Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Kraj začal s osádzaním bezpečnostných prvkov na priechodoch pre chodcov

Začiatkom kalendárneho roka 2016 Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) informoval o  úpravách priechodoch pre chodcov, ktoré bude počas roka kraj realizovať. Hlavným zámerom je zosúladiť technický stav vybraných priechodov pre chodcov na cestách II. a III. triedy na území TSK s platnou legislatívou Slovenskej republiky (SR), t. j. so zákonom č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ako aj vyhláškou Ministerstva vnútra SR č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Ešte v roku 2015 sa fyzickou obhliadkou zisťovala bezpečnosť na priechodoch pre chodcov a plynulosť cestnej premávky. Celkovo bolo v rámci Trenčianskeho kraja posúdených 469 priechodov pre chodcov, z ktorých bolo určených 402, na ktorých Správa ciest TSK postupne osadí bezpečnostné prvky a zrealizuje úpravu dopravného značenia v súlade s platnou legislatívou. V prípade nevyhovujúcich priechodov pre chodcov vo väčšine prípadov priechody nevytvárajú priame ohrozenie účastníkov cestnej premávky, avšak už nespĺňajú príslušné zákonné úpravy a nezohľadňujú hustotu dopravy. Najčastejšie zistenými nedostatkami je absencia náväznosti priechodu na chodník pre chodcov, resp. nástupných plôch, nedostatočné osvetlenie priechodu pre chodcov verejným osvetlením alebo osvetlením priechodu, nevhodné umiestnenie priechodu v mieste vjazdu na pozemok rodinného domu alebo absencia debarierizačných prvkov. Stavebná úprava priechodu je možná až na základe spracovanej projektovej dokumentácie odsúhlasenej príslušným Okresným dopravným inšpektorátom.

V týchto týždňoch sa momentálne pracuje na realizácii úprav prvých priechodov pre chodcov. Bezpečnosť priechodov sa rieši postupne vo viacerých okresoch Trenčianskeho kraja. Práce sa budú týkať osadenia LED bezpečnostných  dopravných gombíkov a dopravných značiek označujúcich a zvýrazňujúcich priechod pre chodcov (IP6) na fluorescenčnom podklade s doplnkovým výstražným LED svetlom oranžovej farby a zvýraznenia vodorovného dopravného značenia.

Do konca roka 2016 Správa ciest TSK plánuje úpravu 54 priechodov pre chodcov v celom kraji v celkovej hodnote 190.600 EUR bez DPH. Posledné práce by mali byť hotové najneskôr v priebehu decembra. V prvej fáze zlepšenia technického stavu priechodov pre chodcov boli vybrané tie, ktoré nevyžadujú spracovanie projektovej dokumentácie. Doplnenie bezpečnostných prvkov a zvýraznenie dopravného značenia na priechodoch zvýši bezpečnosť chodcov ako účastníkov dopravy. V priebehu ďalších rokov Správa ciest TSK plánuje postupne úpravu ďalších nevyhovujúcich priechodov.

Trenčianska župa z dôvodu bezpečnosti a zosúladenia technického stavu priechodov pre chodcov s platnou legislatívou bezpečnosť chodcov aktívne rieši. Bezpečnejší pohyb chodcov, nemotorových účastníkov cestnej premávky a tiež ochrana života a zdravia všetkých účastníkov cestnej premávky na cestách sú top prioritou TSK, resp. Správy ciest TSK.

autor: pš

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK