Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na hrebeni Javorníkov vzdali Slováci a Česi opäť úctu a vďaku tým, ktorí bojovali za našu slobodu

V nedeľu 15. mája 2016 sa Slováci, Moravania a Česi stretli pri pamätníku na hrebeni Javorníkov na Stratenci pri pamätníku Tri kríže, aby si spoločne pripomenuli 71. výročie porážky fašizmu. Medzi stovkami účastníkov nechýbal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška či primátor Považskej Bystrice a zároveň predseda oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Považská Bystrica (OV SZPB PB) Karol Janas.

Pietnej spomienky sa aj tento rok zúčastnil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška: ,,Som rád, že som mohol medzi vás zavítať, tentokrát pri príležitosti 71. výročia osláv ukončenia 2. svetovej vojny. Je potešujúce, že každý rok bez ohľadu na počasie sa tu na Stratenci zíde množstvo ľudí. Svedčí to o tom, že odkaz národnooslobodzovacieho boja si ctíte,“ skonštatoval trenčiansky župan Jaroslav Baška. V súčasnosti je podľa jeho slov nutné si pripomínať to, čo sa stalo pred 71 rokmi: ,,Je to 71 rokov od toho, čo sa skončila 2. svetová vojna, a práve preto by sme si mali pripomínať tieto hrôzy, aby sa už nič také v budúcnosti neopakovalo. Vy, ktorí ste sem dnes prišli, ste prišli vyjadriť úctu a vďaku všetkým tým, ktorí pred 71 rokmi položili to najcennejšie – svoje životy. Boli to ľudia, ktorí sa postavili na stranu víťazných mocností. Myslím si, že takýmto spôsobom im najlepšie vyjadrujeme našu úctu a vďaku. Česť a sláva ich pamiatke,“ doplnil predseda TSK.

Primátor Považskej Bystrice Karol Janas vyzdvihol dôležitosť spoločnej akcie Slovákov a Čechov na Stratenci. ,,Je to pravidelné stretnutie, ktoré každý rok organizuje SZPB v spolupráci so starostami z moravskej a slovenskej časti hranice. Na Stratenci si už desaťročia pripomíname posledné boje, ktoré sa odohrali v našom regióne. Nemecká armáda ustupovala cez Marikovskú dolinu smerom na Moravu a práve tu na Stratenci padli posledné obete,“ priblížil udalosti spred 71 rokov primátor Považskej Bystrice.

Zdroj: M. Kollárová, Považskobystrické novinky

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK