich zručností nastúpiš na cestu, na ktorej ťa bude každý obdivovať za to, čo dokážeš. Naše vybrané školy sú tu pre teba - stačí si vybrať, aké remeslo by ťa bavilo!“

TSK má pre žiakov zatiaľ pripravených pútavou a deťom blízkou formou piatich komiksových hrdinov remesla, s ktorými sa môžu zoznámiť na stránke www.hrdinaremesla.sk. SAFER, ELEGIN, MASON, CHEMA a AGRA porozprávajú deťom cez komiks svoj úspešný príbeh, vďaka tomu, že navštevovali odbornú školu. Zručnosti a dostupnosť technických zariadení deťom, ako aj štúdium informatiky na takmer každej základnej škole, boli dôvodom výberu práve tejto formy kampane.

Primárne je projekt určený na spojenie žiakov základných škôl, stredných škôl a zamestnávateľov. Potenciálnych študentov stredných odborných škôl podľa toho, ktorý hrdina, alebo hrdinka školákov zaujmú, ich odporučí na školu, kde by sa im mohlo páčiť. Vďaka memorandám a novému projektu „Hrdina remesla“ začína vznikať ucelená databáza, ktorá definuje záujmy žiakov, možnosti stredných odborných škôl, potreby zamestnávateľov a teda aj trhu práce. Efektívne zdieľanie týchto informácii,  v rámci projektu aj s dôrazom na ochranu osobných údajov žiakov,  je v súčasnej dobe ojedinelým projektom na Slovensku.

Projekt zapája do komunikácie deti a snaží sa im otvoriť dvere k novým možnostiam ich uplatnenia.

Žiaci svojou registráciou na stránke www.hrdinaremesla.sk, teda vyplnením pravdivých údajov o sebe získavajú nielen možnosť hrať o notebook a iné príťažlivé ceny. Dostávajú sa do databázy a výhody im budú plynúť dlhodobo. Budú sa učiť to, čo ich baví a v budúcnosti získajú stabilnú prácu a príjem.

Projekt „Hrdina remesla“ nie je časovo obmedzený a bude postupne rásť. Nielen o svojich hrdinov, databázu škôl a podnikateľov, ale aj ďalšie funkcionality, ako sú hry pre deti, súťaže a podobne.

Trenčiansky samosprávny kraj má v súčasnosti vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 42 stredných škôl, na ktorých študuje v tomto školskom roku 19 534 žiakov. Z toho študuje na gymnáziách 5 132 žiakov a na stredných odborných školách 14 402 žiakov. Obsahom začiatku kampane je spustenie stránku www.hrdinaremesla.sk, informačná kampaň na sociálnych sieťach, ktorá je naviazaná na oficiálne predstavenie portálu a realizácia outdoorovej propagácie prostredníctvom viac ako 100 bilboardov umiestnených po celom kraji v blízkosti základných škôl a oblastí s vyšším pohybom ľudí.

Fotogaléria

Plagát
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK