Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Dopyt po ovčiarskych produktoch rastie, salašníci avizujú rozširovanie chovu

Bačova cesta vyvrcholila, brány salašov sú pre verejnosť oficiálne otvorené

Podujatie Bačova cesta symbolicky otvára brány salašov a pozýva verejnosť počas salašníckej sezóny ochutnať tradičné dobroty od regionálnych producentov. Bačova cesta mala tento rok celkovo sedem zastávok, dve z nich aj na území Trenčianskeho kraja. Na Salaši v Pružine Bačova cesta oficiálne spustila sezónu 8. mája, v Kolibe Papradno o dva týždne neskôr - v sobotu 28. mája. Oba salaše všetkých milovníkov tradičných slovenských pochúťok až do októbra pozývajú pochutiť si na ovčích syroch, žinčici, baraňom guláši či bryndzových haluškách.

Uplynulú sobotu sa medzi širokú verejnosť, krojovaných hudobníkov, remeselníkov a gurmánov obľubujúcich ovčiarske produkty na chvíľu začlenil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška.Úlohou tohto podujatia je spropagovať to dobré, čo doma, u nás na vidieku, máme. Zachovávanie salašníctva a ovčiarstva je veľmi ťažká a záslužná práca. Salašníctvo a ovčiarstvo však patria k  dlhoročným tradíciám nášho národa. Vždy je lepšie, ak si kúpime a vyskúšame čerstvý syr na salaši a vieme, čo jeme, ako keď ho kupujeme niekoľko dní zabalený na pulte supermarketu,“ vyzdvihol úsilie a náročnú prácu salašníkov predseda TSK Jaroslav Baška a dodal, že salašníctvo je veľkým prínosom pre rozvoj cestovného ruchu v kraji.

Spotrebitelia oceňujú tradičné produkty, návštevnosť salašov rastie

Občianske združenie (OZ) Bačova cesta, ktoré sa už 8 rokov snaží spropagovať a dostať tradičné ovčie regionálne výrobky späť na stoly domácností, prichádza s dobrými správami. „Som rád, že k potravinám, ktoré sa vyrábajú na salašoch tradičným spôsobom, si ľudia postupne opäť nachádzajú cestu a veľmi radi využívajú nielen tieto produkty, ale aj pekné prírodné prostredie dotvorené chovom oviec,“ uviedol predseda OZ Bačova cesta Ľudovít Urbanovský a dodal, že dopyt po ovčiarskych produktoch i návštevnosť salašov rastie. „Každý deň komunikujem s členmi OZ Bačova cesta a zisťujeme, že čelíme nedostatku ovčiarskych, prevažne mäsových produktov. To je veľmi dobrý jav pre nás, pretože stojíme pred rozhodnutím, či budeme zvyšovať stavy oviec a teda aj zamestnanosť v regióne a využiteľnosť lúk a pasienkov,“ skonštatoval ďalej Urbanovský s tým, že ciele OZ Bačova cesta sa postupne darí napĺňať.

Oslava ovčiarstva aj MDD

V papradnianskej kolibe podujatie spojené s oslavou Medzinárodného dňa detí okrem predsedu TSK príhovorom otvoril aj primátor Považskej Bystrice Karol Janas, starosta obce Papradno Roman Španihel, predseda OZ Bačova cesta Ľudovít Urbanovský a hostiteľka Anna Beníková z Koliby Papradno. Všetky výrobky, ktoré sa šikovným rukám v Kolibe Papradno podarí vyprodukovať, sa neexportujú, ale nájdu svojich kupcov priamo v regióne. „Chceme rozšíriť chov oviec, aby sme boli schopní produkovať viac výrobkov, pretože to, čo vyrábame, nie je dosť. Každý deň vyprodukujeme okolo 60 kíl syru, z ktorého vyrábame údený syr, nite, bryndzu, a ktoré nestačia na pokrytie zákazníckeho dopytu,“ teší sa narastajúcemu záujmu ľudí o salašnícke pochutiny Anna Beníková, ktorá chov oviec plánuje rozšíriť až o 2 alebo 3 stovky.

Salaše lákajú aj krásnym prírodným prostredím, architektúrou a folklórom, ale aj ďalšími možnosťami na aktívne trávenie voľného času pre všetky generácie. Nájsť cestu na salaše verejnosti po novom pomôžu aj nové infotabule, ktoré sú výsledkom spolupráce OZ Bačova cesta a krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región. Organizátormi 4. ročníka Bačovej cesty v Kolibe Papradno boli OZ Bačova cesta, Koliba Papradno, obec Papradno, Trenčiansky samosprávny kraj a Žilinský samosprávny kraj. V kultúrnom programe sa predviedli FS Podžiaran z Papradna, heligonkári z Marikovej i Martina, Štiavnická muzička a FS Bukoviny z Brvníšť. Nechýbala hra na fujare, ukážka spriadanie ovčej vlny, ale aj ukážka služobnej kynológie Policajného zboru SR či techniky Dobrovoľného hasičského zboru Papradno a Dopravnej polície a tiež množstvo súťaží a atrakcií pre deti i mládež.

autor: vr

Fotogaléria

J.
K
K.
L
M
N
O
O (2)
P
R
S
T
U
V
X
Y
Z
A
B
C
D
E
F
G
H
I
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK