Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Predseda TSK staval máj v Považskej Bystrici so študentmi a v Beluši

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška sa v piatok 29. apríla 2016 zúčastnil 7. ročníka Považsko-Bystrického študentského majálesa. Študentský máj sa staval v priestoroch pred Strednou odbornou školou (SOŠ) strojníckou v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

Študentskú akciu organizačne zastrešil Študentský parlament Považská Bystrica v spolupráci s mestom Považská Bystrica, strednými školami v meste v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK a ďalšími partnermi podujatia. Od rána prebiehali športové medziškolské turnaje, na programe bol tiež študentský ľudovo-tradičný pochod mestom. V obedňajších hodinách sa študenti stredných škôl v Považskej Bystrici zhromaždili pred budovou SOŠ strojníckej, kde sa k zaujímavému podujatiu pridal predseda TSK Jaroslav Baška, poslanec Zastupiteľstva TSK a zároveň primátor mesta Považská Bystrica Karol Janas, poslanec Zastupiteľstva TSK František Matušík, viceprimátor mesta Považská Bystrica Peter Máťoš a riaditelia stredných škôl.

Trenčiansky župan sa podujatia nezúčastnil prvýkrát: ,,Som rád, že som mohol opätovne zavítať na študentský majáles v Považskej Bystrici. Teší ma, že si aj dnes môžeme spoločne pripomínať zvyky a tradície viažuce sa k 1. máju, ktoré sme prebrali od starších generácií. V tento deň si taktiež pripomíname vstup Slovenskej republiky (SR) do Európskej únie (EÚ). Vstupom SR do EÚ sa zlepšili podmienky aj pre vás, mladých ľudí, máte možnosť slobodne vycestovať do zahraničia, či absolvovať výmenný študijný pobyt v krajinách EÚ," prihovoril sa študentom predseda TSK. Študentskú akciu ocenili i ďalší prítomní hostia, riaditeľka SOŠ strojníckej Anna Ozábalová priblížila históriu stavania májov. Následne prítomní študenti aj za pomoci trenčianskeho župana úspešne postavili máj. Na záver podujatia boli vyhodnotené doobedňajšie športové turnaje.

V Beluši postavili máj a pripomenuli si 71. výročie oslobodenia obce

V piatok 29. apríla 2016 sa predseda TSK Jaroslav Baška zúčastnil stavania mája aj v obci Beluša, spolu s ním aj poslanec Zastupiteľstva TSK Milan Panáček, starosta obce Beluša Ján Prekop, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Považská Bystrica a miestni občania. V jeden deň si pripomenuli sviatok, ktorý je symbolom prebúdzajúcej sa prírody, ale v Beluši aj symbolom prebúdzajúceho sa mieru a slobody - prítomní si pripomenuli 71. výročie oslobodenia obce Beluša.

Z Beluše bolo v roku 1942 násilne odvezených do koncentračných táborov 22 osôb. V roku 1944 nemecké vojská ukryté v slatinských lesoch vypálili domy, vily, salaše. Počas masívneho bombardovania v apríli 1945 boli zničené 3 obytné budovy, 6 hospodárskych stavenísk, 9 budov bolo poškodených menej. Hrôza pre belušských obyvateľov vyvrcholila 28.4.1945, kedy bola Beluša silno bombardovaná. Pri ústupe nemeckej armády 30. apríla 1945  bol následkom zranenia granátom usmrtený učiteľ Pius Belobrad. V noci na 1. mája vtiahli do obce smerom od Mojtína prvé jednotky oslobodzovacích vojsk Sovietskej armády. V júni 1945 bola v prospech rodín partizánov a postihnutých vojenskými udalosťami uskutočnená zbierka Okresným národným výborom v Ilave, v Beluši sa vyzbieralo viac ako 8 500 Kčs.

,,V súčasnosti si veľa ľudí neváži, čo sa stalo počas druhej svetovej vojny. Mali by sme si aj po viac ako 70 rokoch stále pripomínať všetkých, ktorí bojovali za slobodu a oslobodenie či už vašej, ale aj okolitých obcí," povedal trenčiansky župan na margo pietnej spomienky. Prítomní položili vence a vzdali úctu pri pomníku padlých v Beluši a tiež pri pomníku v Podhorí (časť obce Beluša).

autor: pš

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK