Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Odkaz M.R. Štefánika bol aj pri spomienke 97. výročia úmrtia stále aktuálny

Generál Milan Rastislav Štefánik (M.R. Štefánik), chlapec z Košarísk, na ktorého počesť sa na vrchu Bradlo týči Mohyla, neveril, že je niečo nemožné. Keď sa odhodlaný vykonávať funkciu ministra vojny v Československej vláde vracal späť domov, tragicky zahynul. Inak vynikajúci pilot ukončil svoj život v nedeľu 4. mája v lietadle v Ivanke pri Dunaji. Jeho zásluhy, na snaženia a úspechy bohatý život, zostáva navždy živý. Aj 97 rokov od jeho odchodu z tohto sveta je jeho odkaz rovnako silný a výrečný.

V duchu tohto posolstva sa niesla pietna spomienka pri príležitosti 97. výročia úmrtia M.R. Štefánika, keď ani daždivé počasie neodradilo osobnosti od účasti na nej. V utorok 3. mája v Košariskách, rodnej obci slovenského rodáka a na Mohyle M.R. Štefánika na Bradle, týčiacej sa medzi mestom Brezová pod Bradlom a obcou Košariská, vzdali úctu jednej z najväčších osobností slovenského národa v histórií zástupcovia Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), menovite predseda TSK Jaroslav Baška a poslanci Zastupiteľstva TSK Anna Abramovičová, Jozef Božik, Dušan Bublavý, Pavel Halabrín, Anna Halinárová a Kvetoslava Hejbalová.

V prvej časti spomienkovej slávností sa prítomní stretli pri rodnom dome M.R. Štefánika v Košariskách. Prítomným sa po úvodnej básni postupne prihovorila starostka obce Anna Abramovičová, predseda TSK Jaroslav Baška a riaditeľka Múzea M.R. Štefánika Alena Petráková. ,, Tento región je regiónom bohatým na mená významných osobností a národovcov, ktoré sú známe a skloňované ďaleko za hranicami nášho štátu. Takou je i M.R. Štefánik. Pochádzal z nemajetnej mnohodetnej rodiny z malej obce, dedinky Košariská, stal sa osobnosťou, ktorú pozná takmer celý svet. Nemal bohatých rodičov, materiálne ani sociálne zabezpečenie, ani kontakty v zahraničí, ktoré by ho predurčovali na získanie pozícii, ktoré obhájil. Za všetkým, čo sa mu podarilo dosiahnuť, stojí jeho pevná vôľa, disciplína, inteligentná prezieravosť a tiež šarm a osobnosť vodcu, ktoré dokázal využiť v prospech svojej vlasti, svojho národa,“ ocenil trenčiansky župan slovenského generála počas slávnostného príhovoru.

Druhá časť pietnej spomienky sa konala na Mohyle M.R. Štefánika. Okrem vyššie spomínaných, aj ďalší vzácni hostia si pripomenuli dôležitosť slov, ktorých autorom je sám Štefánik: „Energia moja, moja pevná vôľa, vzrastá tým postupom, akým sa stupňujú prekážky. Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem. Kto silne chce, pre toho nieto nemožností.“ Podpredseda vlády Slovenskej republiky (SR) pre investície Peter Pellegrini vyzdvihol, že aj napriek nepriaznivému počasiu si ľudia našli cestu a prišli si uctiť jednu z najvýznamnejších osobností moderných dejín SR: ,,Chcem všetkým, ktorý ste sem dnes prišli, poďakovať, že nezabúdate a prišli ste si dnes uctiť pamiatku M.R. Štefánika. Rád by som nadviazal na jeden z jeho odkazov – práve sám Štefánik bol človek, ktorý pri rôznych diskusiách používal argumenty, diplomatický jazyk a fakty. Preto by som bol rád, keby sme sa aj dnes vrátili opäť k diskusií argumentov, názorov a prestali v diskusiách používať urážky, osočovania a hanlivé slová.“ Na jeho slová nadviazal i biskup Západného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Milan Krivda.

Vzdať hold rodákovi z Košarísk prišli ďalej nasledovní hostia: minister obrany SR Peter Gajdoš, taliansky veľvyslanec na území SR Roberto Martini, 1. radca veľvyslanectva Francúzska na území SR Philippe Morel, 1. tajomník veľvyslanectva Ruska na území SR Vladislav Kulikov, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim, náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR Vladimír Šimko, rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik, poslankyne a poslanci Národnej rady SR, duchovní predstavitelia cirkví, zástupcovia Klubu generálov, ďalší predstavitelia samospráv, spoločenských inštitúcií a obyvatelia regiónu.

autor: pš

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK