Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Majstrovstvá someliérov Slovenska prvýkrát v Trenčíne

Každý, kto má rád dobré víno spojené s kvalitným servisom a milým someliérom, by si v pondelok 4. apríla a v utorok 5. apríla 2016 v Trenčíne prišiel na svoje. Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne sa totiž na dva dni stala hostiteľskou školou juniorskej someliérskej súťaže Vitis Tropheé Junior 2016. Súťažilo sa priamo v srdci Trenčína; v Gastrocentre pod Brezinou. Majstrovstvá someliérov Slovenska organizuje Asociácia someliérov Slovenskej republiky a HUBERT J. E. s. r. o.

„Sme poctení, že ako hostiteľská škola bola vybraná práve škola v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a súťaž sa koná prvýkrát v Trenčíne. Takéto súťaže sú veľmi vhodné pre študentov, pretože zručnosti, ktoré získajú na takýchto súťažiach, im otvárajú dvere do ďalšej praxe,“ uviedla počas finále súťaže Eva Žernovičová, vedúca Oddelenia školstva Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

V treťom ročníku súťaže mladých someliérov do 21 rokov si zmeralo svoje zručnosti 27 súťažiacich z 13 škôl z celého Slovenska. Každú školu mohli v súťaži reprezentovať maximálne dvaja žiaci. „Súťaž odštartovala v pondelok popoludní vedomostným testom, ktorý je alfou a omegou každej someliérskej súťaže. Následne sa uskutočnilo senzorické hodnotenie ako vôní, tak aj intenzity chutí a tiež popis jednej vzorky vína, ktorú museli žiaci zhodnotiť a odborne popísať,“ priblížila teoretickú a praktickú časť súťaže Janka Švančarová, učiteľka odborných predmetov a techniky obsluhy, ktorej súčasťou je aj someliérstvo. Vedomostný test pozostával až zo 40 otázok z oblasti vinárstva vinohradníctva na Slovensku, najdôležitejších vinárskych regiónov sveta, gastronómie a someliérstva všeobecne.

Krásu ukrytú vo víne snúbili s kvalitným servisom

V druhý deň sa súťažilo v servise a dekantácii červeného vína v časovom limite 7 minút vrátane prípravy. „Servis červeného vína je náročnejší ako servis bieleho vína. Žiaci prelievajú víno z fľašky do karafy, aby odstránili depot, ktorý mohol vzniknúť, ak je víno vo fľaši dlhšie, alebo aby ho prevzdušnili a otvorili chuťové aj vonné vlastnosti vína,“ doplnila Švančarová. Hodnotiaca komisia brala do úvahy prípravu pracoviska, správnosť a spôsob prevedenia servisu, ako aj vystupovanie someliéra a jeho komunikáciu s hosťom.

mss 

Zo všetkých súťažiacich zo základného kola do finálovej časti súťaže postúpili traja najlepší s najvyšším počtom bodov. Vo finále žiaci súťažili v oprave chýb vo vínnej karte, popise senzorických vlastností vína, jeho servise a odporučení vhodného druhu vína k určenému menu. Najviac sa darilo Karin Kováczovej z Hotelovej akadémie v Nových Zámkoch, ktorá sa stala víťazkou Majstrovstiev someliérov Slovenska. Druhé miesto patrí našim západným susedom, ktorých v súťaži reprezentovala žiačka Hotelovej školy v Brne Dominika Kupcová, tretie miesto získala Nina Šalaiová zo Súkromnej SOŠ GOS Trnava. Trenčiansky kraj v súťaži reprezentovala okrem hostiteľskej školy aj SOŠ OaS Prievidza, oboje v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

TSK gratuluje všetkým víťazom k získanému úspechu a ostatným súťažiacim ďakuje za účasť a reprezentáciu svojej školy.

autor: vr

Fotogaléria

DSC_1465
DSC_1069
DSC_1070
DSC_1091
DSC_1101
DSC_1113
DSC_1122
DSC_1220
DSC_1247
DSC_1270
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK