Na Považí ocenili prácu ľudí v oblasti kultúry

Na Považí v kúpeľnom meste Nimnica sa v piatok 25. novembra 2016 konalo tradičné podujatie „Múzy nás spájajú“. Jeho súčasťou bolo aj odovzdávanie ocenení výnimočným jednotlivcom a kolektívom z okresov Považská Bystrica, Púchov a Ilava v oblasti kultúry.

Organizátorom v poradí 9. ročníka bol opäť Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), Považské osvetové stredisko, Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici a Považská knižnica. „Múzy nás spájajú“ sú od roku 2008 stretnutím vzácnych ľudí, profesionálov a dobrovoľníkov pracujúcich v oblasti kultúry, ktorí svojimi činmi šíria osvetovú činnosť a výrazným spôsobom propagujú región a TSK doma i v zahraničí.

Trenčiansky župan Jaroslav Baška odovzdal ocenenia 11 jednotlivcom a 3 kolektívom na návrh Považského osvetového strediska, Vlastivedného múzea a Považskej knižnice. „Trenčiansky kraj má naozaj vzácnych ľudí, ktorí dokážu reprezentovať svoju obec, mesto, kraj po celom Slovensku, ale i v zahraničí. Teší ma, že v kraji žijú ľudia, ktorí významnou mierou prispievajú k šíreniu a podpore kultúry. Kým budem županom, TSK sa bude naďalej snažiť podporovať kultúru v kraji,“ uviedol vo svojej reči predseda TSK Jaroslav Baška. Pamätný list s kytičkou si prevzali Peter Hudák, Marián Krajčoviech, Viera Procházková, Pavol Máček, Helena Kostelanská, Juraj Huževka, Božena Dobrovičová-Záriečská, Mária Jakubčíková, Anna Šujanská, Tomáš Žilinčík a Ivan Sadloň. Z kolektívov boli ocenení Dychový orchester Základnej umeleckej školy v Považskej Bystrici, Dychová hudba Lieskovanka z Horného Lieskova a obec Stupné.

Popri slovách vďaky a uznania boli prítomní hostia svedkami bohatého kultúrneho programu. O zábavu sa postarali napríklad vokálna skupina Aca People či Folklórny súbor Váh z Púchova. Medzi prítomnými hosťami boli poslanci Zastupiteľstva TSK Milan Panáček a Pavol Bagin, hlavný kontrolór Úradu TSK Richard Horváth, vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková, vedúca Oddelenia kultúry Úradu TSK Miroslava Mazánová, riaditeľka Považského osvetové strediska v Považskej Bystrici  Daniela Čižmárová, riaditeľka Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici Petronela Rágulová, riaditeľka Považskej knižnice Ivana Knappova a mnoho ďalších významných osôb zo samospráv a kultúry.

„Múzy nás spájajú“ bolo v poradí druhým oceňovaním ľudí v oblasti kultúry v Trenčianskom kraji v tomto roku. Začiatkom októbra na „Flores Musarum“ v priestoroch kasárne Trenčianskeho hradu ocenili 17 osobností a 2 kolektívy za okresy Trenčín, Bánovce nad Bebravou a Nové Mesto nad Váhom.

autor: mp