Na Svetový deň zdravia niekoľko zaujímavých čísel o zdraví

Pred 68 rokmi, 7. apríla 1948, vznikla Svetová zdravotnícka organizácia (World Health Organization WHO). Odvtedy Svetová zdravotnícka organizácia a spolu s ňou celý svet v tento deň oslavuje Svetový deň zdravia. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v rámci svojej informačnej kampane o krajských kompetenciách Trenčianska župa dostáva občiansky (nádych) celý mesiac apríl prináša informácie z oblasti zdravotníctva, ľudského zdravia a zdravého životného štýlu. Na Svetový deň zdravia to nebude i ničom inom, ako o úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohode.

Najväčší vplyv na zdravie má životný štýl

Zdravie je najvyššou ľudskou hodnotou a predpokladom zvládania aktivít denného života. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je zdravie stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody, nie len neprítomnosť choroby.

Zdravie človeka je ovplyvňované viacerými faktormi, ktoré sa nazývajú determinanty zdravia. „Medzi najvýznamnejšie determinanty zdravia patrí genetická výbava, prostredie, zdravotná starostlivosť a spôsob života človeka. Genetické faktory ovplyvňujú naše zdravie asi na úrovni 10 – 15 %. Oveľa väčší vplyv na naše zdravie má prostredie, v ktorom žijeme a pracujeme. Prostredie vplýva na naše zdravie na úrovni 20 – 25%. Zdravie podporujúce životné prostredie je nevyhnutným predpokladom zlepšenia zdravotného stavu obyvateľov. Zdravotná starostlivosť ovplyvňuje naše zdravie na úrovni 10 – 15 %,“ informovala vedúca Oddelenia zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu TSK Elena Štefíková a dodala, že hoci dostupná a kvalitná zdravotná starostlivosť je pre občanov dôležitá, jej vplyv na zdravotný stav však nie je dominantný a mala by byť posilnená najmä prevencia. „Najväčší vplyv na naše zdravie má náš spôsob života, t.j. životný štýl, ktorý vplýva na naše zdravie na úrovni 50 – 60%. Práve zmena životného štýlu je základným predpokladom zlepšenia zdravotného stavu obyvateľov,“ spresnila svoje tvrdenie. Medzi faktory životného štýlu, ktoré sa pod zdravie človeka nepriaznivo podpisujú, patrí alkohol, cigarety, nedostatok spánku a málo pohybu.

Svetový deň zdravia poráža cukrovku

Svetová zdravotnícka organizácia každoročne vyhlasuje tému, ktorej bude Svetový deň zdravia venovaný. Touto témou upozorňuje na určité aspekty zdravia, ktorým treba venovať pozornosť. Tohtoročným heslom sa stalo vyzvanie „Porazme cukrovku“. Európsky región WHO má však aj svoje vlastné heslo, ktorým je „Buďme aktívni – jedzme zdravo – riaďme sa radami lekárov“.

Zdravo s Trenčianskym samosprávnym krajom

TSK sa svojimi aktivitami snaží vytvárať podmienky na zmenu spôsobu života svojich občanov. Budovaním cyklotrás, skvalitňovaním stavu životného prostredia nielen projektom Zelená župa či organizovaním Jarnej a Letnej kvapky krvi, ale aj podporou aktívneho pohybu a investíciami do nemocníc kraj myslí na zdravie svojich obyvateľov. K najväčším župným projektom vôbec patrí projekt Vážskej cyklomagistrály, ktorá má vo svojej dĺžke 100km spojiť severnú a južnú hranicu TSK a obyvateľom uľahčiť dopravu do práce, spraviť ju ekologickejšou, zdravšou a bezpečnejšou a zároveň vytvoriť podmienky na aktívny oddych. Trenčiansky samosprávny kraj má snahu aj týmto spôsobom prispievať k podpore zdravia svojich obyvateľov a ich zdravšiemu životnému štýlu. TSK sa tiež na čele s jeho predsedom Jaroslavom Baškom každoročne zapája do projektu Do práce na bicykli, ktorý už tradične štartuje 1. mája.

„Nie žitie, ale zdravie je to, čo robí život životom.“

(Rímsky básnik Marcus Martialis: Epigramy)

Pri príležitosti Svetového dňa zdravia vyzval predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý je sám aktívnym športovcom, obyvateľov a najmä študentov a mladých ľudí k aktívnemu pohybu, ktorý je základom zdravia. Trenčiansky župan už túto nedeľu pozýva širokú verejnosť, študentov, rodiny s deťmi a aj všetkých (ne)športovcov na účasť v novom atraktívnom cykloprojekte Vrchárska koruna Trenčianska z dielne OZ Vrchárska koruna Trenčianska a krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región.

V súvislosti s tohtoročným heslom Svetového dňa zdravia a snahou Trenčianskej župy priblížiť oblasť zdravotníctva a spolu s ňou aj kompetencie Odboru zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu TSK už v najbližších dňoch prinesieme informácie na tému cukrovky. TSK navyše ešte dnes na svojej facebookovej fanpage spustí ďalšiu krátku vedomostnú súťaž: Jedna otázka Vášmu zdraviu.

Spracovala: Mgr. Štefíková Elena, MPH, vedúca Odd. zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu TSK.

Pre viac informácií kontaktujte: Mgr. Veronika Rezáková, odd. komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK, veronika.rezakova@tsk.sk tel.: +421/ 32/ 65 55 907, mobil: +421/ 901/ 918 144