Krajská rada Matice slovenskej Trenčianskeho kraja má nového predsedu

Viac ako päťdesiatka zástupcov MS sa dnes stretla na rokovaní KS MS Trenčianskeho kraja na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Slávnostná časť rokovania krajských matičiarov patrila aktuálnym témam spoločenského diania v národnom i európskom kontexte. V príhovoroch sa opakovali mená osobností neodmysliteľne spätých s národom, ako sú Ľudovít Štúr, Alexander Dubček či Milan Rastislav Štefánik. Odzneli však aj myšlienky venované multikulturalizmu, národnému povedomiu, spolupatričnosti, predsedníctvu Slovenskej republiky v Rade Európskej únie i mnohým ďalším národným otázkam. „Kúsok po kúsku, postupne a vytrvalo, upevňujete a prebúdzate slovenské vlastenectvo. Práve to je tak významné v dnešnej turbulentnej dobe plnej zmien, inonárodných prvkov a multikulturalizmu. Pomáhate nám nezabudnúť, kam patríme, odkiaľ pochádzame, aké poklady v našom národe máme, ale aj pohostinnú a dobrosrdečnú náturu našich predkov – Slovákov. Preto by som vám chcel veľmi pekne za vašu prácu a poslanie, ktoré šírite, poďakovať a popriať vám konštruktívne rokovanie v príjemnej atmosfére,“ týmito slovami privítal členov zasadajúceho snemu na pôde Úradu TSK jeho riaditeľ Juraj Gerlici.

Súčasný stav MS a jej smerovanie i potreby načrtol vo svojom príhovore jej predseda Marián Tkáč. „Matica potrebuje osobnosti. V súčasnosti máme 50 zakladajúcich členov. Bol by som rád, ak by sme ich mali raz toľko. Potrebujeme mladých ľudí, zjednotenie na báze národa a akcieschopnosť. Ak nebudeme jednotní, tak nebudeme. Matica, naopak, nepotrebuje zlobu, nenávisť, závisť a intrigy,“ zhodnotil. V programe si pred samotným rokovaním našlo svoje miesto aj morálne poďakovanie tým, ktorí svojou prácou, dlhoročnou podporou či spoluprácou pomáhajú napĺňať poslanie MS. Pri príležitosti storočnice Svetozára Hurbana Vajanského sa odovzdávali pamätné listy predsedu MS a KR MS i zlaté, strieborné a bronzové medaily MS. Za záslužnú pomoc pri napĺňaní programu MS si pamätný list zaslúžil ak trenčiansky župan Jaroslav Baška. Z rúk predsedu MS Mariána Tkáča a dosluhujúcej predsedníčky KS MS Trenčianskeho kraja Ruženy Hromádkovej ho v zastúpení župana prevzal riaditeľ Úradu TSK Juraj Gerlici.

Stretnutie zástupcov matky slovenského národa sa krátko pred obedom preklopilo do svojej pracovnej časti. V jej priebehu prítomní zástupcovia Krajskej rady (KR) MS hodnotili matičnú činnosť v kraji za štvorročné obdobie, schvaľovali sa aj zámery do budúcnosti. Predmetom stretnutia bola tiež voľba členov KR MS a nového predsedu KR MS Trenčianskeho kraja. Tým sa väčšinovým schválením snemu stal člen Miestneho odboru MS Čachtice (okres Nové Mesto) Martin Vaszarab.

Krajský snem zasadá vždy raz za štyri roky. Tohtoročné rokovanie KS MS svojou prítomnosťou podporil aj súčasný predseda MS Marián Tkáč, prvý podpredseda MS Jozef Šimonovič, podpredseda MS a predseda Mladej Matice Marián Gešper, nechýbal Vlastimil Uhlár, riaditeľ Domu MS v Prievidzi a ďalší zástupcovia Dozorného výboru MS, jej tajomník, správca, členovia Výboru MS, Členského ústredia MS a predstavitelia miestnych odborov a oblastných rád MS. Rady matičiarov doplnili aj zástupcovia mestských samospráv, medzi nimi aj poslanec Zastupiteľstva TSK, primátor mesta Partizánske a zároveň novozvolený predseda Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika a zakladajúci člen MS Jozef Božík. „Chcem sa poďakovať, že MS aj v 21. storočí má svoje miesto v samospráve SR a je tou nositeľkou národných hodnôt, ktoré sú pre Slovákov a Slovenky mimoriadne dôležité,“ povedal vo svojom príhovore.

Stretnutie moderátorskými vstupmi sprevádzala Janka Poláková, v kultúrnom programe vystúpil spevácky súbor Zvon. Zoznam ocenených počas KS MS Trenčianskeho kraja sa nachádza v priloženom súbore.

Matica Slovenská vznikla v roku 1863, teda presne tisíc rokov po príchode vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Jej predsedom sa stal Štefan Moyzes, podpredsedom Karol Kuzmány. V roku 1875 bola činnosť MS zakázaná Uhorskou vládou, opätovne bola obnovená v roku 1919. Od roku 2010 je predsedom MS Marián Tkáč. Predsedníčkou KR MS Trenčianskeho kraja bola až do dnešného dňa (11. júna 2016) Ružena Hromádková. Voľbou snemu sa jej nástupcom stal Martin Vaszarab.

autor: vr

KRAJSKY_SNEM_MS_SR (1)