Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Na Trenčianskej župe osobne odštartoval projekt „Do práce na bicykli 2016“ národný cyklokoordinátor

Prvý pracovný májový deň 16 cyklisti zamestnaní na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) spolu do práce našliapali 265 kilometrov. Celý mesiac budú do práce na dvoch kolesách dochádzať z rôznych miest kraja, a to od Dohnian, cez Prievidzu, Dubnicu nad Váhom, Bánovce nad Bebravou, Trenčianske Jastrabie či samotný Trenčín. Spoločne vytvorili štyri tímy s názvami Trenčiansky kraj, Trenčiansky región, Župní jazdci a Rýchle brzdy. Medzi 16 zapojenými cyklistami bicykluje 11 mužov a 4 ženy.

Oficiálny štart súťaže sa pre zamestnancov Trenčianskej župy uskutočnil dnes dopoludnia pred Úradom TSK. Športovcov, ktorých neodradilo ani premenlivé počasie, prišiel osobne povzbudiť vyhlasovateľ súťaže; národný cyklokoordinátor z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Peter Klučka. „S potešením konštatujem, že oproti minulému roku sa zdvojnásobil počet účastníkov. Minulý rok to bolo 2870, v toto roku je to už 5635 v 1730 dvoj- až trojčlenných družstvách a v 60 mestách. Je to záväzok a výzva pre všetkých kompetentných, aby sa vo väčšej miere začali stavať kvalitné komunikácie bezpečné pre cyklistickú dopravu a aby sme urobili všetko pre to, aby sme mohli chodiť bezpečne do práce na bicykli,“ prezradil celoslovenské štatistiky národný cyklokordinátor a spresnil, že medzi hlavné ciele projektu Do práce na bicykli patrí podpora využívania bicykla ako každodenného dopravného prostrediu a zvýšenie bezpečnosti na cestách.

V rámci Trenčianskeho kraja sa celkovo do projektu zapojilo 7 samospráv, a to konkrétne mestá Bánovce nad Bebravou, Handlová, Myjava, Nemšová, Prievidza, Púchov, Trenčín. Trenčín sa môže pochváliť 66 zaregistrovanými cyklistickými tímami, medzi ktorými sú aj 4 súťažné tímy zamestnancov Úradu TSK. Najväčšiu vytrvalosť v štatistikách Trenčianskej župy pri dochádzaní do práce na bicykli každoročne preukazuje predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý dochádzaním do práce na dvoch kolesách denne najazdí približne 100 kilometrov. „Som rád, že aj tento rok sa zamestnanci Úradu TSK pridali a pokračujú v tradícii z minulých rokov. Je to prospešné pre zdravie, no na druhej strane tiež chceme zlepšiť životné prostredie aj pre ostatných obyvateľov, aby ton CO2 bolo v ovzduší oveľa menej, ako je tomu v súčasnosti,“ povedal tesne po zosadnutí zo sedla bicykla predseda TSK Jaroslav Baška.

Do práce dnes dobicykloval aj vicežupan Richard Takáč, ktorý dorazil až z Prievidze. Medzi cyklistami z Úradu TSK sa objavil aj nový krajský cyklokoordinátor TSK Radovan Hladký, vedúca Oddelenia kultúry Úradu TSK Miroslava Mazánová, či riaditeľka krajskej organizácia cestovného ruchu Trenčín región Eva Frývaldská a mnohí ďalší športovo založení zamestnanci župy.

Minulý rok sa tímu s názvom Trenčiansky samosprávny kraj, v ktorom súťažil aj župan Jaroslav Baška, podarilo umiestniť na prvom mieste v počte najazdených kilometrov zo všetkých 38 zapojených tímov v rámci Trenčína. Spoločne počas minulého ročníka súťaže 4 súťažné družstvá Úradu TSK do pedálov našliapali 4 273,62 km, ktoré predstavujú ušetrených 1,1 tony CO2, čo možno prirovnať k hmotnosti priemerného osobného automobilu.

autor: vr

Fotogaléria

BICYKEL_PRACA
BICYKEL_PRACA (1)
BICYKEL_PRACA (2)
BICYKEL_PRACA (3)
BICYKEL_PRACA (4)
BICYKEL_PRACA (5)
BICYKEL_PRACA (6)

Súvisiace video

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK