Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Malé Korníčatá sa o svoje úspechy prišli podeliť s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom

Za slovom Kornička sa skrýva tradičný dievčenský zapletaný vrkôčik. Práve podľa neho pred 17 rokmi pomenovali folklórny súbor hudobne nadaných nadšencov. Názov súboru má však aj iné významové pozadie: Kopa Obyčajných Raz Nezbedných Inokedy Čiperných Krpčekov A papučiek. Dnes tvorí Detský folklórny súbor Kornička viac ako stovka detí, ktoré pod vedením vedúcej súboru Jaroslavy Kohútovej zbierajú jeden úspech za druhým. O radosť z úspechov, spevu a tanca sa malé Korníčatá, teda deti z tzv. predprípravky, prišli podeliť aj na Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja. Tam ich osobne prijal trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý si po neformálnej debate s folkloristami vypočul hneď niekoľko piesní z ich repertoáru.

Viac ako stovka detí je v súbore rozdelená do piatich skupín, ktoré predstavujú deti v krúžku, v tzv. predprípravke (Korníčatá), v prípravke, v základnej zostave a v ľudovej hudbe. „Venujeme sa najmä ľudovej tvorbe, snažíme sa o autentickosť či už tancov alebo spevov, alebo aj zvykov,“ vysvetlila vedúca súboru Jarmila Kohútová, ktorá zároveň prezradila, že repertoár piesní má korene prevažne v trenčianskom regióne, no výnimkou nie sú ani pásma z okolitých krajov a regiónov.

Kombináciu úprimného detského nadšenia a talentu korunovanú hneď niekoľkými úspechmi pri stretnutí s Korníčatami a vedúcou súboru ocenil aj  trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Trenčiansky kraj je známy tým, že tu existuje veľmi veľa rôznych kvalitných a naozaj dobrých folklórnych súborov a skupín. Myslím si, že Detský folklórny súbor Kornička patrí medzi tie súbory, ktoré sú na naozaj vysokej úrovni. Som rád, že sa aj dnes nájdu nadšenci, ktorí vedú deti k folklóru,“ skonštatoval župan a dodal, že v rámci dotačného systému TSK podporuje aj činnosť folklórnych skupín a tiež organizáciu kultúrnych podujatí. DFS Kornička na budúci rok z dotačného systému TSK zároveň prisľúbil finančnú podporu. S deťmi si na pamiatku vymenil malé darčeky.

Uplynulý rok sa 36 malým hudobníkom – Korníčatám  podarilo počas 40. ročníka detského folklórneho festivalu Pod Likavským hradom so svojím pásmom „Kolo, kolo mlínske“ obsadiť zlaté pásmo. Na základe úspešnej série vystúpení boli Korníčatá do Zvolena, kde Trenčiansky kraj reprezentovali na XII. medzinárodnom detskom folklórnom festivale Zvolen 2016. Okrem malých sa však túto sezónu darilo aj starším členom DFS Kornička. Veľká Kornička, teda základná zostava deti od 12 do15 rokov, je trojnásobným laureátom celoštátnej súťaže detských folklórnych súborov v Likavke, ako aj  trojnásobným laureátom celoštátnej súťaže detského hudobného folklóru. V tomto roku sa navyše pár sólistov - tanečníkov zo základnej zostavy veľkej Korničky prebojoval do Celoštátneho kola Šaffova ostroha v Dlhom Klčove. Domov si odniesli bronzové pásmo. Ľudová hudba sa prebojovala do celoštátneho kola hudobného folklóru Vidiečanova Habovka, v ktorom si zaslúžili zlaté pásmo. Vedúca súboru sa zasa môže pochváliť ziskom Ceny Eleny Medveckej, zakladateľky hnutia detí Pri prameňoch krásy, ktoré jej udelila Folklórna únia na Slovensku. Trenčiansky samosprávny kraj gratuluje k získaným oceneniam a ďakuje za reprezentáciu kraja na jeho území i mimo neho.

autor: vr

Fotogaléria

IMG_2662
IMG_2706
IMG_2730
IMG_2743
IMG_2778
IMG_2780
IMG_2793
IMG_2797
IMG_2802
IMG_2813
IMG_2815
IMG_2828
IMG_2843
IMG_2863
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK