Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Považskej Bystrici otvorili moderný urgentný príjem, na kopaniciach vynovili detské oddelenie a otvorili Prvú kopaničiarsku lekáreň

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica, ktorá je spádovou nemocnicou pre takmer 200 000 ľudí, sa môže popýšiť čerstvo zrekonštruovaným urgentným príjmom. Pôvodné priestory urgentného príjmu sa po rozsiahlej, niekoľkotýždňovej rekonštrukcii zmenili na nepoznanie. Rekonštrukcia spočívala najmä v stavebných prácach a zakúpení nového prístrojového vybavenia. Na urgentnom príjme pribudol aj nový prihlasovací a vyvolávací systém, klimatizované čakárne a ambulancie. To je však len zlomok zmien, ktoré pocítia v prvom rade najmä pacienti a lekári, pracujúci na urgentnom príjme v Považskej Bystrici.

Dnešné slávnostné otvorenie zrekonštruovaného urgentného príjmu NsP Považská Bystrica, spojeného s prehliadkou zrekonštruovaných priestorov, sa uskutočnilo za účasti predsedu TSK Jaroslava Bašku. „Som milo prekvapený, čo sa tu podarilo za tak krátky čas vybudovať. Pevne verím, že keď sa otvorí budúci týždeň tento urgent, pacienti budú môcť povedať, že kvalita poskytovania zdravotnej služby a hlavne tej akútnej urgentnej služby sa v Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici veľmi zvýšila. Je to naozaj veľkým prínosom pre všetkých pacientov a pre región, “ uviedol trenčiansky župan.

Na slávnostnom otvorení urgentného príjmu nechýbal ani poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Milan Panáček, primátor mesta Považská Bystrica a poslanec Krajského zastupiteľstva TSK Karol Janas, primár detského oddelenia NsP Považská Bystrica Igor Steiner, vedúca odboru zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu TSK Elena Štefíková, primár chirurgického oddelenia NsP Považská Bystrica Ladislav Korec. O hudobný sprievod sa postarala Folklórna skupina Bystričan z Považskej Bystrice.

Zrekonštruovaný urgentný príjem je vybavený modernou zdravotníckou prístrojovou technikou, ktorá umožní rýchlu diagnostiku a zlepší kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti ošetrovaným pacientom. Celkové náklady na rekonštrukciu urgentného príjmu v NsP Považská Bystrica presiahli sumu 350 000 Eur. Financovanie projektu bolo zabezpečené z finančných prostriedkov Štátneho rozpočtu SR vo výške 150 000 Eur. Trenčiansky samosprávny kraj, zriaďovateľ NsP Považská Bystrica, prispel sumou 200 000 Eur.

„Využitím elektronickej aukcie sa nám podarilo na stavebnej časti ušetriť 96 128 Eur, ktoré sme následne mohli potom použiť na prístrojové vybavenie,“ vyzdvihol riaditeľ NsP Považská Bystrica Peter Rendek a súčasne vyjadril poďakovanie všetkým, ktorí poskytli financie na rekonštrukciu, najmä Združeniu „Naša Nemocnica“ a všetkým tým, ktorí akokoľvek prispeli.

V NsP Myjava zrekonštruovali detské oddelenie a otvorili Prvú kopaničiarsku lekáreň

O pár hodín od otvorenia urgentného príjmu v považskobystrickej nemocnici sa za sprievodu Detskej folklórnej skupiny Kopaničiarik uskutočnilo ďalšie slávnostné otvorenie, tentokrát na kopaniciach v Nemocnici s Poliklinikou na Myjave, ktorej zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj.

Slávnostného otvorenia zrekonštruovanej lôžkovej časti detského oddelenia a „Prvej kopaničiarskej lekárne“ sa spolu Henrichom Gašparíkom, ktorý je poverený riadením NsP Myjava, ujal opäť predseda TSK Jaroslav Baška. Som veľmi rád, že sa našli ľudia, ktorí dokázali zasponzorovať nové detské oddelenie, ktoré bolo v Nemocnici s poliklinikou na Myjave zastarané. Som rád, že aj Trenčiansky samosprávny kraj mohol k tomuto, myslím si že zdarenému dielu prispieť. Je to o tom, že keď sem prídu deti, niekedy aj so svojimi rodičmi, aby sa tu cítili ako doma, aby tu mali zvýšený komfort. O tom to je, aby sme dokázali poskytovať lepšie zdravotnícke služby pre deti, ktoré zdravotnú pomoc na myjavských kopaniciach potrebujú,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška. Rekonštrukcia detského oddelenia bola možná aj vďaka finančným prostriedkom Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý na tento účel vo svojom rozpočte na rok 2015 vyčlenil sumu 12 000 Eur.

Zrekonštruované detské oddelenie je podľa slov Henricha Gašparíka poňaté moderne. „Sú tu grafiti na stenách, sú tu televízie vo všetkých izbách, je tu mladý personál, zrušili sme klasické biele oblečenie. Toto oddelenie je konečne urobené tak, že mamy tu budú môcť byť s maličkými deťmi, čo doteraz nebolo možné,“ uviedol.

Od novootvorenej verejnej „Prvej kopaničiarskej lekárne“ si poverený riadením NsP Myjava Henrich Gašparík sľubuje najmä komplexnosť služieb. „Pacient príde s problémom a odíde s liekom. Je to aj vedľajšia hospodárska činnosť, čiže sľubujeme si od toho výrazný ekonomický prínos, aby sme tie peniaze mohli preinvestovať do iných činností,“ doplnil.

autor: RM

Fotogaléria

z
x
y
d
IMG_8898
IMG_8905
IMG_8924
IMG_8940
IMG_8985
IMG_8989
IMG_8999
IMG_9012
IMG_9025
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK